Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Κίτρινες κάρτες για τα κλειστά επαγγέλματα και μεταρρυθμίσεις

Στελέχη της Κομισιόν
 μιλάνε ακόμη και για…κοροϊδία!


Μπορεί η συζήτηση για την αναδιάρθρωση ή όχι του χρέους να κυριαρχεί στην ελληνική επικαιρότητα, μπορεί τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠαΣοΚ και της κυβέρνησης να είναι καθημερινό ζήτημα τριβών, όμως στην πολιτική ατζέντα, οι ενστάσεις της τρόικας για το ότι δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, βρίσκεται στην κορυφή.
Κορυφαία στελέχη της Κομισιόν και της τρόικας, είναι έξαλλα
 με την αναβλητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένων υπουργών, για ζητήματα τα οποία –υποτίθεται – έχουν κλείσει, αλλά παραμένουν ανοικτά.
Αναφέρουν, μάλιστα, κάποιοι υπουργοί τους κοροϊδεύουν, όπως στο ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων.
«Τα κλειστά επαγγέλματα δεν τα ανοίξατε, όπως είχαμε συμφωνήσει», ισχυρίζονται, «απλώς χαλαρώσατε κάποιους περιορισμούς, οι οποίοι, όμως, συντηρούν  το πρόβλημα».
Συνεχίζουν δε, ισχυριζόμενοι ότι «έγινε μισή δουλειά, αφού δεν απαγορεύθηκαν οι περιορισμοί ελεύθερης άσκησης επαγγέλματος, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη», ενώ υπενθυμίζουν ότι σύστασή τους ήταν η κατάργηση των διοικητικά οριζόμενων ελάχιστων αμοιβών ή ελάχιστων περιθωρίων κέρδους.
«Κάτι τέτοιο στην πράξη δεν έγινε αφού διατηρήθηκαν αρκετά «προνόμια» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Εκτός αυτών, μεγάλη ένταση υπάρχει και για τη μη υλοποίηση της περίφημης οδηγίας Μπολκεστάιν, που ναι μεν πέρασε από το Κοινοβούλιο, όμως ακόμη δεν λειτουργούν -όπως θα έπρεπε- «κέντρα ενιαίας εξυπηρέτησης», για τους παρόχους υπηρεσιών και τους αποδέκτες.

Τα κέντρα αυτά πρέπει να λειτουργούν ηλεκτρονικά και από απόσταση και να δίνουν τη δυνατότητα στους παρόχους υπηρεσιών να διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά όλες τις διοικητικές διατυπώσεις, όταν θέλουν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, οι πάροχοι υπηρεσιών μέσω αυτών των κέντρων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αντίστοιχες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών στην ελληνική επικράτεια και ιδίως όλες τις αναγκαίες δηλώσεις, κοινοποιήσεις ή αιτήσεις για χορήγηση άδειας από τις αρμόδιες αρχές, περιλαμβανομένων των αιτήσεων για την καταχώριση σε μητρώα και βάσεις δεδομένων ή την εγγραφή σε επαγγελματικούς φορείς και συλλόγους και τις αιτήσεις για χορήγηση άδειας για την άσκηση των εν λόγω δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών.

Η Ελλάδα ακόμη προσπαθεί να «κωδικοποιήσει» για να συμπεριλάβει στα κέντρα, βασικούς τομείς όπως αυτούς των τροφίμων, ποτών, των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, των κτηματομεσιτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις.

Αυτές τις ημέρες έγιναν κλειστές συσκέψεις στην Αθήνα με τους κοινοτικούς παράγοντες να θέτουν επί τάπητος το ζήτημα των «κλειστών επαγγελμάτων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου