Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

«Αδυνατούμε να πληρώσουμε εμπροθέσμως….»

Ομολογία Παπακωνσταντίνου
 στους Γερμανούς

Αποκαλυπτική συνέντευξη, παραχώρησε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην οποία αναφέρει ότι «δεν μπορούμε να ξεχρεώσουμε τους Γερμανούς πιστωτές μας»!
Η ομολογία-σοκ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, δύσκολα μπορεί να γίνει ερμηνεύσιμη, πολύ περισσότερο όταν
 η ανακύκλωση της φημολογίας για  αναδιάρθρωση του χρέους από επίσημα κυβερνητικά χείλη, δεν δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για τη χώρα.
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει σε γερμανικές εταιρείες όπως είναι η Siemens, η Bayer και Hochtief περί τα 500 εκατ. ευρώ, το οποίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει. Τόνισε, όμως ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει “με μιας” τα χρέη της και προσπαθεί να επιταχύνει τις πληρωμές της».
Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε «ανεπιθύμητη» ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διότι θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το ελληνικό και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».
«Η απώλεια της εμπιστοσύνης των ιδιωτών επενδυτών θα μπορούσε να κλειδώσει την Ελλάδα έξω από τις αγορές επί μακρό χρονικό διάστημα και αυτό θα μπορούσε να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες», τόνισε, συμπληρώνοντας:
«Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στις αγορές, που απαιτούν υψηλά επιτόκια για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, θα ομαλοποιηθεί στο τέλος».

Τέλος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς χαρακτήρισε «προβληματικά» τα υψηλότερα επιτόκια του ευρώ, απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου