Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Η άλλη πλευρά του «μένουμε σπίτι»...


 Γράφει ο Δημήτρης Καπράνος

Δεν είναι λίγες οι φορές που λες «σήμερα θα κάνω αυτό», αλλά δεν το κάνεις ποτέ. Ιδιαίτερα αν είσαι άτομο που ασχολείται με πολλά, που έχει ανησυχίες, που θέλει να γνωρίσει όσο περισσότερα μπορεί στο σύντομο ταξίδι της ζωής, το «θα κάνω σήμερα αυτό», είναι κάτι πολύ δύσκολο..

Αυτές, όμως, τις μέρες, που έμεινα σπίτι, υποχρεωτικώς, είπα να τακτοποιήσω ελαφρώς την δισκοθήκη μου (η άλλη μισή βρίσκεται στην Σαλαμίνα) και την βιβλιοθήκη μου (επίσης μισή). Έτσι, για πολλές ώρες χάθηκα μέσα σε βινύλια, ψηφιακούς δίσκους και βιβλία. Και ανακάλυψα πόσο

σημαντικό είναι να κάνεις αυτό το «ξεσκόνισμα» όσο πιο τακτικά γίνεται.

Κατ' αρχάς, κάθε βινύλιο, έχει πίσω του μια ιστορία.

Είναι το «Rubber Soul», το πρώτο άλμπουμ των Beatles που αγόρασα με δικά μου χρήματα. Μπορεί αργότερα να τα αγόρασα όλα, αλλά αυτός ο δίσκος σημαίνει τόσα πολλά! Σημαίνει κατ' αρχάς τις πρόβες με το συγκρότημά μας, μαθητές ακόμη του Γυμνασίου.

Θυμάμαι, πήγα στο σπίτι του φίλου μου, σπουδαίου σήμερα μουσικού, Γιάννη Μπερμπεριάν και ακούσαμε τον δίσκο. Όταν τελείωσε, κοιταζόμασταν χωρίς να μιλάμε!

Μας είχε συναρπάσει το άκουσμα του «Norwgian wood» και τα φωνητικά του «Nowhere man». To άλμπουμ είναι εδώ, πεντακάθαρο, φροντισμένο, μεταχειρισμένο, φυσικά, αλλά σε άριστη κατάσταση.

Το είχα αγοράσει 250 δραχμές, από το χαρτζιλίκι που μάζευα, επιστρέφοντας στο σπίτι με τα πόδια, για να κρατώ τα χρήματα του εισιτηρίου στο λεωφορείο αλλά και το δίδραχμο που έπαιρνα για το καθημερινό «κουλούρι με τυρί» από τον μπάρμπα-Αναστάση, στο κυλικείο της Ιωνιδείου. Το είδα στο e.bay να πωλείται σήμερα στα 900 ευρώ!

Βρήκα επίσης το άλμπουμ των Rolling Stones, το περίφημο «High tide and green grass», με τα κομμάτια που έγιναν θρύλος, «Satisfaction», «Τhe last time», «As tears go by» και το υπέροχο «Ruby Tuesday».

Έριξα μια ακόμη ματιά στο e.bay. Αυτό το άλμπουμ μπορείς να το βρεις σήμερα στα 350 ευρώ! Κι ύστερα σκάλισα την πλήρη συλλογή που είχα φτιάξει με τους δίσκους των «Animals», με τον εκπληκτικό τραγουδιστή Eric Burton, ο οποίος μένει πλέον μονίμως στην Ελλάδα και τον απολαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία. Ήταν ένα από τα αγαπημένα μας συγκροτήματα ,κυρίως επειδή ταίριαζε με την δική μας σύνθεση (πλήκτρα, κιθάρα, μπάσο, τύμπανα, φωνή) και ο τραγουδιστής μας, ο αείμνηστος Άγγελος Μαστοράκης, που διέπρεψε αργότερα ως υπεύθυνος του περιοδικού “9” της «Ελευθεροτυπίας» αλλά και ως συγγραφέας, είχε φωνή που ταίριαζε στο ύφος «Rythm and Blues»...

Χάζεψα επί ώρες τα βινύλια, τακτοποίησα, κατά είδος, τα ψηφιακά και εν συνεχεία προσγειώθηκα στην βιβλιοθήκη.

Όσο κι αν οι σημερινές εκδόσεις είναι φωτεινές και κάποιες πολυτελείς, το παλαιό βιβλίο, είναι μέσα στην καρδιά μου. Και βρήκα πάλι την ευκαιρία να ψηλαφήσω τα ομηρικά έπη του παππού μου, τα βιβλία που άφησε ο πατέρας μου, ένας μικρός θησαυρός. Τί να μου πουν τα ψηφιακά”» και τα «ηλεκτρονικά» συγγράμματα, όταν μπορώ να χαϊδέψω το δερμάτινο εξώφυλλο, να εισπνεύσω το άρωμα από το παλαιωμένο χαρτί!

Μπορεί να με καταπόνησε το αιφνίδιο συμβάν, αλλά αυτό το «σήμερα θα ασχοληθώ με τους δίσκους και τα βιβλία», έγινε πραγματικότητα!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου