Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» έγινε… Μίκρα!



Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Τα μάθατε; Το ακούσατε από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα; Που στην επίσκεψή του στα Σκόπια «μετονόμασε» το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης σε αεροδρόμιο της … Μίκρας;
Προφανώς, κατά πως λένε στην Αριστερά … ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη!
Σκέφτομαι ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αξιοθαύμαστος. 
Την ώρα που εκείνος και τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματός του δεν μπορούν
να επισκεφθούν τη Βόρεια Ελλάδα ή να σταθούν χωρίς αποδοκιμασίες και ξεφωνητά ακόμη και στις μακρινές Αυστραλία και ΗΠΑ, πηγαίνει στα Σκόπια και συνεχίζει να λέει διάφορα ακραία και θλιβερά.
Ομολογώ ότι αδυνατώ να κατανοήσω αν αυτό αποτελεί άγνοια κινδύνου, απώλεια κάθε σχέσης με την πραγματικότητα ή απλώς ασυναρτησίες.
Αυτό, πάντως, που συνέβη χθες με τη μετονομασία του αεροδρομίου «Μακεδονία» σε αεροδρόμιο… Μίκρας, δεν ήταν φραστικό λάθος.  Σιγά μη θυμόταν ή ήξερε ότι έτσι λεγόταν μέχρι το 1995, που επί Ανδρέα Παπανδρέου έγινε η μετονομασία. 
Άρα, δεν μπερδεύτηκε. Άλλωστε δεν υπάρχει Έλληνας που να αποκαλεί το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης … Μίκρα κι όχι «Μακεδονία». Το είπε συνειδητά και μάλιστα μέσα στα Σκόπια. Περιλαμβάνεται στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του που διανεμήθηκε και αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Αλλά, για να μην μιλάμε μονάχα για το στρατιωτικό σκέλος, σημαντική είναι και η συμφωνία ανάμεσα στις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας για τη βοήθεια που θα δώσουμε και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας και σε ό,τι αφορά όμως και τη βοήθεια, την τεχνική, μέσα από το ραντάρ υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουμε στο αεροδρόμιο της Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη, για να μπορέσουμε να δώσουμε σημαντική τεχνική υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας των πτήσεων στον τομέα της αεροπορικής ασφάλειας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί προστατεύει και από έκνομες ενέργειες την αεροναυτιλία, αλλά και από ατυχήματα σε ό,τι αφορά την ασφαλή επικοινωνία των πολιτών μας, την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως υπουργός Εξωτερικών, εξέδωσε κείμενο στις 21 Ιανουαρίου στο οποίο έδινε απαντήσεις προκειμένου να αιτιολογήσει τα «κέρδη» της συμφωνία των Πρεσπών. Εκεί, μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Σημειώνεται ότι, βεβαίως, ουδέποτε τέθηκε ζήτημα περιορισμού χρήσης του όρου Μακεδονία ως προς την Ελλάδα, η οποία το διατηρεί στο ακέραιο (π.χ. Αεροδρόμιο «Μακεδονία»)».
Αεροδρόμιο το όνομα του οποίου άλλαξε ο ίδιος κατά την ομιλία του στην επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια όπου δήλωσε μεταξύ άλλων πως «γράφουμε ιστορία».
Ταυτοχρόνως δεν ακούσαμε να λέει κουβέντα για τις «κλοπές» ονομασίας των ελληνικών μακεδονικών προϊόντων στις οποίες επιδίδονται οι γείτονες. Ή τις ονομασίες με ελληνικές –μακεδονικές αναφορές που κυριαρχούν εκεί.
Ακούστε:
Α. Πριν λίγες ημέρες (21 Μαρτίου), η τηλεόραση των Σκοπίων έδειχνε τον  ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην εθνική τους ομάδα και την Λετονία. Στην ονομασία των ομάδων τα Σκόπια αναφέρονταν … σκέτα ως «Μακεδονία».  Σε εικόνα που ταξίδευε σε όλη την Ευρώπη. Το δε γήπεδο εξακολουθεί να ονομάζεται «Φίλιππος Β΄»….
Β. Στην συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας με επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη, του παρουσίασαν φωτογραφίες και προϊόντα από διεθνή έκθεση κρασιού στη Γερμανία, στην οποία σε περίπτερο παρουσιάζονταν ως…  «Μακεδονικοί οίνοι». Τότε ο Πρωθυπουργός αναφώνησε: θα γίνω και χωροφύλακας. Παραβιάζουν την συμφωνία!
Χθες, δημοσίως δεν είπε τίποτα. Ούτε τον χωροφύλακα έκανε, ούτε είπε λέξη περί παραβίασης της συμφωνίας. Μπορεί να το είπε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις  του. Μα οι Έλληνες δεν το άκουσαν… Και δύσπιστοι όπως είναι πλέον μαζί του, υποθέτουν ότι άλλα είπε στους εγχώριους ακροατές του κι άλλα έκανε (ή δεν έκανε) εκεί που έπρεπε….
Γ. Οι βόρειοι γείτονες, δεν έχουν περάσει ακόμη (!!!) το νέο τους Σύνταγμα στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας τους! Εκεί παραμένει η ονομασία της χώρας τους ως… σκέτο Μακεδονία!
Δηλαδή, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε τυπικά, στη… Μακεδονία!
Είπε το παραμικρό; Ούτε αυτό το ακούσαμε… Και δεν μπορεί να μην ήξερε ή να μην τον είχαν ενημερώσει οι συνεργάτες του…

Ακούσαμε χθες τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη να ισχυρίζονται ότι η συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προϋποθέσεις για … εμβάθυνση και ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών και οικονομικές ευκαιρίες.
Μας κοροϊδεύουν εν ψυχρώ! Εκτός αν δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι αυτοί που έλεγαν μέχρι πριν λίγο, ότι η ελληνική οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια ήταν οικονομικός ιμπεριαλισμός, δια του οποίου η ελληνική μεγαλοαστική τάξη απομυζούσε τους πόρους των φτωχών λαών της Βαλκανικής!
Αν τα ξεχνούν εκείνοι, ειδικά τώρα που η μεγαλοαστική τάξη βρήκε στέγη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα ξεχνά η σκεπτόμενη κοινωνία.
Μας, είπαν για την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, αφού η χώρα μας θα επιτηρεί  τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας, όπως ήδη επιτηρεί του Μαυροβουνίου, μετά την είσοδό του στο ΝΑΤΟ.
Μας λένε παραμύθια.  Η δυνατότητα επιτήρησης από ΝΑΤΟικό κράτος είναι αποτέλεσμα και παρελκόμενο της Συμφωνίας.
Ξέρετε κάτι; Προσπαθούν να εξωραΐσουν μια κάκιστη συμφωνία κι αναγκάζονται να συνεχίζουν τα παραμύθια προς τους σανοφάγους. Μα η πραγματικότητα είναι ότι το φίδι μπήκε στο σπίτι κι η ζημιά έγινε…
Ο Αλέξης Τσίπρας κι οι η κουστωδία υπουργών του και κάποιων επιχειρηματιών πήγαν παρέλαση στα Σκόπια. Κι άρχισαν να … σκορπάνε εκατομμύρια! Που θα γίνουν επενδύσεις στα Σκόπια και τελικά  θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες.
Απευθύνονται σε ηλίθιους;
Πλην του γεγονότος ότι οι δημοσιογράφοι ζητούσαν όλη την ημέρα τον κατάλογο με τα ονόματα των επιχειρηματιών που πήγαν μαζί με την ελληνική κυβέρνηση και κανένας δεν τον έδινε, η πραγματικότητα «λέει» άλλα πράγματα.
«Λέει» ότι ο υγιής επιχειρηματίας δεν περιμένει κανένα Τσίπρα ή Ζάεφ για να κάνει επιχειρηματικές συμφωνίες. «Λέει» ότι ο επιχειρηματίας αδιαφορεί για γλώσσες, ιστορία, έθνη κι αλυτρωτισμούς. Τον νοιάζει να ρέει το χρήμα…
Η πραγματικότητα, όμως, «λέει» και κάτι ακόμη.
Ότι εδώ και 25 χρόνια οι Έλληνες επιχειρηματίες αποτελούν την κορυφαία οικονομική δύναμη στα Σκόπια. Από την εποχή, ακόμη, που οι σχέσεις των δυο χωρών ήταν δραματικές, χωρίς αυτό να τους επηρεάσει. Δεν περίμεναν από τον Αλέξη Τσίπρα για να αναπτυχθούν ή να επεκταθούν. Πετρέλαια, τσιμέντα, ηλεκτρισμός, πρώτες ύλες, τράπεζες, λιανικό και χοντρικό εμπόριο, υλικά οικοδόμησης, μεταφορές, είναι στα Σκόπια εδώ και δεκαετίες.
Άρα; Άρα ακούμε αερολογίες και σ’ αυτό το θέμα. Πολύ περισσότερο όταν η συμφωνία των Πρεσπών (με την ανοχή Καμμένου, μη ξεχνιόμαστε) κτυπάει στο μαλακό τους υπογάστριο τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους, που μέχρι τώρα κυκλοφορούσαν ανεμπόδιστα, αφού δεν υπήρχαν οι περιορισμοί της συμφωνίας στο όνομα!
Ο Τσίπρας μπορεί να υπερηφανεύεται ότι βοήθησε να δημιουργηθεί ένα νέο έθνος. Αυτό όμως το νέο έθνος, διεκδικεί την ελληνική ιστορία, σφετερίζεται την ελληνική γλώσσα,  διεκδικεί τον ελληνικό πολιτισμό κι έχει λόγο και άποψη ακόμη και για το τι θ’ αναφέρουν τα ελληνικά σχολικά βιβλία!
Και πανηγυρίζει κιόλας ανερυθρίαστα! Τα θεωρεί ιστορικά γεγονότα!
Όντως είναι. Ποτέ κανένας πολιτικός στα 198 χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδας πούλησε χωρίς τσίπα την ιστορία της…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου