Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Τούρκος ή Κινέζος ο νέος διευθυντής του ΔΝΤ;

Άρχισαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις
για αντικατάσταση του Στρος Καν,
ανεξαρτήτως
της δικαστικής εξέλιξης
της υπόθεσής του!

Είναι δεδομένο, ότι ανεξαρτήτως της έκβασης που θα έχει δικαστικά η υπόθεση του διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, οι ημέρες του στον διεθνή οικονομικό οργανισμό θεωρούνται μετρημένες.
Πριν από λίγο, παρ’ ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για το «τεκμήριο αθωότητας», η γερμανική κυβέρνηση άρχισε ήδη
 να αναζητεί τον διάδοχό του, ανάμεσα από προσωπικότητες της Ευρώπης.
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται να έχει πολλές ελπίδες να συμβεί, αφού υπάρχει άτυπη απόφαση των G20, η επόμενη θητεία να δοθεί σε προσωπικότητα καταγόμενη από την Ασία.
Στο πολιτικό παρασκήνιο, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον οι Κινέζοι, οι οποίοι θεωρούν ότι λόγω της οικονομικής τους ισχύος, πρέπει να καταλάβουν την θέση.
Για τη θέση, όμως, ενδιαφέρονται και οι Τούρκοι, οι οποίοι στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, προβάλλουν το επιχείρημα ότι βρίσκονται πιο κοντά στην ευρωπαϊκή και αμερικανική κουλτούρα, άρα μπορούν να τις «παντρέψουν» την ασιατική νοοτροπία.
Τούρκοι διπλωμάτες έχουν αρχίσει να περιφέρουν το όνομα του Κεμάλ Δερβίς (φωτό), τονίζοντας με νόημα ότι η μητέρα του είναι γερμανοολλανδή!
Ο Κεμάλ Δερβίς, έχει υπάρξει υψηλόβαθμος στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέχρι το 2001, όταν και Επέστρεψε στην Τουρκία, όπου ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας όλες τις μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας.
Να τονίσουμε, ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ήδη κερδίσει περισσότερες ψήφους στο ΔΝΤ, ενώ αντιθέτως η Ευρώπη έχει χάσει.
Τέλος, παρ’ ότι είχε γίνει προσπάθεια (πριν από το σκάνδαλο κι ενόψει της αποχώρησης του Στρος Καν για να βάλει υποψηφιότητα στις γαλλικές εκλογές) για να αναλάβει πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Λίπσκι, δεν ευοδώθηκαν.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δηλώνει συνεχώς, ότι με τη λήξη της θητείας του, τον Αύγουστο, δεν προτίθεται να ασχοληθεί πλέον με το ΔΝΤ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου