Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Κινητοποιούνται οι «πράσινες» φυλές!

Η επανεμφάνιση Σημίτη
 προκαλεί συσπειρώσεις
 και αποσυσπειρώσεις
 στο ΠαΣοΚ


Μετά τη συνέντευξη του Κώστα Σημίτη στο «Βήμα» και την κατάθεση της πρότασης για αναδιάρθρωση του χρέους, η κινητικότητα στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ, έχει φτάσει στην κορύφωσή της.
Πολλοί βουλευτές, στελέχη, ακόμη και υπουργοί (!!!), εκτιμούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου
 δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, αλλά και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Η επανεμφάνιση του εκσυγχρονιστικού «συστήματος Σημίτη», έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, πολύ περισσότερο αφού και το «βαθύ - λαϊκό» ΠαΣοΚ, βρίσκεται στα…κεραμίδια, με εκπροσώπους του στην κυβέρνηση τους Χρήστο Παπουτσή, Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και πρωτεργάτες στην κοινοβουλευτική ομάδα τους Απόστολο Κακλαμάνη και Χρήστο Κουρουμπλή.
Μαζί τους, συντάσσεται και η μεγάλη πλειοψηφία των συνδικαλιστών και κυρίως του αυτόνομου «κρατιδίου» της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Η ανησυχία, μεγεθύνεται και από την σαφή «αυτονόμηση» του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και τις σαφείς αποστάσεις της Βάσως Παπανδρέου.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς για την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, απάντησε δεικτικά για τον Κώστα Σημίτη:
«Δεν μας αφορά….», συμπληρώνοντας ότι ο τ. πρωθυπουργός κινείται «σε διαφορετικούς στόχους»….

Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας σε διάφορα ΜΜΕ, έκανε μνεία της εμπειρίας του Κώστα Σημίτη, ενώ τόνισε με νόημα ότι ««έχει τους λόγους του που το διατυπώνει δημόσια»...
Πάντως, για να κρατήσει τις ενδοκυβερνητικές γραμμές, σημείωσε ότι «η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης, αφενός μας αποπροσανατολίζει στο εσωτερικό, ... αφετέρου όσο ακούγονται στο εξωτερικό τέτοια σενάρια, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας θα παραμένουν πολύ ψηλά».

Από την άλλη πλευρά ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Σπύρος Βούγιας, μίλησε με πολύ σκληρά λόγια εναντίον του τ. πρωθυπουργού (βλέπε ανάρτηση με τίτλο «Σκληρή επίθεση Βούγια σε Σημίτη», 18 Απριλίου).
Ο Σπύρος Βούγιας, ανέφερε μεταξύ άλλων:
« Δεν βοήθησε καθόλου. Δημιουργεί μια ανασφάλεια (...) και υπονοεί πως δεν θα τα καταφέρουμε», ενώ παρομοίασε τον τ. πρωθυπουργό, με τους θεατές της κερκίδας που βλέπουν τους «χριστιανούς να αγωνίζονται με τα λιοντάρια».

Ο εκσυγχρονιστής Έκτωρ Νασιώκας, με δηλώσεις του «κάλυψε» τον Κώστα Σημίτη, λέγοντας ότι «πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις και πως «καλώς το κάνουν όσοι νοιώθουν την υποχρέωση».
Ο, επίσης, εκσυγχρονιστής και στενός συνεργάτης του Γιώργου Φλωρίδη,
Κώστας Καρτάλης, εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του στις πολιτικές πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού.
Διαφοροποίηση, μέσα από ευπρεπή διάλογο, έχει εκφράσει και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος πριν την επανεμφάνιση Σημίτη και την διαφοροποίηση Βενιζέλου, είχε μιλήσει περί της αναγκαιότητας να ειπωθεί όλη η αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Τέλος, στην κορυφή της εσωτερικής κινητοποίησης στο ΠαΣοΚ, πρέπει να τοποθετηθεί η ηχηρή  διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, καθώς και το «εμπλουτισμένο» σε σχέση με την εισήγησή του «non paper» που απέστειλε αργότερα στους δημοσιογράφους, καθιστώντας σαφές το περιεχόμενο του «μανιφέστου'» του.
Πολλοί μάλιστα, άρχισαν να μιλούν για απομάκρυνση των σεναρίων που ήθελαν την αναβάθμιση του νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας σε υπουργό Οικονομικών ή αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στον επόμενο ανασχηματισμό, μόνο που ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αρκούντως έμπειρος για να προκαλέσει κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, η παρέμβασή του ήταν επί της ουσίας και αναδείκνυε τη διαφορετική, αλλά τεκμηριωμένη άποψή του για την Οικονομία και τη λειτουργία της κυβέρνησης, ενισχύοντας την άποψη ότι είναι σε θέση να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο όποιο από τα δύο πόστα κληθεί να αναλάβει.
Πολιτικοί παρατηρητές, πάντως, εκτιμούν ότι τα περιθώρια για «ιδεολογικές αναζητήσεις ή διαφοροποιήσεις», στενεύουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και η ανάγκη εξειδίκευσης του Προγράμματος σε όλες του τις πτυχές, ως τα μέσα Μαΐου όταν και θα κατατεθεί στη Βουλή, κάνει τον Γιώργο Παπανδρέου να καλεί σε εγρήγορση.
Συμφώνως με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι ενημερωμένος για όλες τις διαφοροποιήσεις και κινητοποιήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠαΣοΚ, αλλά είναι αποφασισμένος να τηρήσει ακριβώς τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία ούτως ή άλλως γνωρίζει ότι είναι ασφυκτικά, εν όψει της καταβολής των νέων δόσεων από την βοήθεια της τρόικας.
Βεβαίως, η έκφραση «είναι αποφασισμένος να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα», εκπορευόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, ακούγεται και ως απειλή προς τους κωλυσιεργούντες υπουργούς του… Θα έχει τη δύναμη να την κάνει πράξη, με ότι αυτό συνεπάγεται;
Ίδωμεν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου