Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Αδιέξοδος καιροσκοπισμός


Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Νίκος Ανδρουλάκης, 20 Δεκεμβρίου 2023, Real FM:

«Αν ιδρυθεί ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων με campus, με έρευνα, δεν θα μπούμε εμπόδιο διότι θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη χώρα».  

Νίκος Ανδρουλάκης, 22 Φεβρουαρίου 2024, Mega:  «Δεν θα ψηφίσουμε τον νόμο, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό, και εντέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Είναι ο ίδιος άνθρωπος, που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα

εκφράζει δυο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το ίδιο θέμα. Είναι ο άνθρωπος που ζητά να κυβερνήσει τη χώρα! Είναι ο άνθρωπος που τόσο καιρό άκουγε τα στελέχη του ΠαΣοΚ να εκφράζουν θετική γνώμη για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά τώρα τους ξευτιλίζει αναγκάζοντάς τους να πράξουν το αντίθετο και δη με κομματική πειθαρχία! Είναι ο άνθρωπος που αδειάζει απολύτως τους οπαδούς του ΠαΣοΚ, που στις δημοσκοπήσεις δηλώνουν  υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ.

Μοιραία λοιπόν, μέσα στο ΠαΣοΚ δημιουργήθηκαν εντάσεις, βουλευτές αρνούνται προς το παρόν τον εξευτελισμό τους , ενώ ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος που δεν το λες και φιλοκυβερνητικό, ανέφερε ότι  «το νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας για τα μη κρατικά ΑΕΙ ικανοποιεί, τις περισσότερες από τις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το θέμα». Η δε βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, αφού ανέφερε ότι εκείνη θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, τόνισε με νόημα ότι τα. «μη κρατικά πανεπιστήμια. είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω», ανέφερε.

Τελικά, είναι ο Ανδρουλάκης σε vertigo και μια τα λέει έτσι και την άλλη αλλιώς; Θεωρεί ότι μπορεί να έχει θέση στον Κεντρώο μεταρρυθμιστικό χώρο με τέτοιου είδους οβιδιακές –πολιτικές μεταμορφώσεις;

Ναι, ισχύουν αυτά και πολλά άλλα. Όπως ο βαθύς καιροσκοπισμός του προέδρου του ΠαΣοΚ, που βλέποντας την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη. Κάτι που δεν φαίνεται να καταφέρνει, αφού ναι μεν το ΠαΣοΚ βρίσκεται δημοσκοπικά στη  δεύτερη θέση, αλλά με ισχαιμικές επιδόσεις, στα όρια του στατιστικού λάθους και χωρίς εμφανείς επιστροφές ψηφοφόρων εξ εκείνων που εγκατέλειψαν το ΠαΣοΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλάμε για βαθύ καιροσκοπισμό. Όπως με την άρνηση του δικού του νόμου για τα απογευματινά χειρουργεία. Όπως με την άρνηση στο νομοσχέδιο Φλωρίδη για τη Δικαιοσύνη, που αλλάζει πολλά στον πολύπαθο αυτό χώρο. Όπως με τις παλινωδίες στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Όπως με τη μη ξεκάθαρη θέση Ανδρουλάκη και ΠαΣοΚ  στο ζήτημα του γάμου των ομοφύλων. Όπως με το «όχι» στην επιστολική ψήφο.

Μιλάμε για βαθύ καιροσκοπισμό. Χωρίς στέρεη φυσιογνωμία του ΠαΣοΚ και αποφάσεις αναλόγως του πού φυσά ο άνεμος…. Πότε σύγχρονο και πότε βαθιά αναχρονιστικό.  Σε σημείο που έχει ήδη δημιουργηθεί υπόκωφη γκρίνια στη Χαριλάου Τρικούπη αφού ο καιροσκοπισμός είναι πάντα αδιέξοδος. Πολύ περισσότερο όταν κάποιος που θέλει να κυβερνήσει αδυνατεί να σταθεί στην εποχή και τις προκλήσεις της… και βρίσκεται σ’ ένα διαρκές μετέωρο βήμα…

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου