Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Οι Ιρλανδοί κι εμείς

Οι σκέψεις που ακολουθούν ξεκινούν από την είδηση ότι η Ιρλανδία κατάφερε και βγήκε πάλι στις αγορές, αν και αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας και μάλιστα χρονικά μετά από εμάς!
Πως αλήθεια μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, όταν στην Ιρλανδία ουδείς ασχολήθηκε με όσα ασχολούμαστε εμείς;
Στην Ιρλανδία, επί παραδείγματι, ουδείς ασχολήθηκε με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, αφού αυτή έχει εφαρμοστεί προ πολλού.
Στην Ιρλανδία δεν ασχολήθηκαν για να κάνουν νόμους που να

Μια ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας!

Αυτό το δαιδαλώδες και πολυπλόκαμο ελληνικό δημόσιο, όπου κάθε έννοια στοιχειώδους λογικής πηγαίνει περίπατο, φαίνεται ότι δεν μπορεί επ’ ουδενί να συναισθανθεί ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύει την κοινωνία.
Διαβάστε τι απίστευτες διαδικασίες διετάχθησαν, πόσες εργατοώρες χάθηκαν, πόσα χρήματα δαπανήθηκαν εν είδη αμοιβών, μόνο και μόνο για να διαπιστωθεί ότι έναν απλό φωτοτυπικό μηχάνημα πρέπει να καταστραφεί.
Κατ’ αρχάς, με υπουργική απόφαση και ενέργειες του γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, βάσει νόμων και Προεδρικών διαταγμάτων (!!!), δημιουργήθηκε

Κουρέψτε τις πόρνες

Γράφει ο Θανάσης Διαμαντόπουλος

Δακτυλοδεικτούνται. Προπηλακίζονται. Απειλούνται. Χλευάζονται.
Το χειρότερο, δε, καθίστανται θύματα μιας νοοτροπίας χυδαίας και φασίζουσας. Αυτής που συνίσταται στην άκριτη γενίκευση και στον στερεοτυπικό καταλογισμό ευθυνών συλλογικών και αδιαφοροποίητων.
Όπως όλοι οι γιατροί είναι «φακελάκηδες», όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι «τενεκέδες», όλοι οι στρατιωτικοί «στενόμυαλοι», έτσι και όλοι οι «παλιοί» πολιτικοί βαρύνονται με ένα αμάχητο τεκμήριο ιδιοτέλειας, ανεντιμότητας, αδιαφορίας για το κοινό καλό ή, έστω, ανικανότητας να το υπηρετήσουν.
Με αποτέλεσμα να υφίστανται, στο σύνολό τους, έναν ιδιότυπο κοινωνικό ρατσισμό.
Μια κοινωνία, η οποία μέχρι πρόσφατα κολακευόταν αφάνταστα από τη συναναστροφή της με «προσωπικότητες του δημόσιου βίου», τώρα αποφεύγει την οποιαδήποτε «μολυσματική» επαφή μαζί τους.
Μάλιστα οι αναμειχθέντες στο παλιό και φθαρμένο πολιτικό σύστημα, ως μετέχοντες

Η επιτροπεία και η λύση της


Αυτή η μικρή διαδικτυακή γωνιά δεν δημιουργήθηκε για να χαϊδεύει αυτιά.
Οι αλήθειες και ο πολιτικός ρεαλισμός δεν μπορούν να γίνουν έρμαια του λαϊκισμού, της άγνοιας και του δήθεν υπερπατριωτισμού κάποιων.
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, πνέοντας τα λοίσθια, εξηγέρθη το Σαββατοκύριακο μετά την αποκάλυψη της πρότασης του Βερολίνου να διοριστεί από το Eurogroup επίτροπος επί του ελληνικού προϋπολογισμού.
Υπό φυσιολογικές, πολιτικές και οικονομικές, συνθήκες η πρόταση

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Το δημόσιο τρακαδόρος ή αλλιώς οι λήσταρχοι με τη γραβάτα!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χειμάζεται, πλέον της κρίσης, και από τη μαζική απόσυρση καταθέσεων των Ελλήνων.
Το γεγονός, οφείλεται τόσο σε ψυχολογικά αίτια, όσο και σε φόβο.
Οφείλεται, όμως, και σε έλλειψη εμπιστοσύνης στις πράξεις και προθέσεις των πολιτικών και κατά συνέπεια του Κράτους!
Πράγματι, το Κράτος και οι μηχανισμοί που το

Να ψάξει αλλού η τρόικα να βγάλει λαβράκια…

Επειδή δεν μας αρέσουν οι ιστορίες συνωμοσιολογίας, ούτως ώστε να σταθούμε στο απλοϊκό επιχείρημα κάποιων, ότι οι δανειστές μας με τις απαιτήσεις τους επιχειρούν να καταστήσουν την Ελλάδα…Μπαγκλαντές ή να την… ωθήσουν με εύσχημο τρόπο εκτός Ευρωζώνης, θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τις αιτίες σχετικά με την υιοθέτηση ακραίων θέσεων από την τρόικα, όπως η κατάργηση του κατώτερου μισθού και των μισθών – δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.
Η πιθανότερη δικαιολογία που θα μπορούσε

Αγώνας βουλευτών για το σαρκίο τους

Γράφει
ο Στάμος Ζούλας

Η πλειονότητα των πολιτών αυτής της χώρας έχει την εύλογη απαίτηση να πληροφορηθεί τα ονόματα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., οι οποίοι την περασμένη Τρίτη κατεψήφισαν ορισμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους δύο ύστατους μοχλούς σωτηρίας της Ελλάδος: την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI και των προϋποθέσεων για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης.
Πρόκειται για την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Γιατί δεν του βγαίνει του Στέφανου Μάνου;

Γράφει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης
Πρωί Σαββάτου, με γκρίζο ουρανό και ψιλοχιονόνερο, κρύο, μιζέρια, ντουζίνες αυτοκίνητα μάχονται να φθάσουν (στενοί δρόμοι της εκτός σχεδίου «ρυμοτομίας» μόλις 300 μέτρα από την λεωφόρο Κηφισίας, στο Μαρούσι) και ύστερα να παρκάρουν (εδώ να δεις αδιαχώρητο!), προκειμένου να προσεγγίσουν το συγκρότημα «ΔΑΪΣ» και την διοργάνωση ημερίδας από την ΔΡΑΣΗ του Στέφανου Μάνου. Και όμως: το αμφιθέατρο γέμισε κόσμο, οι διάδρομοι με ορθίους, τα σκαλάκια ομοίως, στην είσοδο οθόνες μαζεύουν πρόσθετο κόσμο, οι διοργανωτές πασχίζουν να βολευτούν οι ορθιοι). Το κοινό ανόμοιο – από σεβάσμιους κυρίους και καλές κυρίες μέχρι

Τι πραγματικά είναι Αριστερά;

Γράφει ο Ηλίας Μόσιαλος
Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ συγκαλείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, αλλά και για το ίδιο το κίνημα. Ωστόσο, αντί να συζητάμε για θέματα στρατηγικής και ιδεολογίας, αναλωνόμαστε σε συζητήσεις του είδους ποιος συμμαχεί με ποιον, ποιος τηλεφώνησε σε ποιον και τι είπαν. Είμαστε σε μια φάση που, ενώ χρειάζεται να εντείνουμε τον πολιτικό διάλογο, εμείς προωθούμε όλο και περισσότερο την αποπολιτικοποίηση των διαδικασιών. Για ό,τι συμβαίνει σήμερα, πέρα από την αναμφισβήτητη ευθύνη της ΝΔ, την οποία όμως κάποιοι ξεχνούν πολύ εύκολα, έχουμε ευθύνη όλοι. Θα ήταν επομένως χρήσιμο να συζητήσουμε

Βουλευτές άλλης εποχής

Γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης
Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για την ανταρσία των βουλευτών της συγκυβέρνησης, οι οποίοι καταψήφισαν το άρθρο 29 του πολυνομοσχεδίου που έφερε η κυβέρνηση Παπαδήμου. Τι καταψήφισαν, όμως, τα παλικάρια και οι μεγαλοκοπέλες της Βουλής; Ουσιαστικά καταψήφισαν το δικαίωμα κάθε φαρμακοποιού να ανοίγει το μαγαζί του τα απογεύματα ή τα Σάββατα χωρίς να έχει δερβέναγα τους μεγαλοφαρμακοποιούς της πόλης του. Η αντίσταση δηλαδή των πατέρων του έθνους (υπάρχει ένα σχετικό σύνθημα των αναρχικών, που

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Καταργείται το 44% των θέσεων «χαμηλών προσόντων» στο δημόσιο!

Τι θα συμβεί στο δημόσιο
μέχρι το τέλος του 2012

Είναι σαφές ότι εξ αιτίας των πολιτικών αγκυλώσεων των υπουργών του ΠαΣοΚ (κυρίως), της ανικανότητάς τους αλλά και της εξάρτησής τους από τις λογής λογής συντεχνίες του δημοσίου, εδώ και δυο χρόνια δεν έχει προχωρήσει απολύτως τίποτα στην κατεύθυνση της μείωσης του δημοσίου τομέα και της μεταρρύθμισής του με ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στόχος

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Σαν γύρισμα ταινίας

Γράφει
η Μαρία Κατσουνάκη


Το συνεργείο στη θέση του, απόλυτα απορροφημένο από τη λήψη.
Σκηνοθετεί η Ελένη, η μικρότερη κόρη του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Είναι περασμένες τέσσερις στο Α΄ Νεκροταφείο. Ο κόσμος που έχει συρρεύσει πολύς.
Πάρα πολύς. Η ουρά για τον τελευταίο χαιρετισμό, στην αίθουσα που βρίσκεται το φέρετρο, μεγάλη.
Διακρίνουμε και τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο να περιμένει στη σειρά.
Κάποιος φωνάζει επιθετικά

Μια ιστορία για αγρίους ή πως ο κάθε δημόσιος υπάλληλος κάνει ότι γουστάρει!

Η ιστορία που ακολουθεί συνέβη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αποδεικνύει την νοοτροπία που διακατέχει μεγάλο μέρος της δημοσιοϋπαλληλικής συντεχνίας, η οποία δεν υπολογίζει κανέναν, δεν λογοδοτεί σε κανέναν, δεν τιμωρείται από κανέναν, κρυπτόμενη πίσω από τον κομματισμό και την επάρατη μονιμότητα.
Ο υπεύθυνος, λοιπόν, Μηχανοργάνωσης της επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επιστολή του στον προϊστάμενό του που κοινοποιήθηκε στον αντιπρύτανη και στην λοιπή πανεπιστημιακή κοινότητα, αρνήθηκε να κάνει τη δουλειά του…επικαλούμενος διαφωνία με τον νόμο.
Αναφέρει, λοιπόν, ο δημόσιος υπάλληλος:
«Σήμερα μου ζητήθηκε

Θέατρο σκιών

Τι εικόνα παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το ελληνικό κοινοβούλιο;
Μιζέρια, νοοτροπία της εποχής Μαυρογιαλούρου, έλλειψη βούλησης και πρωτοφανή ανικανότητα ακόμη και να εφαρμόσει όσα ψηφίζει.
Παρουσιάζει, ακόμη, υποταγή στις καταστροφικές συντεχνίες – και δη του δημοσίου- και τεράστιο αριθμό βουλευτών

Ώρα μηδέν

Μεγάλη μερίδα της πολιτικής μας ελίτ – συμπεριλαμβανομένης της Αριστεράς-  συμπεριφέρεται ως η Ελλάδα να είναι ο ομφαλός της γης ευελπιστώντας να αλλάξει η ανθρωπότητα καταπώς εκείνη νομίζει.
Για να ακριβολογούμε, μάλιστα, δεν ευελπιστεί να αλλάξει η ανθρωπότητα, αλλά να μην αλλάξει τίποτα στην χώρα μας.
Αν συνυπολογίσουμε ότι όλοι αυτοί, απεδείχθησαν χείριστοι ως διαχειριστές του τόπου, τότε καταλήγουμε εύλογα στο συμπέρασμα ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται.
Πολύ περισσότερο όταν έχουμε ως δεδομένο ότι

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η Βουλή των συντεχνιών…που δεν βλέπει ο Μαρκόπουλος!

Η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Μαρκόπουλου, ότι «η κοινωνία δεν αποτελείται από συντεχνίες», αποτελεί την απόλυτη επιβεβαίωση εκείνων που ισχυρίζονται ότι μεγάλη μερίδα των πολιτικών ταγών του τόπου ζει εκτός πραγματικότητος.
Η ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, είναι τρανή απόδειξη, ότι δεν είναι μόνο η κοινωνία μας δομημένη κατά συντεχνιακό τρόπο, αλλά και οι αντιπρόσωποί της στο κοινοβούλιο.
Η συγκεκριμένη ψηφοφορία, απέδειξε και κάτι ακόμη.
Ότι η ποιότητα των πολιτικών είναι

Ένας γιαλατζί αντάρτης …κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος!

Η πολιτική διαδρομή του εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου,  δεν περιέχει κάτι σημαντικό το οποίο οι ψηφοφόροι του και οι λοιποί πολίτες μπορούν να ενθυμούνται.
Ο δε πολιτικός του λόγος δεν διαφέρει πολύ από εκείνους τους πολιτικούς της δεκαετίας του εξήντα, που τους αποκαλούσαν Μαυρογιαλούρους.
Ο εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς κανένα

Η κομμουνιστική μας νοοτροπία

Είναι σαφές ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται μόνο χρήματα για να σωθεί.
Χρειάζεται να μάθουμε από την αρχή την αλφάβητο που στοιχειοθετεί μια σοβαρή χώρα που βγαίνει από τον πολιτικό και οικονομικό της ολοκληρωτισμό.
Να μάθουμε, δηλαδή, σε τι χρειάζεται να παρεμβαίνει το Κράτος, σε τι χρειάζεται η ιδιωτική επιχείρηση και γιατί είναι αναγκαία για την ανάπτυξη της χώρας.
Να μάθουμε να ζούμε χωρίς συνεχή δανεικά και τις ολοκληρωτικές αγκυλώσεις τόσο της

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Πολιτικοί νάνοι

Η αδυναμία των πολιτικών αρχηγών να τιθασεύσουν τον λαϊκισμό και τον μικροκομματισμό που έχει «τρυπώσει» - κυρίως λόγω των προσεχών εκλογών- στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, αποδεικνύεται ένα τεράστιο πρόβλημα για το μέλλον του τόπου.
Χθες στη Βουλή, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ παρουσίασε

Φιλοτομαριστές ή οπαδοί της δια χειρός παλινδρομικής κίνησης του πέους;

Το ναυάγιο στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, μετά τις πρώτες συνομιλίες, δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα κινείται και πάλι σε κακοτράχαλη τροχιά. Η αμφισβήτηση που υπάρχει στο εξωτερικό για την βιωσιμότητα του χρέους βρίσκεται στην κορύφωσή της, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε καμιά μεταρρύθμιση από εκείνες τις οποίες είχε δεσμευθεί. Έτσι, οι πιστωτές μας ζητούν

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Αλήθειες για το ψέμα του λαϊκισμού

Διασκευασμένο κείμενο
του Νίκου Δήμου

1. Λαϊκισμός: ένα δημόσιο ψέμα προς ιδιωτικό όφελος.
Το βασικό χαρακτηριστικό του λαϊκισμού είναι η εσκεμμένη ανειλικρίνεια. Λέμε κάτι το οποίο ξέρουμε ότι δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα, για να κολακεύουμε το «λαό». Στην έννοια του λαϊκισμού υπάρχει σαν απαράβατος όρος ο απώτερος

Ο απύθμενος λαϊκισμός


Είναι δεδομένο ότι οι λαϊκιστές αποτελούν μια τεράστια γάγγραινα στο σώμα της ταλαιπωρημένης Ελλάδας.
Δεν έχουν, μάλιστα, κανένα όριο στις επιδιώξεις και τις δραστηριότητές τους.
Δεν θα σταθούμε καθόλου στις παρελθούσες δραστηριότητές τους.
Σήμερα, όμως, στις πιο κρίσιμες στιγμές της Ελλάδας από την Μικρασιατική καταστροφή κι ύστερα, οι ενέργειες τους

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ο μονόδρομος του Αντώνη Σαμαρά

Ένα από τα κορυφαία προβλήματα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι για να επιδιώξει την αυτοδυναμία, πρέπει να «γονατίσει» στους φανατικούς ταλιμπάν του κόμματός του με τις ακραίες θέσεις τους.
 Όμως, η εκλογική εμπειρία αποδεικνύει ότι νίκη με αυτοδυναμία στις εκλογές, χωρίς την συμπόρευση του μεσαίου χώρου, δεν επιτυγχάνεται ποτέ.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι κομματικοί ταλιμπάν και ο μεσαίος χώρος (εντός κι εκτός Νέας Δημοκρατίας) μπορούν να συνυπάρξουν.
Δύσκολο, αν όχι αδύνατον.
Συνεπώς η απάντηση στην εξίσωση, αποτελεί

«Όσο μένετε στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ αμφισβητώ την αξιοπιστία σας"!

Η παρέμβαση του Στέφανου Μάνου
 στην ημερίδα «Για την Ελλάδα τώρα»


Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, άκρως πολιτική, μεστή σε προτάσεις, αλλά και αποκαλύψεις, ήταν η εκδήλωση «για την Ελλάδα Τώρα», την οποία οργάνωσαν καθηγητές και πνευματικοί άνθρωποι της χώρας, στην Παλαιά Βουλή.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι Κωστής Χατζηδάκης, Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και οι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Λουκάς Τσούκαλης.

Μετά τις τοποθετήσεις, θέσεις και προτάσεις, ακολούθησαν

Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο λαϊκισμός

Η ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη
στην ημερίδα «Για την Ελλάδα τώρα»

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ.
Ας το συνοψίσω στο ότι θελήσαμε να γίνουμε Ευρώπη χωρίς πραγματικά ευρωπαϊκές αντιλήψεις.
Στο πολιτικό, στο οικονομικό και στο κοινωνικό επίπεδο.
Σημαντικότερο όμως είναι από εδώ και πέρα το

Ειλικρινής και χωρίς φόβο απολογισμός

Η ομιλία του Άννας Διαμαντοπούλου στην ημερίδα «Για την Ελλάδα τώρα»

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την πρόσκληση που με τιμά και θέλω να συγχαρώ αυτή την πρωτοβουλία, κυρίως να κάνω μια αναφορά στον τίτλο, στην Ελλάδα, γιατί αυτό είναι που μας ενώνει.
Αυτή την Ελλάδα, για την οποία είμαστε όλοι περήφανοι και θέλουμε αυτή την περηφάνια να τη δώσουμε και στα παιδιά μας.
Το διακύβευμα είναι εύκολα περιγράψιμο, πρέπει να αποφύγουμε την κοινωνική και οικονομική εκτροπή, να διατηρήσουμε σταθερά

Το μεγάλο κομματικό έγκλημα

Η ομιλία του Λουκά Τσούκαλη
στην ημερίδα «Για την Ελλάδα τώρα»

Πριν  ξεσπάσει η κρίση, το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας την κατέτασσε στις 25 πλέον προηγμένες χώρες του πλανήτη. Διόλου μικρό επίτευγμα, αν σκεφτούμε από πού είχαμε ξεκινήσει μετά το τέλος ενός καταστροφικού πολέμου που τον είχε διαδεχθεί ο δικός μας εμφύλιος.

Αυτό το υψηλό βιοτικό επίπεδο δεν ανταποκρινόταν δυστυχώς ούτε στην ποιότητα των θεσμών του κράτους, ούτε στις

Η νέα Μικρασιατική καταστροφή

Η ομιλία του Νίκου Αλβιζάτου στην ημερίδα «Για την Ελλάδα τώρα»

Ποιο είναι το νόημα της σημερινής εκδήλωσης; Γιατί οι υπογράφοντες πήραμε αυτή την πρωτοβουλία;
Ο λόγος είναι απλός.
Σας καλέσαμε, γιατί φρονούμε ότι τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει ό,τι κέρδισε με κόπο και θυσίες τριών γενιών, από την Απελευθέρωση ως τις μέρες μας.
Γιατί πιστεύουμε ότι η αποχώρησή μας από τη ζώνη του ευρώ, οικιοθελής ή εξαναγκασμένη, δεν θα σημάνει απλώς απώλεια

Ησυχία, η Ελλάς κουράστηκε...

Γράφει
ο Πάσχος Μανδραβέλης

Περίεργη ησυχία επικρατεί τους δύο τελευταίους μήνες.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Παπαδήμος είναι πιο καθησυχαστικός απ’ ό,τι ο προκάτοχός του, τουλάχιστον για το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.
Αλήθεια! Η κ. Βάσω Παπανδρέου που ξιφουλκούσε γιατί δεν έγινε η «δεύτερη ανάγνωση» κάποιων νομοσχεδίων στον ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ και φοβόταν ότι θα γίνει όλη η Ελλάδα

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ο Καμμένος «στήνει» τώρα την πραγματική ελληνική ακροδεξιά!


Προφανώς θα το δούμε κι αυτό.
Τον διαγραφέντα από τη Νέα Δημοκρατία –πλην ακόμη μέλος της- βουλευτή Πάνο Καμμένο να δημιουργεί νέο πολιτικό φορέα!
Ο ακραίων θέσεων και πεποιθήσεων βουλευτής, πήρε τις εφημερίδες αμπάριζα και προαναγγέλλει τα σχέδια του, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στο μέχρι τώρα κόμμα του.
Προαναγγέλλει, μάλιστα και την ημερομηνία: 19 Φεβρουαρίου.
Την ημέρα, δηλαδή, της…κόκκινης γραμμής της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές.
Δυστυχώς, οι γραφικότητες δεν έχουν

Οι αμετροεπείς και η απαιτούμενη προεδρική υπέρβαση!

Η στάση των κομμάτων εξουσίας που επιμένουν να θέλουν να σώσουν τον τόπο από το χείλος του γκρεμού που τον έφτασαν, δείχνει ότι δεν έχουν αντιληφθεί το παραμικρό από τη νέα πραγματικότητα.
Οι απορίες που εκφράζονται από τις κατά καιρούς θέσεις τους είναι πολλές και εύλογες.
Κι αν το ΠαΣοΚ αναζητά την επόμενη ημέρα του μέσω της μετάλλαξής του από κόμμα της διαχρονικής ανταλλαγής ψήφων με θέσεις και σκανδαλώδη προνόμια στο δημόσιο, η επιμονή της Νέας Δημοκρατίας σε

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Οι ουτοπίες της Αριστεράς

Δημοσκοπικά η Αριστερά δείχνει ωφελημένη από την πρωτοφανή οικονομική και πολιτική κρίση του τόπου. Ουσιαστικά δείχνει ωφελημένη και ηθικά, κυρίως από τη συμπόρευση μαζί της στελεχών της λεγόμενης «Λαϊκής Δεξιάς» που στεγάζονται στη …φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία!
Το δίκιο της πάντως οφείλουμε να το τονίζουμε.
Ειδικά σε εκείνο που αναφέρει ότι στην

Η κρατική – κομμουνιστική επέλαση δεν έχει τέλος!

Τα καραγκιοζιλίκια των μανδαρίνων του κράτους και των πολιτικών δεν έχουν τέλος.
Αφού με τα συνεχή χαράτσια κατέστησαν ακόμη και την κατοχή κατοικίας ασύμφορη για τους πολίτες, αφού φορολογούν ότι κινείται για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους αλλά και την απόλυτη αδυναμία τους να παρέμβουν στην πληγή της Ελλάδας (δηλαδή τον δημόσιο τομέα), τώρα σκέπτονται να επιβάλλουν έκτακτη εισφορά (χαράτσι) σε όλα τα ακίνητα, ακόμη και σε …αγροτεμάχια.
Η επέλαση εναντίον

Θρίλερ με το «κούρεμα», έφυγε ο Νταλάρα, πιο χαμηλά επιτόκια ζητά η τρόικα

Παρά το γεγονός ότι χθες το μεσημέρι οι ίδιοι οι ομολογιούχοι διέρρεαν (βλέπε ανάρτηση με τίτλο «Τελειώσαμε με το κούρεμα, πάμε για ανασχηματισμό»), ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για το κούρεμα», η ξαφνική αναχώρηση του Τσαρλς Νταλάρα για το Παρίσι, χωρίς καμιά ανακοίνωση, δείχνει ξαφνική εμπλοκή.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα επιμένει σε επιτόκιο 3%, έναντι του 3,6% που είχε συμφωνηθεί, ενώ οι ομολογιούχοι ζητούν

Οι κληρονόμοι

Γράφει
ο Τάκης Θεοδωρόπουλος

Όσοι ανθέλληνες εξακολουθούν να ισχυρίζονται πως δεν είμαστε απευθείας απόγονοι των αρχαίων ημών προγόνων, δεν έχουν παρά να διαβάσουν το παρακάτω απόσπασμα από τον Γ' Ολυνθιακό λόγο του Δημοσθένη - το μεταφράζω πρόχειρα:

«Το ψήφισμα (ο νόμος) δεν έχει καμιά αξία αν δεν προστεθεί σε αυτό και η θέληση να εφαρμόσετε όσα με τόση προθυμία αποφασίσατε.
Διότι αν έφταναν τα ψηφίσματα και μπορούσαν να σας υποχρεώσουν να κάνετε αυτά που προστάζουν, ή αν τα ίδια ήταν σε θέση να τα εφαρμόσουν από μόνα τους, τότε δεν θα ήταν δυνατόν ύστερα από τόσα ψηφίσματα που εκδώσατε να έχουν γίνει τόσα λίγα, ή μάλλον να μην έχει γίνει τίποτε […] διότι μπορεί οι πράξεις να

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Στον δρόμο του Κώστα Καραμανλή ο Σαμαράς

Με στόχο να οικοδομήσει διακρατικές συνεργασίες και να επιχειρήσει τη διαμόρφωση μιας νέας τάξης πραγμάτων σε γεωστρατηγικό επίπεδο εν όψει της επόμενης ημέρας, ο Αντώνης Σαμαράς ανοίγει την ατζέντα του Κώστα Καραμανλή και αρχίζει κύκλο επαφών, τόσο με τη Ρωσία, όσο και με τις ΗΠΑ και Κίνα.
Μετά την επίσκεψή του –προ μηνός- στο Ισραήλ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφτεί, κατ’ αρχάς,

Η σαπίλα είναι διακομματική

Τα πρόσωπα, στη Θεσσαλονίκη, που κατηγορούνται για το κύκλωμα τοκογλυφίας. «προστασίας» και πολλά άλλα αδικήματα, είναι από εκείνα που αποκαλούνται «λευκά κολάρα». Ευυπόληπτοι πολίτες με πολιτική και συνδικαλιστική δράση.
Ο ένας ακραίων πολιτικών πεποιθήσεων, ο άλλος συνδικαλιστής, …διώχτης του οικονομικού εγκλήματος και στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, ο τρίτος «παιδί» της Εκκλησίας και γαλάζιων προτιμήσεων, ο τέταρτος δημόσιος υπάλληλος, ο πέμπτος αστυνομικός και πάει λέγοντας.
Όλοι τους, ένας

Νεοελληνικός παραλογισμός!

Δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να μην αναφέρει δυο κοινά χαρακτηριστικά.
Το ένα αφορά την αποχή των πολιτών από τις κάλπες σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 35%.
Το δεύτερο την σταθερή θέληση των Ελλήνων, σε ποσοστά άνω του 75%, να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και στο ευρώ.
Ειδικά το δεύτερο δεδομένο, αποτελεί τον απόλυτο παραλογισμό, αν σκεφτούμε ότι την ίδια στιγμή που δηλώνουν

Προφυλακιστέος ο Β. Παπαγεωργόπουλος κατά τον εισαγγελέα!

Ραγδαίες αναμένονται να είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την «μαύρη τρύπα» των ταμείων του δήμου Θεσσαλονίκης, για την οποία κατηγορούνται τελικά 17 πρόσωπα, τα οποία παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη. Αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν 25, αλλά για 8 από αυτούς δεν έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία.
Ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση ζήτησε την προφυλάκιση του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου καθώς και του αντιδημάρχου Μ. Ζορπίδη.
Με δεδομένη την

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Θα μάθουμε την αλήθεια;

Αφού η τρόικα το αρνείται, ποιος έβαλε στο τραπέζι τη συρρίκνωση μισθών και δώρων στον ιδιωτικό τομέα;


Αφού η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η τρόικα δεν έχει ζητήσει τη μείωση του κατώτατου μισθού και την περικοπή των δώρων, τότε ποιος κερατάς τα έβαλε το τραπέζι;
Και γιατί τα κουβεντιάζουμε;
Το παραμυθάκι με τις κατά καιρούς απαιτήσεις της τρόικας, δεν πιάνει πια.
Καμιά τρόικα δεν επέβαλε τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε τώρα, ούτε στο πρόσφατο παρελθόν.
Απλά, η κυβέρνηση Παπανδρέου,

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Τα πολιτικά καρτούν που κάνουν πως δεν βλέπουν!

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε και να γράφουμε για τις στρεβλώσεις που δημιούργησαν, εδώ και τριάντα χρόνια,  οι πολιτικοί στην ελληνική οικονομία, στη δημόσια διοίκηση και στη Δικαιοσύνη.Το ωραίο είναι ότι τα πολιτικά καρτούν που κυβέρνησαν και διέλυσαν τον τόπο, θέλουν να τον…σώσουν. Κανένας δεν θέλει να πάει σπίτι του αυτοβούλως, ως μια απλή ένδειξη μετάνοιας για όσα έκανε ή δεν έκανε.
Κανένας από τα πολιτικά νούμερα δεν μπορεί να σκεφτεί τρεις απλές διαπιστώσεις:
  1. Το πολιτικό σύστημα που δημιούργησαν είναι

Η δημοσιογραφική απεργία για τα μάτια του κόσμου

Επί δυο ημέρες (σήμερα και αύριο) ο δημοσιογραφικός κόσμος απεργεί, αφού συμφώνως με τους εργατοπατέρες του πρέπει να ανακληθούν αμέσως οι απολύσεις που ήδη έχουν γίνει σε διάφορα μέσα, αλλά και να μην υπάρξει καμιά άλλη απόλυση στο μέλλον.
Ο στόχος είναι ευγενής, πλην ουτοπικός, όπως εκείνα που πιστεύουν οι αριστεροί ηγήτορες του κλάδου.
Είτε αρέσει σε εμάς είτε όχι, η δημοσιογραφία πνέει τα λοίσθια, όπως και τα μέσα τα οποία την στηρίζουν.
Εφημερίδες έκλεισαν, κλείνουν και θα κλείσουν, τηλεοπτικά δίκτυα αδυνατούν να

Τα τριάντα χαμένα χρόνια

Με τεράστια έκπληξη οι νεοέλληνες παρακολουθούν τους δελφίνους της ηγεσίας του ΠαΣοΚ και κορυφαία στελέχη του να επιχειρούν να βγάλουν την ουρά τους έξω από το πεδίο ευθυνών για την πορεία της χώρας, τόσο στο πρόσφατο χρονικό διάστημα, όσο και παλαιότερα.
Το ίδιο συμβαίνει και με μεγαλοστελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που εμφανίζονται ως να μην ήταν εκείνα στην εξουσία, όταν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.
Παρουσιάζουν, μάλιστα, και θέσεις – απόψεις, χωρίς να αισθάνονται την υποχρέωση να απαντήσουν στο ερώτημα «γιατί δεν τα κάνατε όταν είσαστε στην εξουσία;».
Όλοι αυτοί, έχουν ανακαλύψει –σήμερα- κόκκινες γραμμές και πιπιλάνε την καραμέλα της ανταγωνιστικότητας.
Μόνο, όμως, σε αφελείς μπορούν να απευθύνονται ή σε όσους

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Για ποιον δημόσιο διάλογο μιλάμε;

Η Ελλάδα για πολλά χρόνια ήταν –και εξακολουθεί να είναι – εκείνο που πολύ χαρακτηριστικά είχε περιγράψει ο αείμνηστος Καραμανλής.
Ένα απέραντο φρενοκομείο.
Ο διάλογος διεξαγόταν με κραυγές και τηλεοπτικούς αλαλαγμούς, με μπροστάρηδες κάποιον Αυτιά, κάποιον Παπαδάκη, έναν Τράγκα,  και πολλούς άλλους «αναστενάρηδες».
Μαζί τους, οι λογής λαϊκιστές πολιτικάντηδες που για το τομάρι τους έριχναν λάδι στη φωτιά (όρα καταστροφή) που

Τα παραδείγματα είναι δίπλα μας!

Ή, πως ο Μόντι έδιωξε τους πολιτικούς κλόουν και ανακτά την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας κοινότητας.

Από τη μια έχουμε την Ελλάδα στα πρόθυρα μιας ανεξέλεγκτης, άτακτης και καταστροφικής χρεοκοπίας με τους πολιτικούς να τυρβάζουν περί των δικών τους κεκτημένων και προοπτικών και από την άλλη την Ιταλία, η οποία βρέθηκε προ λίγων μηνών στην ίδια θέση που βρεθήκαμε εμείς το 2009 και το 2010.
Οι διαφορές, όμως, στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν είναι χαώδεις.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου

Η ανάπτυξη απαιτεί απελευθέρωση από τα κρατικά δεσμά!

Η περιβόητη και τόσο απαραίτητη ανάπτυξη για τον τόπο έχει μεγάλο δρόμο μπροστά της.
Φυσικά, επ’ ουδενί μπορεί να πραγματοποιηθεί από τις φαντασιώσεις της κεντροαριστεράς που ονειροπολεί πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.
Ούτε από τις κομμουνιστικές λογικές της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς», που ώρες ώρες δείχνει απόλυτη συνοδοιπόρος της Αλέκας Παπαρήγα και του Τσίπρα.
Η ανάπτυξη προϋποθέτει «σπάσιμο δεσμών» από τον εναγκαλισμό του κράτους.
Όλες οι κυβερνήσεις κι οι υπουργοί Οικονομικών, κινήθηκαν