Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Μαζί τα φάγαμε;

Γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης
 Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του «όλοι μαζί τα φάγαμε» και του «όλοι μαζί τα κλέψαμε». Αυτή η διαφορά θολώνει αρκετά τον δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε με το ερώτημα «πώς φτάσαμε ως εδώ;». Σύμφωνοι: δεν μετείχαν όλοι οι Έλληνες στο «πάρτι» των προμηθειών, αλλά όλοι επωφεληθήκαμε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο από τη φούσκα της α λα ελληνικά ανάπτυξης που φέρει τον διακριτικό τίτλο «Ρίχτε λεφτά στην αγορά».
Φυσικά και δεν έκλεψαν τον κρατικό προϋπολογισμό όλοι εκείνοι οι εργαζόμενοι που

Οικονομική επιστήμη και εκπαίδευση

Γράφει
ο Σταμάτης Κιούσης

Το αντικείμενο της οικονομικής επιστήμης είναι η μελέτη των θεσμών και των μηχανισμών μιας κοινωνίας στους οποίους γίνεται παραγωγή, διανομή, ανταλλαγή και κατανάλωση αγαθών(1).
Καταστατική πράξη ίδρυσης της οικονομικής επιστήμης μπορεί να θεωρηθεί η δημοσίευση του βιβλίου «Έρευνα για τη φύση και τις αιτίες του πλούτου των Εθνών» (ή συντομότερα «Ο πλούτος των Εθνών») το 1776 από τον Adam Smith.
Οι νόμοι που ρυθμίζουν την αγορά, σύμφωνα με τον Adam Smith, είναι σχετικά απλοί.
Ένας συγκεκριμένος τρόπος οικονομικής συμπεριφοράς σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο θα

Ο εγκλωβισμένος Ε. Βενιζέλος

Έχει κάποιος νουνεχής πολίτης αμφιβολία ότι ο πολύς Ευάγγελος Βενιζέλος είναι δέσμιος του παρελθόντος και απολύτως εγκλωβισμένος ανάμεσα σε ένα σκοτεινό παρελθόν και αβέβαιο μέλλον; Υφίσταται μάλιστα και την σχετική πλακίτσα του ΣΥΡΙΖΑ, που υιοθετεί την «ιερή» ημέρα της 3ης Σεπτεμβρίου, ημέρα που ιδρύθηκε το ΠαΣοΚ;
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει να

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Οι έξυπνοι με τις εύκολες λύσεις

Γράφει
ο Στέφανος Κασιμάτης

«Εσείς τι θα κάνατε για να πετύχετε τους στόχους στους οποίους λέτε ότι αποτυγχάνει η κυβέρνηση;».
 Είναι η ερώτηση που ευλόγως ακολουθεί το στερεότυπο, μακρόσυρτο κήρυγμα κατά της πολιτικής του Μνημονίου από τον μονίμως περιοδεύοντα στα ραδιοφωνικά μικρόφωνα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου το όνομα δεν έχει σημασία.
Εκείνος τότε παίρνει το

Ο Μπάιρον, ο λαχαναγορίτης και η τσίπα

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για τους διορισμούς συγγενών του –για μια ημέρα- προέδρου της Βουλής Βύρωνα (επονομαζόμενου και Μπάιρον) Πολύδωρα και του αντιπροέδρου του ίδιου σώματος Ιωάννη Τραγάκη (επονομαζόμενου και λαχαναγορίτη λόγω εξωτερικής ομοιότητας με πολλά πρόσωπα της συμπαθούς επαγγελματικής τάξης).
Σε μια περίοδο που η κοινωνία δοκιμάζεται, που εκατομμύρια άνεργοι συμπληρώνουν τους

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Όσα φέρνει ο Αύγουστος

Γράφει
ο Λουκάς Βλάχος*

Τον Αύγουστο τελικά υπάρχουν ειδήσεις, κυρίως για την ανώτατη εκπαίδευση. Από τις ήδη γνωστές, θα σχολιάσω τέσσερις γιατί έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

- Η πρώτη έχει τα χαρακτηριστικά μιας παγκόσμιας πρωτοτυπίας. Ανακηρύσσεται ένας νόμος του κράτους ως «ανεφάρμοστος» πριν καν δοκιμαστεί και αξιολογηθεί. Αυτή η είδηση είναι φυσικά μια μεγάλη επιτυχία της «συνόδου των πρυτάνεων» και των «κομματικών στρατών» στα πανεπιστήμια. Με πάνω από

Περί βάσεων και συντηρητισμού

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ακούστηκαν πολλά και διάφορα, αναφορικά με τις προτιμήσεις των υποψηφίων φοιτητών σε συνάρτηση με το μέλλον τους.
Κάποιοι σχολιαστές και σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ αναφέρθηκαν στην κατακόρυφη άνοδο που παρατηρήθηκε στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
Το έπραξαν, ως συνήθως, επιδερμικά και το απέδωσαν στην οικονομική κρίση που μαστίζει την κοινωνία.
Το γεγονός όμως δεν είναι τωρινό, ούτε

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

H απενοχοποίηση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς

Γράφει
ο Χρήστος Γιανναράς

Για να ξεπεράσουμε την κρίση (αν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιο ενδεχόμενο) χρειάζεται ρεαλιστική πιστοποίηση της πραγματικότητας.
Δίχως σωστή διάγνωση δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας. Σήμερα μοιάζει να πολεμάμε με ασπιρίνες τις δευτερογενείς (οικονομικές) επιπτώσεις της κρίσης, χωρίς να θίγουμε τα πρωτογενή αίτια.
Yπάρχουν συμπτώματα που φωτίζουν τα πρωτογενή αίτια, αλλά δεν αντέχουμε να

Να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε μπει σε έναν φαύλο κύκλο στον οποίο στροβιλίζουν πολλά και διάφορα ζητήματα.
Το κορυφαίο είναι η έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας μας, η οποία εδώ και σχεδόν τρία χρόνια δεν έχει κάνει το παραμικρό απ’ όσα ανέλαβε υποχρέωση να κάνει.
Ουδεμία μεταρρύθμιση, ουδεμία αλλαγή στα κακώς κείμενα, παρά μόνο επιβολή άκρατης φορολογίας και εισπρακτικών μέτρων.
Άλλο ζήτημα αφορά τα περίφημα νούμερα που δεν «βγαίνουν» και σε συνδυασμό με την μέχρι τώρα ακινησία συντελούν