Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Πρώτη Φορά Διαστημικά



Γράφει
ο Μιχάλης Δεμερτζής


Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σας έπεισε με τις εξαγγελίες του εν όψει εκλογών, μάλλον είστε πολύ δύσκολοι άνθρωποι. Μας υπόσχεται για την επόμενη μέρα κανονικότητα, ανάπτυξη, επενδύσεις, επιδόματα, 13η, 14η – γιατί όχι και 15η – σύνταξη, ξανά ανάπτυξη, πιο πολλούς τουρίστες το καλοκαίρι, πάταξη διαφθοράς γιατί 4 χρόνια είναι λίγα και δεν πρόλαβε και, βεβαίως, προσλήψεις… 
Πολλές προσλήψεις στο δημόσιο…
Και μόνο το τελευταίο θα
έπρεπε να ικανοποιεί τους πάντες. Αν παρ’ όλ’ αυτά είστε τίποτα ακροδεξιοί και επιμένετε να μην πείθεστε, το κυβερνών κόμμα επανέρχεται με μία ακόμα εξαγγελία-κίνηση ματ, μία υπόσχεση που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς: Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2021 και το 2022 θα δούμε την Ελλάδα να πατάει στο φεγγάρι!
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός μας επί των διαστημικών, απευθείας από το κρατικό κανάλι και μέσα σε κλίμα ευφορίας, «Η χώρα θα πατήσει στη Σελήνη με δικό της όχημα!». Γιατί, αυτό ακριβώς χρειάζεται η Ελλάδα. Με 20% ανεργία, μισό εκατομμύριο brain drain και θέση νούμερο 57 (σε σύνολο 63 χωρών) στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, ένα ελληνικό touchdown στη Σελήνη θα μας δώσει ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε…
Ας αφήσουμε, ωστόσο, τα αστεία για λίγο κι ας απαντήσουμε στον καλόπιστο που θα πει «Και τι να κάνει η Ελλάδα; Να μη συνεργαστεί με τη NASA; Να μην έχει δικούς της δορυφόρους και διαστημική υπηρεσία;»
Πρώτον, στην προσέγγισή μας έχει σημασία πώς παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση το «επίτευγμα». Δεύτερον, ναι, μία χώρα μπορεί να αποκομίσει οφέλη από τη δραστηριοποίησή της στο διάστημα (υπάρχει άλλωστε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, στον οποίο συμμετέχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ) και, ειδικότερα, μία αποστολή στη Σελήνη μπορεί να έχει θετικές συνέπειες για μία χώρα. Μία κανονική χώρα όμως…
Θα κάναμε μία εκτενή ανάλυση πάνω σε αυτό, ποια είναι τα οφέλη δηλαδή και τι εστί κανονική χώρα, αλλά ευτυχώς δεν θα χρειαστεί. Παραπάνω από τη μισή δουλειά την έκανε η εφημερίδα Αυγή (Νίκος Παππάς: Τεράστιο βήμα για την Ελλάδα η συμφωνία ΕΛΔΟ-NASA, η χώρα θα πατήσει στη Σελήνη με δικό της όχημα, 08/04/2019), το πλέον κατάλληλο μέσο ενημέρωσης για να αναδείξει τα ευνοϊκά αποτελέσματα της συγκεκριμένης κυβερνητικής κίνησης.
Η Αυγή, εν προκειμένω, εκτός από το γενικό και αόριστο «η Ελλάδα θα αποκομίσει ενισχυμένα στρατηγικά οφέλη» στην αρχή τού εν λόγω θέματος, γίνεται αρκετά συγκεκριμένη στη συνέχεια ως προς τα θετικά μίας ελληνικής αποστολής στο φεγγάρι και μπράβο της, γιατί έτσι, έστω και κατά λάθος, μας δείχνει εμμέσως πόσο λίγο αφορούν την Ελλάδα αυτά που γράφει.
Παραθέτοντάς τα εντός εισαγωγικών λοιπόν παρακάτω, περνάμε στο διά ταύτα:
«Η χώρα εισέρχεται στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως ισότιμος εταίρος»
Από τη μία, αυτό από μόνο του δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο, από την άλλη όμως, ευτυχώς στο διάστημα δεν υπάρχουν Μέρκελ, Τραμπ, Βενεζουέλα, μεταναστευτικό και Ίμια και μπορεί κάπου η χώρα να λογίζεται ως ισότιμος εταίρος...
«Τα στοιχεία που θα προκύψουν και θα τεθούν προς αξιοποίηση ανοίγουν νέους ακαδημαϊκούς ορίζοντες, δίνουν δυνατότητες ίδρυσης καινοτόμων εταιρειών, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις υφιστάμενες ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το Διάστημα»
Αυτό είναι, όντως, ένα πλεονέκτημα, αλλά αφορά τις χώρες όπου υπάρχουν καταρχήν οι προϋποθέσεις να ιδρύονται εταιρείες γενικώς. Ας γίνει αυτό στην Ελλάδα, και για τις καινοτόμες και «διαστημικές» βλέπουμε…
«Αναπτύσσεται ένας νέος κλάδος για την ελληνική οικονομία, με τα ανάλογα οφέλη»
Βλέπε προηγούμενο.
«Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των Πανεπιστημίων και των ερευνητών της χώρας σε διεθνή προγράμματα, με την προσέλκυση υψηλής χρηματοδότησης»
Πρώτον, είναι στα αλήθεια καλό να χρηματοδοτείται έρευνα, οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Δεύτερον, είναι επίσης πολύ ευχάριστο που θα δοθεί η ευκαιρία στον Ρουβίκωνα και τις λοιπές εδρεύουσες στα πανεπιστήμια συλλογικότητες να ανοίξουν τους ορίζοντές τους. Τα καλά να λέγονται…
«Ενισχύεται η προσπάθεια ανάσχεσης του brain drain, αλλά και της προσέλκυσης εγνωσμένου κύρους Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό»
Αξία εφημερίδας «Η Αυγή», ενάμιση ευρώ. Αξία να βλέπεις από μια μεριά τον κ. Κριμιζή όταν θα το διαβάζει αυτό, ανεκτίμητη.
«Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στην αιχμή του δόρατος της διαστημικής τεχνολογίας»
Το υπουργείο που θέλει να βάλει την Ελλάδα στην «αιχμή του δόρατος της διαστημικής τεχνολογίας» βρίσκεται ακόμα μισό αιώνα πίσω. Όταν, π.χ., ήθελε προ τριμήνου να προσλάβει δικηγόρους με έμμισθη εντολή, ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους να πάνε μία βόλτα από τα ΕΛΤΑ και να του ταχυδρομήσουν την αίτηση μαζί με ένα σωρό άλλα χαρτιά και φωτοαντίγραφα. 
Με λίγα λόγια, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δεν έχει ψηφιοποιηθεί ακόμα.
Τούτο το τελευταίο είναι και το καλύτερο από όλα, καθώς το συγκεκριμένο υπουργείο, κατά αυτή την έννοια, συμβολίζει την Ελλάδα ολόκληρη, με το διάστημα να συμβολίζει τα θέλω της.
Σε κάθε περίπτωση, άνθρωπος ή χώρα, πριν πάει κανείς στο διάστημα, είναι σκόπιμο να μάθει πρώτα να πατάει στη γη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου