Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Άρον άρον επέστρεψαν τσάρος και τρόϊκα…

«Δεν παίρνετε πέμπτη
 δόση αν δεν δούμε φως…»!
Έκτακτη σύσκεψη
αυτή τη στιγμή


Επέστρεψαν εσπευσμένως στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών και η τρόικα, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αμέσως, προκειμένου
 να λάβει η χώρα μας τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων, αλλά και για να συνεχιστεί η συζήτηση για την παράταση βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εσπευσμένη επιστροφή του υπουργού Οικονομικών και της τρόικας τη στιγμή που δεν  έχει τελειώσει ακόμη η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Εκοφίν, αποδεικνύει την δραματική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, αφού η Ελλάδα δεν μπόρεσε να πείσει, ούτε κατ’ ελάχιστον, ότι μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί.
Στην Ευρώπη το κλίμα για την Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως βαρύ και η απαίτηση που υπάρχει –χωρίς ουδεμία χώρα να στηρίζει τα χώρα μας- είναι να υπάρξει συμφωνία «πακέτο» στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής όχι μόνο για το 2011 αλλά και τα επόμενα χρόνια (ως το 2015) τις διαρθρωτικές αλλαγές που δεν υλοποιήθηκαν και να διασφαλισθεί η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να εγκρίνουν την καταβολή της 5ης δόσης (12 δισ. ευρώ) της βοήθειας.

Στις Βρυξέλλες διευκρινίστηκε ότι η συμφωνία επί των μέτρων οικονομικής πολιτικής, για την οποία μάλιστα απαιτούν και τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να συζητήσουν την όποια πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα για το 2012 και 2013.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε για την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, μέσω της πώλησης συμμετοχών του δημοσίου σε εισηγμένες επιχειρήσεις. Ήδη, αμέσως μετά την επιστροφή του, ξεκίνησε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή και του υφυπουργού Φίλιππου Σαχινίδη, αλλά και των ειδικών γραμματέων ΔΕΚΟ και Αποκρατικοποιήσεων Γ. Κυριακού και Γ. Χριστοδουλάκη, αντιστοίχως.
Κύκλοι, πάντως, του υπουργείου Οικονομικών, κάνουν λόγο για μια αποκρατικοποίηση εντός του Ιουνίου, με πιθανότερη περίπτωση αυτή του ΟΤΕ, από την οποία προσδοκάται – βάσει συμφωνίας με τους Γερμανούς – να εισπραχθεί ποσό κοντά στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου