Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Η ζωή του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Πατέρας τουλάχιστον 24 παιδιών, από διάφορες συζύγους, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, νεκρός πλέον από χθες το βράδυ, υπήρξε ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος του πλανήτη, για υποθέσεις τρομοκρατίας.
Γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1957 στη Σαουδική Αραβία, σπούδασε πολιτικός μηχανικός και δημιούργησε δική του τεχνική εταιρεία, μέσω της οποίας ανέλαβε τεράστια έργα στην περίοδο
 ανασυγκρότησης της πατρίδας του. Ήταν ο άνθρωπος, που κατασκεύασε δεκάδες δρόμους, λιμάνια, ακόμη και αναμορφώσεις οάσεων μέσα σε πόλεις. Από τις δραστηριότητές του αυτές, κέρδισε αμύθητα πλούτη και τις επέκτεινε σχεδόν σε όλες τις όμορες χώρες με τη Σαουδική Αραβία.
Φανατικός μουσουλμάνος, αυτοανακηρύχτηκε εμίρης (δηλαδή αρχηγός) και δημιούργησε μια μουσουλμανική εθνικιστική οργάνωση, την Αλ Κάιντα, με μέλη προερχόμενα - κατά κύριο λόγο – από το Πακιστάν και την άλλοτε περιοχή της παλιάς Μεσοποταμίας.
Το 1998, εξέδωσε διάταγμα απευθυνόμενο στους Μουσουλμάνους, με το οποίο τους διέταζε να σκοτώσουν όλους τους πολίτες και στρατιώτες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, μέχρι να αποσύρουν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ. Στη συνέχεια, οργάνωσε τις βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στη Κένυα και στην Τανζανία, ενώ από τότε εκκρεμούσε εις βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης. Η Αλ Κάιντα, έγινε με το πέρασμα του χρόνου, ο φόβος και ο τρόμος των Αμερικανών και Ευρωπαίων, με στρατολογημένα μέλη ιδιαιτέρως φανατικά. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, ο Μπιν Λάντεν, χρηματοδότησε τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2.988 ανθρώπων.
Εθεωρείτο, ότι κρύβεται στα βουνά του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, τελικά, όμως, με συνεχή παρακολούθηση με υπερσύγχρονα συστήματα, οι Αμερικανοί τον εντόπισαν σε μια πολυτελή έπαυλη στην πόλη Αμποταμπάντ, που βρίσκεται βόρεια του Ισλαμαμπάντ, στο Πακιστάν.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου