Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Ξεκάθαρα, σταράτα, με ειλικρίνεια και πολιτική μπέσα…

Γράφει
η Νεκταρία Ελευθερία Αγγελάκη*
Τα θεμέλια του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος είναι έτοιμα για κατάρρευση. Χρειάζεται λοιπόν αλλαγή πορείας απ' όλο τον πολιτικό κόσμο στη σχέση του με το εκλογικό σώμα και παράλληλη, όχι απλά ανανέωση, αλλά πραγματική εξυγίανση του πολιτικού προσωπικού.
Καταρχάς, για να χτιστεί από την αρχή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτικής εξουσίας και της ελληνικής κοινωνίας, οφείλει το πολιτικό προσωπικό
 της χώρας μας και δη η Κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου να  πει την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό, τόσο για την  οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουμε περιέλθει, όσο και σε σχέση με το τι προτίθεται να πράξει στο μέλλον, κατόπιν των επιταγών ή μη της Τρόικας.
Επιπλέον, είναι καθήκον του κ. Παπανδρέου, ως Πρωθυπουργού της χώρας μας, και του οικονομικού του επιτελείου, να διαπραγματευτούν επιτέλους τους όρους του μνημονίου, το οποίο οι ίδιοι εγκατέστησαν, χωρίς νομιμοποίηση, και χωρίς καμία διαπραγμάτευση, παρά μόνο με εκβιασμούς και ψέματα, και να μην παραμένουν μίζεροι διαχειριστές των ξένων εταίρων μας.
Η μαγική, λοιπόν, λέξη που λείπει από την καθημερινότητά μας είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, με ενέργειες λιτές και σύντομες. Ανάπτυξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανάπτυξη στα ιδιωτικά νοικοκυριά. Ανάπτυξη στον τομέα της οικοδομής, της ναυτιλίας, του τουρισμού και εν γένει εκμετάλλευση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Θέλουμε ένα πολιτικό σύστημα υπεύθυνο, του οποίου η πολιτική θα είναι ελληνοκεντρική και θα αφουγκράζεται τις πραγματικές ανάγκες του Έλληνα πολίτη. Όχι πια άλλους εκποιητές της περιουσίας του ελληνικού λαού!
Από την άλλη πλευρά, ο κάθε Έλληνας πολίτης έχοντας ένα πολιτικό προσωπικό υπεύθυνο και ικανό, το οποίο θα ασκεί πολιτική δύναμης κι ελπίδας κι όχι ξεπουλήματος ή ενδοτισμού, θα απαλλαγεί από τις παθογένειες του παρελθόντος, στις οποίες έχει εντρυφήσει με ευθύνη των πολιτικών, που χρησιμοποιούν εκφράσεις του τύπου «Όλοι μαζί τα φάγαμε»∙ και θα ατενίσει το μέλλον με παραγωγική νοοτροπία και με μοναδικό γνώμονα την αξιοκρατία.
Επειδή, η πολιτική εξουσία οφείλει να προστατέψει το ελληνικό έθνος κι έχει χάσει πολύτιμο χρόνο. Επειδή έχει καταστεί ανίκανη στη διαχείριση της κρίσης και κατά συνέπεια, επικίνδυνη, οφείλει να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, χωρίς περιστροφές και στρογγυλέματα.
Διότι, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, η οποία καταγράφεται εντονότερη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οφείλεται στις συμπεριφορές των πολιτικών προσώπων σε συνδυασμό με το καθεστώς ατιμωρησίας και ασυλίας, με το οποίο τους προστάτεψαν οι συνάδελφοί τους. Όλοι όσοι «ακούμπησαν το μέλι», πρέπει να τιμωρηθούν και να επιστρέψουν τα χρήματα στο δημόσιο ταμείο.
Αλλιώς, θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η αποστροφή των πολιτών έναντι της παρούσας πολιτικής συγκυρίας, με κίνδυνο να οδηγηθούν οι  πολίτες στα άκρα.
Γι’ αυτό, σχέση εμπιστοσύνης χτίζεται με τη συνέπεια λόγων και έργων, και όχι με τον εμπαιγμό των πολιτών, οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες άκριτων πολιτικών, ενώ μονίμως βρίσκονται υπό καθεστώς θυσιών.
Η σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία χτίζεται με τον εξοστρακισμό φθαρμένων πολιτικών και προσώπων που γνωρίζουν τι σημαίνει μόχθος, μακριά από κρατικοδίαιτες πρακτικές και λογικές που τόσα δεινά επέφεραν στον τόπο.
Η σχέση εμπιστοσύνης χτίζεται μακριά από στενές κομματικές – γραφειοκρατικές ίντριγκες. Ξεκάθαρα, σταράτα, με ειλικρίνεια και πολιτική μπέσα…

*Η Νεκταρία Ελευθερία Αγγελάκη, είναι δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου