Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Αυτόκλητοι «εκφραστές» της Δεξιάς

Γράφει

ο Κώστας Ιορδανίδης


Η δικαστική διερεύνηση της υποθέσεως του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, φερομένου ως ιδιοκτήτου δύο εταιρειών offshore, που ελέγχονται για τον ρόλο τους στην αγορά αμυντικού υλικού επί της υπουργίας του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, θα ολοκληρωθεί εν καιρώ και σε περίπτωση ενοχής θα του αποδοθούν τα δέοντα. Αλλά υπάρχει και πολιτική διάσταση του θέματος.

Είναι αληθές ότι από ετών υπέβοσκε μία δυσαρέσκεια της συντηρητικής πτέρυγος της Κεντροδεξιάς για την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στα χρόνια της μεταπολιτεύσεως. Εκδηλώθηκε πρώτη φορά το 1977 με την Εθνική Παράταξη, που απέσπασε ένα σημαντικότατο ποσοστό της τάξεως του 6,83 τοις εκατό. Αλλά οι ηγέτες της κινήσεως εκείνης ήσαν καταξιωμένοι κοινοβουλευτικοί πολιτικοί.

Αντιθέτως, η ανάδειξη του ΛΑΟΣ ως κόμματος –τον Σεπτέμβριο του 2000– που φιλοδοξούσε να εκφράσει τη «λαϊκή Δεξιά» ήταν μία κίνηση που δεν προέκυψε από ιδεολογική διαφοροποίηση, αλλά μετά τη διαγραφή του κ. Καρατζαφέρη από τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κώστα Καραμανλή, λόγω χυδαίων υπονοουμένων που είχε διατυπώσει.

Εκ των πραγμάτων η δημιουργία του ΛΑΟΣ υπήρξε εξυπηρετική πολιτικών σκοπιμοτήτων του ΠΑΣΟΚ, που αξιοποίησε την εμφάνιση του κ. Καρατζαφέρη για να αποδυναμωθεί η Ν.Δ. – ηγέτης της οποίας προ τριετίας είχε εκλεγεί ο κ. Καραμανλής. Το στρατήγημα δεν ήταν καινοφανές. Ο τότε Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν εστήριξε εμμέσως την ανάπτυξη του Εθνικού Μετώπου του Ζαν-Μαρί Λεπέν για να υπονομεύσει τα κόμματα της γαλλικής Δεξιάς. Ανεξαρτήτως της εμφανίσεως του ΛΑΟΣ στην ελληνική πολιτική σκηνή και της στηρίξεως που είχε ή δεν είχε από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καρατζαφέρης και οι βουλευτές του κόμματός του άσκησαν σε όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής τους δράσεως την πλέον λυσσαλέα κριτική στις κυβερνήσεις του κ. Καραμανλή, διεκδικώντας τον τίτλο των «γνησίων εκφραστών» της Δεξιάς, έως ότου το κόμμα τους εξαφανίσθηκε από τη Βουλή στις τελευταίες εκλογές.

Κάποιοι, ωστόσο, από τους βουλευτές και τα στελέχη του ΛΑΟΣ εντάχθηκαν στη Ν.Δ. κατόπιν αποφάσεως του σημερινού προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά. Παρέλκει σήμερα ο σχολιασμός της αποφάσεως εκείνης ή και του γεγονότος ότι οι πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ είναι από τους εξέχοντες «εκφραστές» της κυβερνητικής πολιτικής.

Αλλά υπήρξε προσπάθεια επανεντάξεως του κ. Καρατζαφέρη στη Ν.Δ., εν ονόματι της επανιδρύσεως της Δεξιάς και άλλων παιδικών παρομοίων. Είχαν προηγηθεί οι επαφές «κατανοήσεως και εξευμενισμού» της Χρυσής Αυγής. Αντιλαμβανόμεθα την οδύνη ενός αρχηγού κόμματος, οι ψηφοφόροι του οποίου τον εγκαταλείπουν. Αλλά η επανένταξη των παραδοσιακών οπαδών δεν είναι δυνατόν να γίνει με τη «μετεγγραφή» στελεχών περιθωριακών κομμάτων παραληρηματικής και οικτρής συμπεριφοράς. Οι οπαδοί θα επανέλθουν στη Ν.Δ. εάν πεισθούν από τον ηγέτη της και όχι από τους πρώην πολεμίους της Κεντροδεξιάς.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου