Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Πυγμαχία για την… Αριστερά και την επόμενη ημέρα



Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Όλες οι πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία αναφέρουν για την τεταμένη κατάσταση στο εσωτερικό των δυο κυβερνώντων κομμάτων.
Για τους ΑΝΕΛ τα πράγματα, λίγο πολύ, είναι γνωστά. Επικρατεί πλέον ο νόμος του «ο σώζων εαυτόν σωθήτο». Άλλα  επιδιώκουν οι μεν (Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις, Κουντουρά, Κουίκ) άλλα οι δε (Κατσίκης, Σγουρίδης), ενώ ο Πάνος Καμμένος ζητά , όπως αναφέρουν δημοσιεύματα εφημερίδων, να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι
τεταμένη και το πρόσφατο ξεκατίνιασμα Παππά – Φίλη ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών και στελεχών είναι απολύτως καθυποταγμένη πέριξ της εξουσίας. Άλλωστε, πολλοί εξ αυτών λαμβάνουν πολλά χρήματα είτε ως βουλευτές είτε ως στελέχη του κρατικού μηχανισμού μέσω των ατέλειωτων διορισμών.
Όσοι, όμως, προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου του… 3-4%, αν κι απολαμβάνουν κι εκείνοι την εξουσία και τα προνόμιά της, εσχάτως έχουν αποδοθεί σε αγώνα δρόμου για να λάβουν καλύτερη θέση εν όψει της επόμενης ημέρας. Επιπλέον, οι συγκρούσεις γενεών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, με τους «ελέφαντες» (Βούτση, Δραγασάκη κλπ) ακόμη και να… λοιδορούνται από τους νέους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Η πρόσφατη άγαρμπη αφαίρεση αρμοδιοτήτων (Τράπεζες) από τον Γιάννη Δραγασάκη κι η παράδοσή τους  στον Αλέκο Φλαμπουράρη, , δεν ήταν απλώς μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να ελέγξει απολύτως την κατάσταση στο βαλλόμενο πανταχόθεν τραπεζικό σύστημα, αλλά και μήνυμα στους «ελέφαντες» ότι η επόμενη ημέρα τους είναι θολή.
Επιπλέον, όλο και περισσότερο γίνεται ορατή, η συνεχής διαμάχη (άλλο αν ψηφίζουν «ναι σε όλα») της ομάδας των  «53» και οι συνεχείς αποστάσεις του φερόμενου ως νέου ηγέτη του αύριο, Ευκλείδη Τσακαλώτου, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και τα αφηγήματά του.  Η διαφωνία τους (ακόμη και δημοσίως) έγκειται στον ότι δεν επιθυμούν τη στροφή που επιχειρεί ο Τσίπρας προς τα … Δεξιά και δη προς τη σοσιαλδημοκρατία.
Αντιθέτως, οι … προεδρικοί, στους οποίους περιλαμβάνονται πλέον κι οι Ρένα Δούρου, Δημ. Παπαδημούλης και Γιάννης Μπαλάφας με την «Πλατφόρμα 2010», εκτιμούν ότι με τη μετατόπιση θα βρίσκονται σχεδόν εσαεί στην εξουσία. Την οποία, ουδείς μισεί!
Την ίδια στιγμή, μεγάλη γκρίνια κι ανησυχία επικρατεί ανάμεσα στους βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων γνωρίζουν ότι δύσκολα θα ξαναβρεθούν στην ίδια θέση και θ’ απολαύσουν τα οφέλη της εξουσίας. Χώρια, ότι οι περισσότεροι που εκλέγονται στην επαρχία διάγουν δύσκολες στιγμές όταν επισκέπτονται τις περιφέρειές τους.
Κι αν όλα αυτά βρίσκονται στη σφαίρα του παραπολιτικού ρεπορτάζ, η πρόσφατη δημόσια διαμάχη δυο κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, των Νίκου Φίλη και Νίκου Παππά, ασφαλώς εντάσσεται στη μάχη της μεγάλης τριβής, με φόντο την επόμενη ημέρα και της αναζήτησης καλύτερης θέσης εν όψει αυτής.
Ο Νίκος Φίλης, δήλωσε προ ημερών ότι στην ΕΡΤ λειτουργεί μια παραδιοίκηση! Κι ο πολιτικός υπεύθυνος της ΕΡΤ, ο Νίκος Παππάς, του απάντησε ότι με όσα λέει … ταυτίζεται με τον Μητσοτάκη!
Εκτός από το γεγονός ότι Νίκος Φίλης έχει δίκιο αλλά αργά το θυμήθηκε, όλη αυτή η εξέλιξη καταδεικνύει την σοβαρότατη ένταση που επικρατεί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, Αριστερά χωρίς ένταση και χωρίς «εμφύλιους» δεν νοείται. Πάντα όμως ήταν εντός των κλειστών τειχών. Τώρα γίνεται ξεκατίνιασμα στα ΜΜΕ.
Η αλήθεια είναι ότι ο Φίλης ελάχιστα νοιάζεται για το τι συμβαίνει στην ΕΡΤ.  Αν τον διακατείχε αγωνία περί τούτης θα την είχε εκφράσει νωρίτερα αφού είχε πλείστες όσες αφορμές. Απλά μέσω αυτής και του Παππά, δείχνει τα δόντια του στον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, αποτελεί ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει διατελέσει διευθυντής στην «Αυγή» και ακολουθείται από σημαντική ομάδα που ομνύει στην Αριστερά. Στην οποία κατοχυρώθηκε ως συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν συγκρούστηκε με την εκκλησία κι αποπέμφθηκε από το υπουργείο Παιδείας με απαίτηση του αρχιεπισκόπου. Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, ενώ με μια και μόνο φράση του έχει υπερκεράσει τον άτυπο αρχηγό των «53» Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όταν τον χαρακτήρισε ως … το πιο επιτυχημένο μνημονιακό υπουργό Οικονομικών!
Προσέξτε κάτι ακόμη:
Ο Νίκος Φίλης διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και νιώθει,  όπως η πλειοψηφία του παλιού ΣΥΡΙΖΑ του 3-4%, ενοχικά απέναντί του.
Ο Νίκος Παππάς, από την πλευρά του, βρέθηκε μπροστά στα πυρά του Φίλη επειδή διαθέτει ελάχιστες συμπάθειες και θεωρείται σε πολλά κομματικά γραφεία ως ετερόφωτος και δημιούργημα του Αλέξη Τσίπρα, παρά την κομματική διαδρομή του. Θεωρείται, επίσης,  κι ως ο κύριος εκφραστής της επιχειρούμενης σοσιαλδημοκρατικής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ που τον βγάζει από την πόρτα της Αριστεράς. Κι εκείνος, όμως, στην προσπάθεια για καλύτερη θέση εν όψει της επόμενης ημέρας, εμπλέκεται σ’ έναν αέναο εμφύλιο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ο οποίος, παρά τη στενή σχέση του Νίκου Παππά με τον Αλέξη Τσίπρα, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού αλλά και την αναγνωρισιμότητα που του προσφέρει η θέση του. Γεγονός που δημιουργεί τριβή ακόμη και για το ποιος θα βρεθεί σε καλύτερη θέση με περισσότερους σταυρούς προτίμησης.
Προσέξτε:
Πλην του Νίκου Παππά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος βρίσκεται σε διάσταση και με τον Θανάση Καρτερό, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα.
Προσέξτε:
Κάκιστες ή ανύπαρκτες είναι οι σχέσεις του Νίκου Παππά και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και με τον Νίκο Βούτση.
Προσέξτε:
Σχεδόν όλος ο ΣΥΡΙΖΑ … του 3-4%, βρίσκεται στα κάγκελα και για τον Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος χαρακτηρίζεται … Δεξιός! Ενώ, το ίδιο συμβαίνει και με τον Στέργιο Πιτσιόρλα. Ο οποίος αν και προέρχεται από τα σπλάχνα της Αριστεράς θεωρείται … εκπρόσωπος της οικονομικής… ολιγαρχίας, λόγω της πολυποίκιλης επιχειρηματικής του δραστηριότητας στην ενέργεια και στον τουρισμό.
Προσέξτε:
Σχεδόν όλος ο ΣΥΡΙΖΑ … του 3-4%, χαρακτηρίζει επήλυδες όσους προέρχονται από το ΠαΣοΚ. Ακόμη κι αν χάριν αυτών έγιναν κυβέρνηση.
Προσέξτε:
Εσχάτως και για πρώτη φορά έχει αρχίσει σκληρή κριτική –προς το παρόν εντός των τειχών- για τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, η επιλογή που σχολιάζεται αρνητικότητα είναι του εμπίστου του Αλέκου Φλαμπουράρη ως υπευθύνου για τον τραπεζικό τομέα! Δηλαδή, ενός ανθρώπου που ουδεμία σχέση έχει με τον συγκεκριμένο τομέα. Επιπλέον σχολιάζεται αρνητικά η επιλογή του Νίκου Παππά να τον συνοδεύσει στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου έγιναν συζητήσεις για επενδύσεις. Αντί του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, είναι σαφές πια, εμπιστεύεται όσους βρίσκονται εντός του Μεγάρου Μαξίμου, ακόμη κι αν δεν έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους. Εμπιστεύεται κι όσους υπηρέτησαν σ’ αυτό πριν γίνουν υπουργοί. Κι αφήνει στο περιθώριο όσους συνετέλεσαν και τον βοήθησαν να εισέλθει σ’ αυτό.
Κι αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τη διαμάχη για μια καλύτερη θέση την επόμενη ημέρα αλλά και τις δημοσκοπήσεις που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ μακριά πλέον από την εξουσία, δημιουργούν έντονη εσωστρέφεια και διάθεση για … «πυγμαχικούς» αγώνες…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου