Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τι σκέφτεται η κυβέρνηση για ΟΤΕ και ΔΕΗ

Ποιες κινήσεις ετοιμάζονται
για ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ,
ΤΠΔΔ και Αγροτική Τράπεζα

Οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ και Δημοσίων Τραπεζών, βρίσκονται στη κόψη του ξυραφιού και είναι πλέον θέμα χρόνου η τελική ευθεία, με στόχο
 την είσπραξη 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέχρι το 2013.
Η Κυβέρνηση, βρίσκεται στην καμπή των αποφάσεων, σχετικά με ποιες από τις ΔΕΚΟ θα ξεκινήσει τη λίστα προτεραιότητας πώλησης. Οι δανειστές μας, απαιτούν ξεκάθαρες λύσεις και ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι έχει την βούληση γι αυτές. Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, έχει να αντιμετωπίσει τις λυσσαλέες αντιδράσεις κάποιων υπουργών του και των…συνδικαλιστών.
Η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή σε απόλυτη προτεραιότητα, αφορά τις προσεκτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, σε σχέση με τις ΔΕΗ και ΟΤΕ.
Στο πολιτικό παρασκήνιο, περισσότερο προχωρημένη, φαίνεται να είναι η πώληση του 10% του ΟΤΕ, δεδομένου ότι υπάρχει «έτοιμος» αγοραστής, η Deutsche Telekom.
Οι Γερμανοί, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πορεία της επένδυσής τους στον ΟΤΕ, εκτιμάται ότι θ’ αγοράσουν, αφενός  μεν γιατί μειώνουν τον μέσο όρο κτήσης - μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει  3,8 δισ. ευρώ για 147 εκατ. μετοχές - αφετέρου δε επειδή καθίστανται  πλέον ο βασικός μέτοχος, με απόσταση από το Ελληνικό Δημόσιο.
Με βάση  την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του ΟΤΕ, το 10% που  ενδεχομένως να διατεθεί στην Deutsche Telekom αποτιμάται σε περίπου  400 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά στη ΔΕΗ, υπάρχουν δυο διαφορετικές εισηγήσεις:
1.      Υπάρχει η πρόταση για περαιτέρω αποκρατικοποίηση της  επιχείρησης μέσω της την πώλησης μονάδων.
2.      Υπάρχει η πρόταση που αναφέρει για διάθεση νέου πακέτου μετοχών στο Χρηματιστήριο. Σ’ αυτή τη περίπτωση, προβλέπεται η μετοχοποίηση ενός ποσοστού της τάξης του 10%.
Σε ότι αφορά τη ΔΕΠΑ, σχεδιάζεται για εφέτος, πώληση του 30%.

Στα  ΕΛΠΕ, υπάρχει η σκέψη να αναζητηθούν έσοδα, μέσω της μείωσης του συνολικού κρατικού ποσοστού.
Για τον ΟΠΑΠ, η αρχική σκέψη ήταν να γίνει ανανέωση των παιχνιδιών που διαχειρίζεται και στη συνέχεια να πωληθεί μερίδιο μέσα στο 2012. Όμως, όλα φαίνεται ότι αλλάζουν, αφού το στραπάτσο Παπακωνσταντίνου με το νόμο περί τυχερών παιχνιδιών, αναγκάζει την κυβέρνηση να τα περάσει μέσω του ΟΠΑΠ. Σε αυτή την περίπτωση, ουδείς γνωρίσει ακόμη, ο τρόπος που θα κινηθεί η κυβέρνηση.
Εκτός από τις ανωτέρω εταιρείες, αναμένεται μέσα στη χρονιά, να ξεκινήσει η αξιοποίηση – ιδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών. Κανένας, όμως, δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποια θα είναι τα οικονομικά οφέλη και σε τι βάθος χρόνου. Η μόνη πρόβλεψη που μπορεί να γίνει, είναι ότι το κράτος θα απαλλαγεί από το κόστος συντήρησής τους και την μισθοδοσία των υπαλλήλων τους.

Τέλος, αναφορικά με το μέλλον των κρατικών τραπεζών, αυτή τη στιγμή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), καθώς και η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, συνεπώς, η οποιαδήποτε κίνηση δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, αφού εκτός άλλων συναντά και τις έντονες αντιδράσεις του «βαθέως» ΠαΣοΚ, το οποίο ελέγχει τους εργασιακούς μηχανισμούς.
Οι συζητήσεις για όλες τις ΔΕΚΟ, βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι για μια ακόμη φορά, θα υψωθούν τα τείχη του πολιτικού κόστους, με συνέπεια καθυστερήσεις, γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες και λοιπά παθογενή συμπτώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου