Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Οι τρεις Σαμαροφύλακες!

Χρύσανθος Λαζαρίδης,
Φαήλος Κρανιδιώτης, Βασιλική Τζότζολα

Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, μας θυμίζει ότι σε κάθε εκλογή νέου προέδρου- πλην των περιπτώσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γεωργίου Ράλλη – το κόμμα κλυδωνιζόταν από την «ορμή» των ομάδων που είχε πέριξ του ο νέος πρόεδρος.
Αυτό συνέβη και στην περιόδους Μητσοτάκη και Έβερτ, ενώ λιγότερο αφορά την περίοδο Καραμανλή, ο οποίος στην αρχή τήρησε ισορροπίες, αλλά μετά άλωσε τις εξουσίες ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος.
Όσα, όμως, συμβαίνουν
 αυτή την περίοδο, μάλλον δεν είχαν συμβεί ποτέ και από πολλούς χαρακτηρίζονται πρωτόγνωρα, κυρίως λόγω του ότι όσοι κρατούν σήμερα τα κλειδιά της Συγγρού, μέχρι πρόσφατα δεν είχαν σχέση με το κόμμα.
Κάποιοι έχουν χαρακτηριστεί «σκληροπυρηνικοί», λόγω των ακραίων θέσεων που λαμβάνουν σε διάφορα ζητήματα, όπως η άρνησή τους σε πολιτική συναίνεση ή η άρνησή τους για ευρύτερες παραταξιακές συνεργασίες.
Κάποιοι έχουν χαρακτηριστεί «περιθωριακοί», αφού για πολλά χρόνια κινούντο στις παρυφές του πολιτικού συστήματος, ενώ κάποιοι άλλοι, απλά φίλοι του Αντώνη Σαμαρά, ισχυριζόμενοι ότι «ο Αντώνης δεν μας πούλησε ποτέ…».
Τέλος, υπάρχουν κι εκείνοι που χαρακτηρίζονται «υπερπατριώτες», κυρίως από τη σχέση τους με το «Δίκτυο 21», το οποίο ουσιαστικά πρωτοεμφανίστηκε στην υπόθεση Οτσαλάν, ενώ ήδη λειτουργούσε δυο χρόνια από γνωστούς «δημοσιολογούντες εθνοπατριώτες», όπως ο Σαράντος Καργάκος, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο Κώστας Ζουράρις, ο Νεοκλής Σαρρής και κάποιοι λιγότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό.
Το δίπτυχο «Πατρίδα και «Ορθοδοξία», είναι το μότο του Δικτύου και οι σκοποί της δημιουργία του αποβλέπουν στην «αφύπνιση των Ελλήνων και τη μετατροπή των παθητικών υπηκόων σε ελεύθερα πρόσωπα, συμφώνως με τις παραδόσεις του Ελληνισμού και το πνευματικό παράδειγμα της Ορθοδοξίας». Ξεκίνησε, δειλά στην αρχή, να διοργανώνει εκδηλώσεις εναντίον της Τουρκίας και των Σκοπίων, ενώ συχνά τα μέλη του μιλούσαν για τις «αλύτρωτες πατρίδες».
Τότε, έγινε η σύνδεση του «Δικτύου 21», μέλη του οποίου αυτοπακαλούντο «Νέοι Φιλικοί», με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε ξεκινήσει να διάγει την πορεία της πολιτικής του μοναξιάς.
Όλο αυτό το διάστημα, το «Δίκτυο 21», βρισκόταν σε απομόνωση και δεν μπορούσε να εισέλθει στον δημόσιο διάλογο του τόπου. Μέχρι, που «έσκασε» η υπόθεση Οτσαλάν, τον Φεβρουάριο του 1999. Τότε, ο ηγέτης του ΡΚΚ (και όχι όλων των Κούρδων), διωγμένος από τη Συρία που είχε βρει καταφύγιο, έφτασε στην Ελλάδα και με τη βοήθεια παρακρατικών κύκλων, θέλησε να παραμείνει εδώ, δημιουργώντας έντονα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Κι όλα αυτά, παρ’ότι η ελληνική κυβέρνηση του είχε διαμηνύσει ότι είναι ανεπιθύμητος, χαρακτηρισμένος ως τρομοκράτης, τόσο από την Τουρκία, όσο από τη Ρωσία και τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, το «Δίκτυο 21» πήρε την υπόθεση στα χέρια του. ήταν τότε που διάφορα πρώην και νυν στελέχη της ΕΥΠ, ανέπτυσσαν προσωπικές πολιτικές που χαρακτηρίστηκαν παρακρατικές. Δικηγόρος του Οτσαλάν,  ανέλαβε ο νυν πρόεδρος του «Δικτύου 21», Φαήλος Κρανιδιώτης.
Μετά την υπόθεση Οτσαλάν, το «Δίκτυο 21», επέστρεψε στις περιθωριακές του εκδηλώσεις, ενώ άρχισε να αντιμετωπίζεται ως μια ακραία εθνικιστική ομάδα, που ζητούσε από την κυβέρνηση να παρέμβει στις εταιρείες του παγκόσμιου κινηματογράφου, για να μη παραχαράσσουν την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επιπλέον, όταν ο Κώστας Καραμανλής στην κηδεία του Χαρίλαου Φλωράκη, μίλησε θετικά για τον εκλιπόντα, τον επέκρινε σφοδρότατα!
Με το πέρασμα του χρόνου και την ανάληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας από τον Αντώνη Σαμαρά, το «Δίκτυο 21» εισέβαλλε και ουσιαστικά κατέλαβε το κόμμα. Οι ηγέτες της οργάνωσης, με δικό τους ιστότοπο που δίνει τη γραμμή – και εν πολλοίς φιλοξενεί αρθρογραφία του Φαήλου Κρανιδιώτη, η οποία συχνά δημιουργεί εσωκομματικούς κλυδωνισμούς- , άρχισε να ελέγχει όλες τις δραστηριότητες του κόμματος, ακόμη και τον ιδεολογικό του προσανατολισμό. Ο δε Χρύσανθος Λαζαρίδης, στενά συνδεδεμένος με τον Αντώνη Σαμαρά από παλαιότερα χρόνια, είναι ο κύριος εκφραστής των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας και λογογράφος του προέδρου.
Από το «Ρήγα Φεραίο» στη Νέα Δημοκρατία

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ήταν ο πρώτος «Σαμαροφύλακας» που πέρασε το κατώφλι του ιστορικού κτιρίου της Ρηγίλλης, μόλις ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη πρόεδρος.
Παλιό μέλος του «Ρήγα Φεραίου», είχε διαγραφεί το 1979 από τον Λεωνίδα Κύρκο, πέρασε από τις ΗΠΑ για μεταπτυχιακό και έφτασε στο σημείο να αρθρογραφεί σε εφημερίδες, τασσόμενος υπέρ του Τζωρτζ Μπους για τον πόλεμο στον κόλπο, ενώ πήρε το πλευρό του Ισραήλ στο παλαιστινιακό ζήτημα.
Σήμερα, στην απόλυτη ωριμότητά του, βρήκε στέγη στα αστικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, απέκτησε αναγνωρισημότητα, αυτοκίνητο και οδηγό!

Προφανώς, επειδή κατέχει άριστα την τέχνη αλλαγής απόψεων και μπορεί να κάνει το μαύρο άσπρο, ως άριστος ταχυδακτυλουργός, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, του προσέδωσαν το προσωνύμιο «θαυματοποιός».
Πολύ περισσότερο, μετά την κατάθεση της υπερακραίας άποψης του «μηδενισμού του ελλείμματος εντός 18 μηνών».
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με τα οποία (αναγκαστικά) «συνεργάζεται», ισχυρίζονται ότι «από τις δέκα λέξεις του, οι πέντε είναι “εγώ”…», ενώ ομιλούν για συγκρουσιακό άνθρωπο, ιδιαιτέρως φιλόδοξο.
Ασκεί τεράστια επιρροή στον Αντώνη Σαμαρά και ο άνθρωπος που επέμεινε στην αντιμνημονιακή τακτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κάνει πολλά στελέχη της να ασφυκτιούν από τις αντιφάσεις που προβάλλει ένα –θεωρητικά – φιλελεύθερο κόμμα, συντασσόμενο με την ουτοπική άρνηση της αριστεράς.
Τώρα, είναι ο βασικός συγγραφέας, του «Ζαππείου ΙΙ», το οποίο θα παρουσιάσει ο Αντώνης Σαμαράς στις 9 Μαΐου και πολλοί φοβούνται ότι θα ξαναμπλέξει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας σε περιπέτειες. Ήδη, αυτές ξεκίνησαν με την υπόσχεση για αποκατάσταση των αδικιών σε χαμηλόμισθους και μικροσυνταξιούχους.


Ο  Γαρουφαήλ, κατά κόσμον Φαήλος.
Ο Φαήλος Κρανιδιώτης, είναι ο άνθρωπος, ο οποίος ενοχλεί περισσότερο από τον καθένα, τον παραδοσιακό κομματικό μηχανισμό, ο οποίος στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά. Βρίσκεται ατύπως στην κορυφή της Σαμαροφυλακής, πολύ περισσότερο αφού ο πρόεδρος του κόμματος, μετά την εμπειρία της «Πολιτικής Άνοιξης» και τον μακρύ πολιτικό του χειμώνα, είναι επιφυλακτικός στις σχέσεις του με τους ανθρώπους του κόμματος.
Αντικομοφρμιστής, αποφεύγει τις κοσμικότητες και εκτοξεύει κατά καιρούς τις «ρουκέτες» του εναντίον των εσωκομματικών «εχθρών». Κάτι, που προφανώς έχει την έγκριση του Αντώνη Σαμαρά, αφού αν δεν την είχε, θα τον είχε σταματήσει. Οι χαρακτηρισμοί «ντιντήδες» και «βαψομαλλιάδες», που ανέφερε σε άρθρο του, θα μείνουν στην κομματική ιστορία ως «μνημεία» εσωτερικής διαπάλης. Ήταν, στην περίοδο που οι «σαμαροφύλακες» έδιναν μάχη για να «φαγωθεί» από τη βιτρίνα του εκπροσώπου Τύπου ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, αλλά και να μην αξιοποιηθεί ο εκ του «μεσαίου χώρου» καταγόμενος πολιτικά Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν ξεχνά ότι ο Φαήλος, ήταν καθημερινά «παρών», στην περίοδο της πολιτικής του μοναξιάς και πολιτικοί παρατηρητές ισχυρίζονται ότι «τις περισσότερες φορές, λέει όσα θα ήθελε να πει ο Σαμαράς».
Εσχάτως, δραστηριοποιείται, έστω και χωρίς επίσημη ή θεσμική ιδιότητα, ως ομιλητής σε κομματικές φιέστες της επαρχίας. Κάτι για το οποία βρίσκεται στο στόχαστρο, ακόμη και του κεντρικού κομματικού μηχανισμού, στελέχη του οποίου αναρωτιούνται «πως είναι δυνατόν οι τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις να καλούν για ομιλητή, κάποιον που επισήμως δεν είναι τίποτα…».
Είναι ο βασικός εκφραστής της άρνησης της Νέας Δημοκρατίας για παραταξιακές συνεργασίες, ενώ μαζί με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, πιέζουν τον Αντώνη Σαμαρά να απαλλαγεί από τον Κώστα Καραμανλή, αντιμετωπίζουν με καχυποψία κάθε «κεντρογενές» στέλεχος και με δυσπιστία τους αντιπροέδρους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Σταύρο Δήμα, λόγω του συναινετικού λόγου τους.
Η "Βασιλικούλα", «κατά τον κόκκινο Πάνο»
Η Βασιλική Τζότζολα, δεν είχε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, πριν την φέρει ο κουμπάρος της Φαήλος Κρανιδιώτης. Έχει έντονη πολιτική εξάρτηση από τον Κώστα Ζουράρι και στην πρώτη της συνέντευξη, ως αναπληρώτρια του Πάνου Παναγιωτόπουλου, είχε δηλώσει στο «Βήμα» «ερωτευμένη με τον Αντώνη Σαμαρά».
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, από τους βασικότερους βουλευτές που στήριξαν με λόγια και έργα τον Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές, όταν ήταν εκπρόσωπος τύπου αναφερόταν, μάλλον μειωτικά για εκείνη. Την αποκαλούσε  «Βασιλικούλα», ώστε να διασκεδάσει τις φήμες ότι θα απειλείτο η θέση του από την αναπληρώτριά του. Ήρθαν, όμως τα βέλη περί «βαψομαλλιάδων», εξορίστηκε σε κάποιον τομέα του υπουργείου Εξωτερικών και εξαφανίστηκε από την επικαιρότητα, ενώ …η «Βασιλικούλα» ζει και βασιλεύει, ενώ ετοιμάζεται να είναι απέναντί του στη Β΄ Αθηνών.
Εσχάτως, «κέρδισε» πόντους με την παραίτησή της από την προσωποπαγή θέση στο Δημόσιο (λόγω μετάταξης από την Ολυμπιακή Αεροπορία), πολύ περισσότερο όταν ο γραμματέας του ΠαΣοΚ, δεν έπραξε το ίδιο.
Οι λοιποί «Σαμαροφύλακες»
Τα περισσότερα στελέχη του «Δικτύου 21», έχουν βρει στέγη στη «νέα Νέα Δημοκρατία», όπως την αποκαλεί ο Αντώνης Σαμαράς. Μαζί τους, ο Γιώργος Μουρούτης (ίσως ο πλέον πιστός άνθρωπος του Αντώνη Σαμαρά, άνθρωπος χαμηλών τόνων, που δεν δημιουργεί ιδιαίτερες εντάσεις και προβλήματα), ο  Στέφανος Αγιάσογλου, αναπληρωτής γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, παλιό μέλος της «Πολιτικής Άνοιξης», ο Διονύσης Καραχάλιος, παλιός νομάρχης Ροδόπης – είχε κατηγορηθεί για «εχθρική» συμπεριφορά απέναντι στους Μουσουλμάνους – και παλιός αντιπρόεδρος του «Δικτύου 21», ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Μιχελάκης, ενώ «προσηλυτίζονται» νέα στελέχη του κόμματος, με σκοπό την ανέλκυσή τους στην κομματική πυραμίδα και την ανανέωση της «σάπιας», όπως χαρακτηρίζεται, κοινοβουλευτικής ομάδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου