Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Δυσαρεστημένοι ακόμα κι όταν το κράτος λειτουργεί


 

Γράφει ο Μιχάλης Δεμερτζής

 «Ανίκανο το επιτελικό κράτος» γράφει ο ένας, «Ζούμε σε μπανανία» λέει ο άλλος, «Κράτος για τα πανηγύρια» καταγγέλλει ο παράλλος... Σκληρή η κριτική από την αντιπολίτευση εναντίον του κράτους και της κυβέρνησης, το δίχως άλλο.

Όχι, δεν αποκαλύφθηκε κάποιο φοβερό σκάνδαλο, δεν γκρεμίστηκε η Βουλή, δεν χρεοκόπησε η χώρα, δεν εισέβαλαν ξένες ένοπλες δυνάμεις... Τίποτα από όλα αυτά τα συνταρακτικά δεν συνέβη. Πήρε φωτιά ένα βυτιοφόρο. Αυτό. Αυτό συνέβη την

προηγούμενη εβδομάδα και βγήκε έξω από τα ρούχα της η αντιπολίτευση.

Ίσως κάποιος θα έπρεπε να διευκρινίσει κάπου, κάπως, ότι το εν λόγω βυτιοφόρο δεν το οδηγούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τη φωτιά δεν την έβαλαν ο Άδωνις ο Γεωργιάδης ή ο Νίκος ο Δένδιας, γιατί στην Ελλάδα είμαστε τόσο κολλημένοι με το «τι κάνει το κράτος» και το «πού είναι η κυβέρνηση», που δεν αποκλείεται μες στα 40άρια του Αυγούστου να ακουστεί κι αυτό.

Εξ αιτίας αυτής της φωτιάς βέβαια πολύς κόσμος ταλαιπωρήθηκε, καθώς το όχημα μετέφερε επτά τόνους υγραέριο και έπρεπε να κλείσουν για πολύ ώρα και τα δύο ρεύματα της νέας εθνικής οδού, συνεπώς, υπάρχει μία κάποια αγανάκτηση.

Οικογένειες με παιδιά έμειναν εγκλωβισμένες στα αυτοκίνητά τους για πολλές ώρες μέσα στη ζέστη και αυτό δεν είναι φυσικά κάτι καλό, ωστόσο, ας είμαστε σοβαροί, είναι πολύ καλύτερο από το να περνάνε δίπλα από ένα φλεγόμενο βυτίο που είναι γεμάτο με υγραέριο.

Τώρα, κάποιοι φωστήρες που είδαν τη φωτιά μόνο από την τηλεόραση πιθανόν να πουν ότι οι Αρχές μπορούσαν να είναι πιο γρήγορες ή να διαχειριστούν την κυκλοφορία καλύτερα. Ίσως και να μπορούσαν, ίσως και όχι. Σημασία έχει πως σε μία τέτοια περίπτωση – συγγνώμη από τους ταλαιπωρημένους, αλλά – η προσοχή προηγείται της ταχύτητας. «Κακώς άργησαν να κλείσουν το δρόμο από τα διόδια», λένε. Αν χρειάστηκαν χρόνο για να εκτιμήσουν την κατάσταση, το «κακώς» ίσως στην πραγματικότητα να είναι «καλώς». Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά.

Μπορούμε να πούμε, ωστόσο, πως σε μία τόσο επικίνδυνη και ευαίσθητη κατάσταση,απόλυτη προτεραιότητα είναι να μην υπάρξουν θύματα από έκρηξη. Αν υπήρχε έστωκι ένα θύμα, καμία σημασία δεν θα είχε η ταλαιπωρία κανενός. Εν κατακλείδι, αν το επιτελικό κράτος κρίνεται παντού και πάντα, τότε είναι σαφές ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση τα πήγε εξαιρετικά. Ο απλός λόγος είναι αυτό πουείπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής: «Αν συνέβαινε το οποιοδήποτε λάθος και είχαμε έκρηξη θα μαζεύαμε κομμάτια από πολλά χιλιόμετρα μακριά». Ναι, πολλοί ταλαιπωρήθηκαν για πάρα πολύ ώρα και, ναι, κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέσητους. Στο τέλος, όμως, όλοι πήγαν στα σπίτια τους σώοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου