Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Αριστερή tribal politics & Illiberal democracy



Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιστορία με τη Novartis αποτελεί σκάνδαλο και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν κι είναι πάγια η μεθόδευση των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών αναφορικά με την προώθηση των προϊόντων τους. Σε όλο τον κόσμο. 
Γιατροί (κυρίως) απολάμβαναν κι απολαμβάνουν ιδιαίτερη «περιποίηση» από αυτές. 
Δώρα, ταξίδια υπό
μορφή ιατρικών συνεδρίων, ακόμη και πληρωμή εξόδων τους, όπως ενοίκια ιατρείων, γραμματέων κλπ κλπ.
Η χώρα μας δεν μπορούσε να λείπει από το πάρτι αυτό, αφού θα ήταν ως να λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή. Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπήρξαν χιλιάδες γιατροί που «απόλαυσαν» τις εξυπηρετήσεις. Κι όχι μόνο από τη Novartis.
Μοιραία, τα χρόνια πριν από την εφαρμογή του μνημονίου, η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύθηκε σε υψηλότατα επίπεδα.
Πολύ περισσότερο αφού γιατροί και μεγάλη μερίδα του πολιτικού συστήματος (με προεξάρχουσα την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ) ΑΠΕΡΡΙΠΤΑΝ και δαιμονολογούσαν τα γενόσημα  φάρμακα, που ήταν ίδιας αποτελεσματικότητας με το πρωτότυπα, αλλά πολύ φθηνότερα.
Όλη αυτή η ιστορία άρχισε να ερευνάται εδώ και χρόνια από τους Αμερικανούς, που έβλεπαν ότι το επιθετικό «management» της Novartis πλήττει τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών.
Η ιδιαιτερότητα της χώρας μας συνίσταται στο ότι η κυβερνητική σκευωρία κι η επιδίωξη σπίλωσης και διωγμών πολιτικών αντιπάλων, τείνει να συσκοτίσει το πραγματικό σκάνδαλο.
Όσοι είδαν την δικογραφία που εστάλη στη Βουλή και θα συζητηθεί αύριο, όσοι άκουσαν τι είπαν κυβερνητικοί παράγοντες (Παπαγγελόπουλος – Πολάκης κλπ), διαπιστώνουν ότι πρόκειται για μια υπόθεση χωρίς κανένα χειροπιαστό στοιχείο και μπόλικο φτιασίδωμα.
Όλα όσα αναφέρουν οι κουκουλοφόροι –προστατευόμενοι μάρτυρες, είναι βασισμένα στο «άκουσα», «μου είπαν», «υποθέτω» κλπ.
Κι οι χειρισμοί της εισαγγελέως έχουν τεράστια νομικά –τουλάχιστον- κενά.
Μια υπόθεση, λοιπόν, που στοχεύει να έχει εσαεί ομήρους πολιτικά πρόσωπα και κόμματα και να δίνει το δικαίωμα στον Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάνε για σκάνδαλα!
Κι αυτό, επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση ΔΕΝ θα φτάσει ποτέ στα δικαστήρια αφού έχει παραγραφεί. Το ήξερε αυτό ο πρωθυπουργός, το ήξεραν οι πάντες.
Κι όμως προτίμησαν να σπιλώσουν πρόσωπα.
Κι επιπλέον, να τους ζητούν ν’ αποδείξουν ότι δεν είναι ένοχοι, όπως έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς, σε πλήρη αντίθεση με το Δίκαιο Ευρωπαϊκού κράτους*!
Άλλο, λοιπόν, το σκάνδαλο κι άλλο η πολιτική σκευωρία.
Δυστυχώς, αυτή η σκευωρία κορυφώνει πλέον την ανησυχία μεγάλης μερίδας πολιτών για την ποιότητα της δημοκρατίας μας και τη φθορά των θεσμών επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.
Κι είναι χαρακτηριστικό ότι από μεγάλη μερίδα πνευματικών ανθρώπων και νομικών, προβάλλεται όλο και πιο έντονα ο κίνδυνος «Πολωνοποίησης» της πολιτικής ζωής.
Illiberal democracy.
Δηλαδή, μη φιλελεύθερη δημοκρατία, αλλά ένα αυταρχικό καθεστώς σαν εκείνα που αναπτύσσονται στην Πολωνία και στην Ουγγαρία, όπου οι κυβερνήσεις περιορίζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και χρησιμοποιούν εγκάθετους και φίλα προσκείμενους δικαστές. Όπου τα ΜΜΕ μετατρέπονται σε μηχανισμούς προπαγάνδας και κοινωνικής αφασίας.
Έχετε παρατηρήσει ότι σε κανένα τηλεοπτικό κανάλι  υπάρχει πλέον πολιτική εκπομπή; Πλην των εξαιρετικών εκπομπών του Action24;
Και της ΕΡΤ όπου, όμως,  η εμετική κυβερνητική προπαγάνδα αποτελεί κυρίαρχη πρακτική;
Έχετε παρατηρήσει ότι κόπηκαν όλες οι σατιρικές εκπομπές από όλα τα κανάλια; Πλην της ΕΡΤ που γενναιόδωρα φιλοξενεί τις επιτηδευμένες κουταμάρες του Ζουγανέλη και την «ελεγχόμενη» σάτιρα του Μιτσικώστα, που περιορίζεται σε κάποια τηλεοπτικά πρόσωπα κι αγγίζει εξ απαλών ονύχων την κυβέρνηση;
Έχετε παρατηρήσει ότι τα ΜΜΕ λίγο πλέον –ή καθόλου- ασχολούνται με την θλιβερή οικονομική κατάσταση;
Έχετε συνειδητοποιήσει ότι η διαλαλούμενη από την Αριστερά εξυγίανση του χώρου των ΜΜΕ, δημιούργησε ήδη ένα σύστημα διαπλοκής; Εξαιρετικά θολό;
Έχετε παρατηρήσει ότι η ασυνάρτητη πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κατακλύσει τον πολιτικό μας βίο;
Έχετε παρατηρήσει ότι ακόμη και τα κορυφαία εθνικά μας θέματα που μπήκαν όλα μαζί (!!!) στο τραπέζι, κατέστησαν αντικείμενα  για να πλήξουν την αντιπολίτευση; Και δη στο έλεος του ακροδεξιού και ψεκασμένου κυβερνητικού εταίρου που περιφέρεται εδώ κι εκεί ντυμένος με στολές, ακόμη κι εκτός της Αποκριάς;
Έχετε συνειδητοποιήσει ότι χωρίς ένταση, χωρίς πόλωση, χωρίς τη δημιουργία εχθρών, δεν μπορεί να επιβιώσει ο Τσίπρας;
Κι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την «κλασική» πόλωση που πάντα κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή του τόπου.
Έχουμε να κάνουμε με το «ή εμείς ή αυτοί» που είχε εκστομίσει ο Τσίπρας.
Έχουμε να κάνουμε με τυχοδιωκτισμό στην εξουσία που βολεύεται από αυτή και την απολαμβάνει εις βάρος όλων των άλλων και δη της χώρας.
Έχουμε να κάνουμε με tribal politics χωρίς κανένα πολιτικό υπόβαθρο, χωρίς έρμα με ειδικό βάρος κι ηθικές –πολιτικές αναστολές…
Δυστυχώς!

*Φαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών ζήλεψε τον διάλογο του ειδώλου του Στάλιν με τον Μπέρια:
- Στάλιν: Έχεις κανένα στοιχείο εναντίον του Ζημόβιεφ;
- Μπέρια: Κανένα απολύτως. Κι αυτό αποδεικνύει την ενοχή του, αφού φρόντισε να μην υπάρχει τίποτα»…
Από την «Μικρή Ιστορία της Ρωσικής επανάστασης»,  του Eduard Hallet Carr, εκδόσεις Πατάκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου