Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

«Ante portas η αναδιάρθρωση»

Ηχηρή παρέμβαση
 του Παναγιώτη Γεννηματά

Ιδιαιτέρας βαρύτητας πολιτική και οικονομική παρέμβαση έκανε ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Τράπεζας Ευρωπαϊκών Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς.
Ο Πειραιώτης πολιτικός, θεωρεί
 ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας είναι «ante portas» και τόνισε χαρακτηριστικά επί τούτου:
«Η χώρα δεν θ’ αποφύγει τη μέγγενη της λεγόμενης αναδιάρθρωσης, στην περικοπή ενός σημαντικού μέρους του δανείου της τάξεως 30 με 40%. Με τις θεσμικές ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πορευόμαστε σε μία ελεγχόμενη διαδικασία, ‘’φιλικής’’ διευθέτησης χρεών. Δεν σημαίνει ότι το «φιλικά» μεταφράζεται σε άμεση και εύκολη κατάληξη των διαπραγματεύσεων» σημείωσε με νόημα, μη παραλείποντας να στείλει και το λογαριασμό. «Δυστυχώς εκεί βαδίζουν τα πράγματα ως συνέπεια της συστηματικής αβελτηρίας, της κυβερνητικής ανικανότητας, του πολιτικού κενού μέσα στο οποίο εξελίσσεται η κρίση».
Όμως, ο Παναγιώτης Γεννηματάς, εμφανίστηκε ιδιαιτέρως απαισιόδοξος σε σχέση με τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία:
«Ζημιές οι οποίες είναι ήδη προεξοφλημένες, απλώς δεν έχουν γραφτεί επισήμως στους ισολογισμούς, θα καταγραφούν κανονικά και ενδεχομένως με κάποια επαύξηση, η οποία μέχρι τότε θα έχει προκύψει, συνεπώς η πρόσθετη ζημία, η οποία θα προκύψει στην πραγματικότητα θα διαφέρει πολύ από την κρυμμένη σημερινή πραγματική»….
Επιπλέον, τόνισε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο έσχατης συστημικής κρίσης, ενώ προέβλεψε ότι μόλις συμβεί αυτό «δεν θα μείνει τίποτα στο απυρόβλητο». Μάλιστα, επανέλαβε την πρόβλεψη που έχει κάνει από το τέλος του 2010. «Είναι σαφές ότι η κοινωνία μας και η οικονομία βαδίζει σε περικοπή τουλάχιστον συνολικά κατά 50% εισοδημάτων και συντάξεων σε σχέση με τις απολαβές του 2009. Η εκτίμησή μου υπήρξε από το χειμώνα αυτή και επιμένω», υπογράμμισε.
Τέλος, ο Παναγιώτης Γεννηματάς, έκανε ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας αστοχίες και καθυστερήσεις στη χάραξη μιας οικονομικής πολιτικής, που θα μας οδηγήσει και πάλι στις αγορές.
Υπενθυμίζουμε, ότι ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Τράπεζας Ευρωπαϊκών Επενδύσεων, αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, όταν η κυβέρνηση ζούσε και ανέπνεε με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», μοιράζοντας επιδόματα και παροχές, ήταν ο πρώτος ο οποίος καλούσε τον Γιώργο Παπανδρέου να λάβει άμεσα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επερχόμενοι κίνδυνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου