Τρίτη 12 Απριλίου 2011

«Μπουρλότο»!

Όποιος επιχειρήσει να αναγνώσει τις πολιτικές διαθέσεις της ευρωπαϊκής και της ελληνικής κοινής γνώμης στη σημερινή συγκυρία, όπως αποτυπώνονται σε δύο σοβαρές δημοσκοπήσεις, θα υποστεί ισχυρότατο κλονισμό.
Το πρόβλημα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις είναι σοβαρότατο, ενώ πολιτικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι
 τα ευρήματα χρειάζονται τεράστια προσπάθεια για να αντιστραφούν.
Το Ευρωβαρόμετρο αποκαλύπτει ότι: Το… 93% των Ελλήνων και το 80% των Ευρωπαίων της ΕΕ των «27» δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα της χώρας τους!!!
Άλλη δημοσκόπηση, της Ε.Ε. πιο πρόσφατη, καταδεικνύει ακόμη χειρότερα ποσοστά:
Δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς το 88% των Γερμανών, το 87% των Γάλλων, το 85% των Βρετανών, το 91% των Ισπανών, το 96% των Πολωνών!
Δηλαδή, πλήρης απαξίωση των κυβερνήσεων στις συνειδήσεις των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών σε πρωτοφανή ίσως επίπεδα.
Αποτέλεσμα είναι το 76% των Ελλήνων που δήλωσε στη δημοσκόπηση της ΕΕ ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Παπανδρέου (μόνο το 21% δήλωσε ότι την εμπιστεύεται), να είναι μεν ανώτερο του μέσου όρου των «27» (67%), αλλά να υπολείπεται εκείνου των μεγάλων χωρών.
Δεν εμπιστεύεται την κυβέρνησή του το 80% των Γερμανών, το 82% των Γάλλων, το 78% των Ισπανών. Η πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις είναι καταφανές ότι προκαλεί χάσμα στις σχέσεις τους με τους πολίτες.
Δεν πιστεύουν σε τίποτα πια οι Έλληνες, αν κρίνει κανείς από τις απαντήσεις τους στο «Ευρωβαρόμετρο».
Πέρα από τα κόμματα και την κυβέρνηση που προαναφέραμε, το 73% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται τη Βουλή, το 60% δεν εμπιστεύεται πλέον ούτε την ΕΕ, το 74% δεν εμπιστεύεται ούτε καν τον ΟΗΕ.  Η άρνηση επεκτείνεται παντού: το 56% δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, το 79% δεν εμπιστεύεται τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 58% δεν εμπιστεύεται τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, το 65% δεν εμπιστεύεται τα συνδικάτα.  Το 78% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται την τηλεόραση, το 71% τον Τύπο, το 61% το ραδιόφωνο.
Η οικονομική δυσαρέσκεια δεν έχει όρια πλέον στην Ελλάδα και στις χώρες που πλήττονται σκληρότερα από την κρίση:
 Το… 98% (!) των Ελλήνων εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας, όπως και το 97% των Ισπανών και το 98% των Ιρλανδών, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι αισθητά χαμηλότερος – 70%.
Η τραγωδία της εργασίας αποτυπώνεται στις απαντήσεις των ερωτηθέντων.
Το 98% των Ελλήνων και το 99% των Ισπανών θεωρούν κακή την κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα τους, όπως και το 79% των πολιτών όλης της ΕΕ.  Το 78% προβλέπει επιδείνωση της εργασιακής και το 75% επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας και μόνο το 6% να πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.
Όλα αυτά τα δημοσκοπικά ευρήματα, έχουν δυσοίωνη ανάγνωση. Η καταβαράθρωση  του κύρους των πολιτικών και όλων των θεσμών, αλλά και η διάθεση του κόσμου για… «μπουρλότο σε όλα!» δεν προοιωνίζει ομαλές εξελίξεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου