Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Ο συμβιβασμός Τσίπρα κι η επιχείρηση εσωκομματικής ομηρίας του…

Ρεπορτάζ του grpost από την διαπραγμάτευση και τις σκέψεις του πρωθυπουργού

Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


             Παρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές έχει περάσει από σαράντα κύματα εξ αιτίας –κυρίως- των παλινωδιών του υπουργού Οικονομικών και των λεπτών ισορροπιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κρατά κλειστές τις σκέψεις του ακόμη και από κορυφαίους υπουργούς του, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι
«τα θέλω» κι οι επιδιώξεις του ταυτίζονται με τα μηνύματα που έρχονται από τους δανειστές.
Οι πληροφορίες που «εκπορεύονται» από το Μαξίμου, αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν συζητά οτιδήποτε δεν είναι ρεαλιστικό κι εξορκίζει κάθε σενάριο ρήξης.
Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατανοήσει ότι:
  1. Δεν μπορεί να είναι δέσμιος των εσωκομματικών ισορροπιών με τους ζηλωτές της ρήξης με την Ευρώπη κι εκείνους που δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον φανταστικό κόσμο του θεωρητικού τους συστήματος… Ούτε με δήθεν ριζοσπαστικούς ακτιβισμούς.
  2. Δεν μπορεί να πορεύεται μ’ εκείνους που υποβαθμίζουν την πολιτική μέσω επικοινωνιακών κι εν πολλοίς προσωπικών χειρισμών.
  3. Δεν μπορεί να παραμένει αυτοπαγιδευμένος σε παραλυτικές για τη χώρα λογικές.

          Αν αληθεύουν ακόμη και στο ελάχιστο οι αναφορές του ρεπορτάζ, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σχεδόν με τα δυο χέρια έτοιμος να λάβει πολιτική απόφαση και να προχωρήσει στον περιβόητο έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές.
Ακόμη και μ’ ελαφρύ (sic) «μουτζούρωμα» των περιβόητων «κόκκινων» γραμμών.
Οι ίδιες αναφορές κάνουν λόγο ότι δεν θ’ αργήσει η ώρα που θα θέσει διλήμματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματός του.
Διλήμματα του τύπου «όποιος θέλει ακολουθεί την κυβέρνηση κι ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στον τόπο».
          Από την άλλη πλευρά, της Αριστερής πλατφόρμας, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει τον έντιμο συμβιβασμό κι αναζητείται ποια θα είναι η στάση της.
Θα υποκύψει –αν κι όταν- στο δίλημμα που θα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας ή «βγει στο αντάρτικο»;
Προς το παρόν, η Αριστερή Πλατφόρμα κι ο επικεφαλής της επιλέγει να εμφανίζεται ως οιονεί εκφραστής του κόμματος της ρήξης με την Ευρώπη και της επιστροφής στη δραχμή.
Όχι τόσο επειδή προσδοκά ότι θα έχει οφέλη και προσέλκυση πιστών, όσο για να επιτείνει την παραλυσία και ομηρία του Μεγάρου Μαξίμου.
Πάντως, όσοι γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχόμενη ρήξη στο κόμμα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, που οι ιθύνοντες ισχυρίζονται ότι δεν θα είναι περισσότερες από 4-5…
Κι όχι κατ’ ανάγκη από την Αριστερή Πλατφόρμα, δείχνοντας με το δάκτυλο το προεδρείο της Βουλής!
           Το ρεπορτάζ καταγράφει και κάτι ακόμη, ιδιαιτέρως σημαντικό που καταδεικνύει τις προθέσεις του πρωθυπουργού και τη σαφή πρόθεσή του για στροφή προς τον ρεαλισμό.
Την σοβαρή κινητοποίηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, στη διαπραγμάτευση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η ομάδα που διαπραγματεύεται πλέον, είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του, με κύριο ιθύνοντα τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη, άνθρωπο που έχει αποσπάσει την εμπιστοσύνη των δανειστών και προαλείφεται για σημαντική και ζέουσα καρέκλα σ’ ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Όλη αυτή η αλλαγή –ανασχηματισμός της ομάδας διαπραγμάτευσης και το ουσιαστικό άδειασμα του Γ. Βαρουφάκη, αποτελεί την κατακλυσμιαία εξέλιξη μετά τις τελευταίες κι ιδιαιτέρως «θερμές» επικοινωνίες του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο.
Το δε Μέγαρο Μαξίμου, εμπλέκεται πλέον άμεσα στη διαπραγμάτευση κι έχει σαφή εικόνα αυτής.
Κάτι που δεν συνέβαινε όταν την υπόθεση χειριζόταν ο υπουργός Οικονομικών κι η «αμερικανική» ομάδα του.

Το δημοψήφισμα

Από το Μέγαρο Μαξίμου, αντιλαμβανόμενοι ότι η «απειλή» εκλογών ή δημοψηφίσματος που άνοιξε για λόγους εντυπώσεων και προειδοποίησης προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί ν’ αποτελεί ουσιαστικό διαπραγματευτικό όπλο με τους δανειστές, μάλλον το θέτουν στον κάλαθο των αχρήστων.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν αρχίσει να διαρρέουν την άποψη  ότι «το δημοψήφισμα πιθανόν να έχει νόημα μόνο αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, αλλά είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη με την Ευρώπη, αλλά το εντελώς αντίθετο»…
Ταυτοχρόνως, σε στοχευμένες συζητήσεις τους με δημοσιογράφους κι οικονομικούς παράγοντες της χώρας, άλλοι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν ακόμη πιο σαφή θέση εναντίον του δημοψηφίσματος:
« Για ποιο δημοψήφισμα μιλάμε; Ακόμη κι αν η συμφωνία δεν επιτευχθεί, πώς μπορούμε να πάμε σε κάλπες και δη με κλειστές τράπεζες κι απλήρωτους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους; Κι αυτό γιατί; Για να μην υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις;»…
Σαφές κι αποκαλυπτικό μήνυμα προθέσεων.

Απ’ αυτό το ρεπορτάζ, αλλά και από την εν γένει κινητικότητα της νέας ομάδας διαπραγμάτευσης και παρά το γεγονός ότι η απόσταση μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών είναι ακόμη μεγάλη, διαφαίνεται ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει στόχο την επικίνδυνη ζαριά…
Ούτε θα διακυβεύσει την πορεία της χώρας στην Ευρωζώνη.
Είναι έτσι ή απλώς διαρρέονται καθησυχαστικές πληροφορίες;
Κοντός ψαλμός…
Το βέβαιο είναι ότι το έργο έχει ακόμη πολλές πράξεις.
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου