Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Ποδόσφαιρο, ΕΡΤ, ολιγάρχες & κυβέρνηση



Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Διάβασα μια δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.
Που είπε ουσιαστικά, ότι αν η ΕΡΤ δεν πληρώσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση στις ομάδες ποδοσφαίρου, δεν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα.
Ε, λοιπόν, η ορθολογιστική απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από το… μη σώσει και ξεκινήσει! 
Κι απορώ γιατί δεν την έδωσε αλλά έτρεξε στον Μητσοτάκη να δώσει λύση.
Δεν ξέρω για ποιον λόγο η νέα κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την
παρανομία της προηγούμενης των Τσίπρα και Καμμένου.  
Κι είναι παρανομία να μεταδίδει η ΕΡΤ από την κρατική επιχορήγηση πρόγραμμα σταυρωτής επιδότησης, ανάμεσα στο πρόγραμμα που μεταδίδει και θεωρείται  ότι αποτελεί δημόσια υπηρεσία κι ανάμεσα στο εμπορικό της πρόγραμμα.
Προσέξτε: Η ΕΡΤ και τα κανάλια της χρηματοδοτούνται με δυο τρόπους! 
Από το υποχρεωτικό τέλος όλων μας μέσω ΔΕΗ και από διαφημιστικά έσοδα. 
Τα διαφημιστικά έσοδα είναι ελάχιστα. 
Να φανταστείτε ότι η ΕΡΤ ζημιώθηκε ακόμη και από τη μετάδοση του Μουντιάλ!!! 
Είχε ελάχιστα έσοδα σε σχέση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα που κατέβαλε!!

Προσέξτε: Η ΕΡΤ, κατόπιν απαίτησης των υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης Παππά και Βασιλειάδη, προσέφερε πέρυσι τεράστια τηλεοπτικά συμβόλαια σε ομάδες με μικρό (πλην Παναθηναϊκού) τηλεοπτικό /διαφημιστικό ενδιαφέρον. Από τα οποία «μπήκε μέσα», αφού δεν υπήρξε διαφημιστικό ενδιαφέρον. 
Λεπτομέρεια: Τις ομάδες που χρηματοδότησε η ΕΡΤ δεν τις ήθελε το συνδρομητικό κανάλι!

Προσέξτε: Λίγο πριν τις εκλογές, η ΕΡΤ, συμφώνησε να καταβάλλει  24 εκ. ευρώ για τριετή συμφωνία με τον ΠΑΟΚ και σχεδόν το ίδιο και με την ΑΕΚ!!! 
Πώς θα βγουν αυτά τα χρήματα; Ποιος θα πληρώσει τα ελλείμματα; Ξέρετε φαντάζομαι…

Προσέξτε: Πώς είναι δυνατόν η ΕΡΤ να καταβάλλει όλα κι όλα 250 χιλιάδες ευρώ για κοτζάμ Copa America και ταυτοχρόνως εκατομμύρια για την μετάδοση παιγνιδιών της Β’ εθνικής;

Ερώτηση: Είναι δουλειά της ΕΡΤ και του κράτους αυτή; Και πόσο θα πορευόμαστε έμπλεοι του λαϊκισμού ή του φόβου του πολιτικού κόστους από τους … περήφανους οπαδούς των ΠΑΕ;

Πιστεύω, νομίζω κάθε λογικός άνθρωπος το πιστεύει, ότι η ΕΡΤ  δεν λειτουργεί για να μοιράζει τηλεοπτικά συμβόλαια-επιδοτήσεις σε διάφορες ΠΑΕ. Και μάλιστα με ζημιά του κρατικού κορβανά! Η ΕΡΤ, γι αυτό την χρηματοδοτούμε όλοι, έχει ως σκοπό να παράγει πρόγραμμα που δεν θέλει ή δεν μπορεί να παράξει ο ιδιώτης. Όχι για ν’ ανταγωνίζεται τον ιδιώτη.  

Εδώ μπαίνει ένα ερώτημα: Για ποιον λόγο ο ΠΑΟΚ, του οποίου ο πρόεδρος διαθέτει τηλεοπτικό κανάλι, δεν μεταδίδεται από αυτό; Θέλετε απάντηση; Επειδή το κανάλι κι ο ιδιοκτήτης του θα ζημιωθούν!
Το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Των οποίων οι ιδιοκτήτες διαθέτουν τηλεοπτικά κανάλια.

Κι άλλο ερώτημα: Θα έδιναν ποτέ οι Σαββίδης, Αλαφούζος, Μαρινάκης 7-8 εκ. ευρώ ετησίως για ν’ αγοράσουν τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων τους; Άρα, γιατί να τα δώσουμε εμείς μέσω ΕΡΤ;  

Οφείλουμε να κάνουμε μια ουσιώδη διευκρίνιση: Είναι άλλο πράγμα η ΕΡΤ να καλύπτει τον στίβο ή τις εθνικές ομάδες ή σημαντικά διεθνή γεγονότα κι άλλο να μπαίνει στη διαδικασία να πληρώνει πακτωλούς εκατομμυρίων σε ΠΑΕ.

Πριν από λίγες ημέρες ο εξαιρετικός δικηγόρος Τάσος Αβραντίνης, εκ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε μεταξύ άλλων σε άρθρο του:
«… τέτοιου είδους συμβάσεις, οι οποίες έχουν καταρτιστεί μεταξύ της ΕΡΤ Α.Ε. και ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών, γνωρίζουμε από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της ότι δεν οδηγούν σε έσοδα για την ΕΡΤ Α.Ε. (διαφημιστικά ή άλλα), έστω και συγκρίσιμα με τα ποσά που δαπανώνται για την απόκτηση των αντίστοιχων δικαιωμάτων, δεδομένης μάλιστα και της μειωμένης ζήτησης για τη σχετική διαφήμιση. Συνεπώς, τουλάχιστον ως προς τις μεταδόσεις των ποδοσφαιρικών αγώνων, οι δαπάνες αυτές καλύπτονται ουσιαστικά από τα έσοδα από το υποχρεωτικό τέλος (χαράτσι). Έτσι, στην περίπτωση της ΕΡΤ προκαλείται «υπεραντιστάθμιση», δηλαδή τα έσοδα που εισπράττει από το υποχρεωτικό τέλος υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό που είναι απαραίτητο για την παροχή δημόσιας υπηρεσίας. Ακόμη, όμως, κι αν η αναμετάδοση αγώνων ποδοσφαίρου μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνιστά υπηρεσία γενικού οικονομικού συμφέροντος, η καταβολή χρημάτων από κρατικούς πόρους θα έπρεπε να είναι αντίστοιχη με τα χρήματα που θα έδινε ένας ιδιώτης επενδυτής για την ίδια υπηρεσία, με την προσδοκία ενός ευλόγου κέρδους. Η σταυρωτή επιδότηση προκαλεί στρέβλωση του ανταγωνισμού, καθ' όσον οδηγεί σε τεχνητή αύξηση των τιμών ενός προϊόντος της αγοράς, των δικαιωμάτων, δηλαδή, μετάδοσης τηλεοπτικών αγώνων. Με τον τρόπο αυτό, δεν είναι δυνατή η συμμετοχή στην αγορά ιδιωτών παρόχων, των οποίων τα έσοδα προέρχονται είτε από τη διαφήμιση είτε από συνδρομές για πρόσβαση στο περιεχόμενό τους, καθώς τα έξοδα στα οποία θα έπρεπε να υποβληθούν για να υποβάλουν προσφορές ανταγωνιστικές της ΕΡΤ δεν θα μπορούσαν να ανακτηθούν από την εμπορική τους δραστηριότητα».
Το ζήτημα είναι τεράστιο, οι οικονομικοί ολιγάρχες και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών κι άλλων ΜΜΕ απειλούν την κυβέρνηση ότι δεν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα!
Άρα, αποτελεί ένα σημαντικό crash test της κυβέρνησης. Θα κάνει το αυτονόητο ή θα υποταχθεί;





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου