Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Η νέα συντριβή και το τέλος Τσίπρα


 Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

 Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι ένας κυνικός τύπος που σε εσωκομματικό επίπεδο λειτουργεί μεθοδικά. Τακτικιστής. Έτσι ήθελε να δείχνει κι έτσι λειτούργησε στη σχέση του με τον ευεργέτη του Αλαβάνο, έτσι με τη Ζωή, έτσι με τον Λαφαζάνη και τον Βαρουφάκη.  Κι επειδή δεν είχε το πολιτικό ανάστημα να «καθαρίσει» τους υπουργούς και στενούς συνεργάτες του, στήριξε μόλις παραιτήθηκε μετά τις συνεχείς ταπεινωτικές του ήττες, έναν

άνθρωπο που ήθελε να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη!

Ο Τσίπρας ήταν κι είναι η επιτομή του ανθρώπου που δεν διστάζει να πει το μεγαλύτερο ψέμα.  Στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, έταξε έναν Ατλαντικό λεφτά, στη φαλιρισμένη Ελλάδα. Μίλησε για σεισάχθεια, για σκίσιμο μνημονίων, για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, συντάχθηκε χωρίς ίχνος πολιτικών ενδοιασμών με την ψεκασμένη Ακροδεξιά κι έναν εταίρο που αποκαλούσε… Μπούλη κι αργότερα του πήρε τους βουλευτές και τον έστειλε σπίτι του.  Για να μη μιλήσουμε για τις ιστορίες με τη Novartis, για τα…  ινστιτούτα Φλωρεντίας, τη Θάνου στη Δικαιοσύνη, το Μάτι, την αλλαγή της ετυμηγορίας κοτζάμ δημοψηφίσματος, τη θέσπιση της απλής αναλογικής με την οποία επιχειρήθηκε να υπονομευθεί η χώρα προκειμένου να μη γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης.

Ευτυχώς όλα αυτά είναι πίσω. Πίσω είναι πια κι ο Τσίπρας που άφησε ένα κόμμα απολύτως διαλυμένο, σε σημείο που ένας τύπος που είχε έρθει για τουρισμό στην Ελλάδα και χωρίς καν να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε πρόεδρός του!

Ο Τσίπρας και κάποιοι εκατόνταρχοί του, πάντα διέρρεαν το ενδεχόμενο να επιστρέψει ως… μεσσίας! Και λίγες ώρες πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, για προδιαγεγραμμένες ήττες του ΣΥΡΙΖΑ που έρχονται, για παράβαση της συντροφικότητας και άλλα παρόμοια. Ουσιαστικά ζήτησε από τον «τουρίστα» πρόεδρο να πάει σε νέες εκλογές, λίγους μήνες μετά τις προηγούμενες.

Κι έχασε πάλι. Υπέστη άλλη μια προσωπική συντριβή. Ίδια με την τελευταία που έφτασε το κόμμα του στο 17%!  Οι σύνεδροι –όποιοι και να ήταν, αλάλαζαν: «Κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη» κι ουσιαστικά καθιστούσαν τον Τσίπρα «κίτρινο γράμμα στο συρτάρι»… Τον άδειασε μέχρι και ο σιαμαίος αδελφός του Νίκος Παππάς!

Στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τελείωσε σε μεγάλο βαθμό η επιρροή Τσίπρα. Μάλλον τέλειωσε κι η πολιτική του διαδρομή. Τι άλλο να κάνει δηλαδή; Να είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και βλέποντας τη θάλασσα από το Σούνιο να στοχάζεται ότι οι φωτογραφίες του Κασσελάκη με τον Τάιλερ και τη Φάρλι, κοσμούν την Κουμουνδούρου  και τα γραφεία της Βουλής; Να φτιάξει άλλο κόμμα; Ποιος θα πάει μαζί του;

Βαριά ήττα Τσίπρα. Ξεκίνησε με το αίτημα για νέες εσωκομματικές εκλογές και το συνέδριο του είπε…. στο καλό και να μας γράφεις.  

Δεν γνωρίζει κανένας τι θα συμβεί πια στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κασσελάκης λέει ήδη ότι έλαβε λευκή επιταγή.  Δικοί του ισχυρίζονται ότι έχουν και την νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε εκκαθαρίσεις. 

Κι ο Τσίπρας; Με ποιον θα εκλεγεί πάλι βουλευτής; Έλα ντε; Εκτός αν ζητήσει από τον Μητσοτάκη να τον βάλει στις λίστες της ΝΔ.  Όλα μπορεί να τα περιμένει κάποιος από τον Τσίπρα. Κι έχουν σημασία πια τα λόγια της μακαρίτισσας Φώφης Γεννηματά, που έλεγε ότι «αν σε χαιρετήσει, μέτρα μετά τα δάκτυλά σου»….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου