Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Το χρονικό του τέλους για τον Μπιν Λάντεν

Πως οι Αμερικανοί
έφτασαν στα ίχνη του

Η αρχή του τέλους για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον πλέον καταζητούμενο άνθρωπο της υφηλίου, ξεκίνησε στις 29 Απριλίου, σε σύσκεψη στον Λευκό Οίκο, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα
 «άναψε το πράσινο φως» για την τελική επιχείρηση της σημαντικότερης αντιτρομοκρατικής αποστολής των ΗΠΑ.
Ουδείς γνώριζε το παραμικρό, εκτός από τους στενούς συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου, τον διευθυντή της CIA και τους έξι πεζοναύτες που υλοποίησαν το σχέδιο.

Σημείο κρούσης ήταν ένα κτίριο – φρούριο στο οποίο οι Αμερικανοί είχαν πληροφορίες ότι κρύβεται ο σαουδάραβας τρομοκράτης.
Το είχε εντοπίσει η CIA από τον περασμένο Αύγουστο, μετά την παρακολούθηση στελέχους της Αλ Κάιντα, έμπιστου του Μπιν Λάντεν.
Το κτίριο-φρούριο, ήταν περιφραγμένο με τσιμεντένια μάντρα ύψους 6 μέτρων και στο άνω μέρος της υπήρχαν συρματοπλέγματα.
Δύο πύλες ασφαλείας βρίσκονταν στην είσοδό της και δεν υπήρχαν ούτε τηλεφωνικές γραμμές ούτε σύνδεση με το Ίντερνετ. 
Οι ένοικοι του κτιρίου δεν πέταγαν ποτέ τα σκουπίδια τους, τα έκαιγαν.
Τόσο από την παρακολούθηση, όσο και από συμπεράσματα που βγήκαν, οι Αμερικανοί ήταν σίγουροι ότι επρόκειτο για το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, η CIA συγκέντρωσε πληροφορίες ότι επίκεινται νέες τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα και ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να επιταχυνθούν οι εξελίξεις για τη σύλληψη του αρχηγού της.
Οι Αμερικανικές υπηρεσίες λειτούργησαν αυτόνομα, δεν ενημέρωσαν καμιά άλλη χώρα, ούτε καν το Πακιστάν για την επικείμενη δράση τους, από φόβο διαρροής της πληροφορίας.
Στις 29 Απριλίου ο Ομπάμα «άναψε το πράσινο φως» για την εκτέλεση του σχεδίου, που απαιτούσε χειρουργική ακρίβεια και μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Επιστρατεύτηκαν οι καλύτεροι πεζοναύτες η επίλεκτη ομάδα των Seal και από αυτούς έξι που δρούσαν κάτω από τις εντολές του διευθυντή της CIA, Λέον Πανέτα. 
Ο έμπιστος του Μπιν Λάντεν, ο αδελφός και ένας από τους γιους του σκοτώθηκαν.
Κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και το μόνο σχόλιο που έγινε ήταν ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αντιστάθηκε και δέχτηκε μία σφαίρα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να σωριαστεί νεκρός.
«Μόλις τον είδαν, θέλησαν να τον συλλάβουν. Αυτός αντιστάθηκε και τότε Αμερικανός πεζοναύτης τον πυροβόλησε ακαριαία στο κεφάλι. Σωριάστηκε στο έδαφος. Ο Μπιν Λάντεν ήταν νεκρός, Αμέσως τον φωτογράφησαν και τον πήραν μαζί τους».
 Με... αυτά τα λόγια περιγράφει Αμερικανός αξιωματούχος το τέλος του Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου