Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Τα 30 αμερικανικά πανεπιστήμια & η Ελλάδα γης εξωστρέφειας


 Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μόνο άφρονες μπορούν ν’ αντιδράσουν στην έλευση 30 αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, όπου θα συνεργαστούν πολυεπίπεδα με τα δικά μας ΑΕΙ. Μόνο όσοι είναι προσκολλημένοι στην πολιτική τοξικότητα και στις ιδεοληψίες δεν κατανοούν ότι το γεγονός αποτελεί τον ορισμό της ελπίδας για τη νέα Ελλάδα που αναμφίβολα υα ξημερώσει.

30 αμερικανικά πανεπιστήμια  ξεκινούν συνεργασία με αντίστοιχα ελληνικά, με περισσότερους από 70 πρυτάνεις, κοσμήτορες και καθηγητές τους να βρίσκονται ήδη στη χώρα μας, σε μια ιστορική επίσκεψη/συμφωνία.

Τι σημαίνει στην ουσία αυτή η συνεργασία αμερικανικών και ελληνικών πανεπιστημίων; Σημαίνει ότι

Έλληνες φοιτητές που επ’ ουδενί θα μπορούσαν να έχουν αλληλεπίδραση με συμφοιτητές τους στις ΗΠΑ, θα συνεργάζονται, θα κάνουν κοινές έρευνες, θ’ ανταλλάσσουν τεχνογνωσία, θα λάβουν ακόμη και διπλά πτυχία ή θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για ισχυρά μεταπτυχιακά ή διδακτορικά.  Τα ίδια ισχύουν και για τους καθηγητές. Που μόνο οφέλη μπορούν να αποκομίσουν από τις συνεργασίες με ξένους συναδέλφους τους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Σημαίνει κι εξωστρέφεια. Άλλωστε στις ΗΠΑ μόνο εξωστρέφεια διακρίνει κάποιος στα πανεπιστήμια. Σημαίνει κι ευελιξία, για την οποία θα μάθουν πολλά τα δικά μας πανεπιστήμια. Ενώ τα ΑΕΙ θα μπορούν να δώσουν στους αμερικανούς εξαιρετικά ακαδημαϊκά δεδομένα πέριξ της Φιλοσοφίας, της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας. Με φοιτητές των Πανεπιστημίων των ΗΠΑ να μπορούν ακόμη και να σπουδάζουν στη χώρα μας.

Σημαίνει και πρόκληση για τη χώρα μας. Η Αριστερά και το ΠαΣοΚ με τις εμμονές τους, που αποκλείουν τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, κρατούν την Παιδεία τελματωμένη και κυρίως αποκλείουν παιδιά φτωχότερων οικογενειών να βρίσκουν διεξόδους γνώσης, μέσω συνεργασιών με ξένα ΑΕΙ.

Σημαίνει και κάτι ακόμη: Οι συνεργασίες των 30 κορυφαίων Πανεπιστημίων από τις ΗΠΑ με τα ελληνικά, μπορεί να συντελέσει τα μάλα στην ανάσχεση του brain drain (και την συμβολή στο brain gain) και την εκ των πραγμάτων αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας. Που δεν είναι μόνο αναγκαίο αλλά πρέπει να βασίζεται σε υψηλού επιπέδου έρευνα και καινοτομία.

Δυστυχώς, η Αριστερά (κυρίως) αλλά κι εν συνόλω η Κεντροαριστερά επιθυμούν τα ελληνικά ΑΕΙ να αποτελούν  εκτροφεία στελεχών τους. Υποστηρίζουν κάθε μπαχαλάκη ενώ κι η ακαδημαϊκή κοινότητα πνίγεται στην ακινησία, τα δικά της συμφέροντα και το βόλεμα.

Ε, δεν πάει άλλο. Πρέπει να ξημερώσει νέα εποχή για τα ελληνικά ΑΕΙ. Η Κεραμέως σπάει στεγανά. Όχι μόνο σε επίπεδο ζυμώσεων αλλά πλέον και με τη σηματοδότηση επίσημων διεργασιών και συνεργασιών.

Εξαιρετική κίνηση για τη νέα Ελλάδα που οφείλουμε να δημιουργήσουμε και στηρίξουμε.

Ως επίλογο παραθέτουμε τα 30 Πανεπιστήμια που ξεκινούν πολυεπίπεδη συνεργασία με τα ελληνικά.

1.      California Polytechnic State University

2.      Carnegie Mellon University

3.      Columbia University

4.      George Mason University

5.      Harvard University

6.      Indiana University

7.      Johns Hopkins University

8.      Joliet Junior College

9.      Lehigh University

10.  Michigan State University

11.  Ohio Northern University

12.  Princeton University

13.  Roger Williams University

14.  Rutgers University

15.  Stockton University

16.  Tufts University

17.  University of Alabama

18.  University of California, Berkeley

19.  University of Cincinnati

20.  University of Delaware

21.  University of Illinois at Urbana-Champaign

22.  University of Kentucky

23.  University of South Alabama

24.  University of Southern California, Viterbi School of Engineering

25.  University of Texas - Health Science Center

26.  Wayne State University

27.  Widener University

28.  William & Mary

29.  Yale University

30.  York College of Pennsylvania

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου