Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Χαμός στην Γαλλία με τον μπερμπάντη Ντομινίκ!

Γράφει από το Παρίσι
η Ηρώ Αλεξίου


Τον χαρακτηρίζουν
«εθνική ντροπή»!
Αλλάζουν όλα
στον δρόμο για την προεδρία.




Η πολιτική πορεία του mister ΔΝΤ, του Ντομινίκ Στρος Καν, μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, έμοιαζε προδιαγεγραμμένη.
Στα τέλη Ιουνίου
 θα ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του υποψηφίου των σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, τον Οκτώβριο θα επικρατούσε με περίπατο των άλλων εσωκομματικών υποψηφίων και την άνοιξη του 2012, θα γινόταν πρόεδρος της Γαλλίας, νικώντας είτε τον Σαρκοζί είτε την Μαρί Λεπέν.
Τώρα στη Γαλλία, όλα αλλάζουν.
Οι σοσιαλιστές δεν διαθέτουν άλλη ισχυρή υποψηφιότητα που να μπορεί να διεισδύσει στην κεντροδεξιά και στο στρατόπεδό τους είναι έκδηλη η απογοήτευση, η αμηχανία και η σύγχυση.
Από την άλλη πλευρά, ο εξαναγκασμός σε δις στοματικό έρωτα, η απόπειρα βιασμού και η ομηρεία του Στρος Καν στην καμαριέρα του ξενοδοχείου που διέμενε, έχουν δημιουργήσει αισιοδοξία στο στρατόπεδο Σαρκοζί, τον οποίο όλες οι δημοσκοπήσεις έφερναν τρίτο (πίσω από τη Μαρί Λεπέν και τον Στρος Καν), άρα αποκλειόμενο από την τελική αναμέτρηση.
Στο δε στρατόπεδο της Μαρί Λεπέν, έχει δημιουργηθεί ατμόσφαιρα ενθουσιασμού!
Πολύ περισσότερο, μετά τη δήλωση Λεπέν, η οποία με συνοπτικές διαδικασίες και γλώσσα που «σφάζει» τσάκισε τον πρόεδρο του ΔΝΤ, θάβοντάς τον πολιτικά και ηθικά:
«Όλο το Παρίσι, το δημοσιογραφικό Παρίσι, το πολιτικό Παρίσι, βοά εδώ και μήνες για τις ελαφρά ψυχοπαθολογικές σχέσεις που φαίνεται ότι διατηρεί ο κος Στρος-Καν µε το γυναικείο φύλο», δήλωσε.


Οι Γάλλοι, πάντως, δεν έχουν άλλο σημείο αναφοράς και συζητήσεων, από τα κατορθώματα του Στρος Καν.

Η «Liberation», έγραψε χθες στο κύριο άρθρο της:
«Μέσα σε µερικά λεπτά,ο DSK µοιάζει να έχασε τα πάντα: το ∆ΝΤ, την υπόληψή του, τις προεδρικές εκλογές, την τιμή των δικών του.Μια απαγγελία κατηγοριών για “σεξουαλική επίθεση” δεν ισοδυναμεί µε καταδίκη και µια χειραγώγηση δεν μπορεί να αποκλειστεί εκ των προτέρων.
Ήδη όμως επικρατεί µια αίσθηση απόλυτου χάους.
Όλα κατέρρευσαν.
Η Αριστερά έχασε το φαβορί της για τις προεδρικές εκλογές και η έξοδος του Στρος - Καν δυναμιτίζει ολόκληρη την προεκλογική εκστρατεία».

Η Γενική Γραμματέας των σοσιαλιστών, η Μαρτίν Ομπρί, επιχείρησε άμεση ανασύνταξη δυνάμεων, αλλά μάλλον εις μάτην.
Ο Φρανσουά Ολάντ, πρώην γραμματέας των σοσιαλιστών και εσωκομματικός αντίπαλος του Στρος Καν στον δρόμο του χρίσματος, τον «έσφαξε με το μπαμπάκι»:
«Είμαι κατάπληκτος, είναι φριχτά νέα… δεν συνάδουν µε τον άνθρωπο που γνωρίζω», δήλωσε, υπερτονίζοντας τα «φριχτά νέα».
Πάντως, κορυφαίοι Γάλλοι δημοσιογράφοι και αναλυτές, εκτιμούν ότι δεν είναι σίγουρο πως η de facto αποχώρηση του Στρος Καν θα ωφελήσει τον Σαρκοζί, αφού περισσότερο από το 60% των Γάλλων δεν θέλουν να τον δουν ούτε υποψήφιο.
Κάνουν, όμως, την εκτίμηση, ότι θα επωφεληθεί η Μαρί Λεπέν, αφού πλέον είναι πιθανόν οι σοσιαλιστικοί ψήφοι να κατακερματιστούν. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου