Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Σε ποια χέρια θα σκάσουν οι πέντε βόμβες;




Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Πέντε βραδυφλεγείς βόμβες βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης και δεν αφήνουν αδιάφορη την αντιπολίτευση, αφού αν το θελήσει ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να σκάσουν στα χέρια της. 
Τράπεζες, Αδυναμία εξόδου στις αγορές, Σκόπια, Ασφάλεια, ΔΕΗ. Να τα δούμε ένα ένα: 
1.      Οι τράπεζες έχει φανεί εδώ και καιρό μα ειδικά τις τελευταίες ημέρες ότι θα είναι μία «καυτή πατάτα» τους επόμενους μήνες. Το δυσμενές
διεθνές οικονομικό κλίμα και η κούραση των επενδυτών με το ελληνικό στόρι έχουν δημιουργήσει αρνητικό περιβάλλον. Καταστροφικά σενάρια τύπου bail in αποκλείονται παντελώς από τους πιο αρμόδιους αξιωματούχους στην Ευρώπη. Το αν και πώς θα βρεθούν, όμως, χρήματα για μια ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι καθόλου σαφές και βέβαιο. Κάποιος θα χρειαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις για τη δημιουργία «κακής τράπεζας», για πιθανές συγχωνεύσεις και βίαιες μειώσεις κόστους. Ποιος θα είναι ο τυχεερός; Τσίπρας ή Μητσοτάκης; Το βέβαιο είναι ότι η κατάρρευση των μετοχών των τραπεζών δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίζεται με την κλασσική επωδό των καταραμένων κερδοσκόπων. Να το πούμε κι αλλιώς;  Τι εμπορεύονται οι τράπεζες; Χρήμα. Τι χρειάζονται οι τράπεζες για να εμπορεύονται χρήμα; Χρειάζονται κεφάλαια και καταθέσεις. Έχουν κεφάλαια; Όχι. Έχουν καταθέσεις; Όχι. Επομένως τι κάνουμε; Πουλάμε! Ουδόλως πρέπει να μας εκπλήσσει λοιπόν η λήψη θέσεων “short” από μεγάλους παίκτες του χρηματιστηρίου εδώ και καιρό.
2.      Η αδυναμία της χώρας ν’ αναζητήσει δανεικά στις αγορές είναι σημαντικότατο ζήτημα. Το οποίο δεν λύνεται άμεσα αλλά απαιτεί χρόνο για να κερδηθεί αξιοπιστία. Το δε μαξιλάρι που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση από τους αιματοβαμμένους φόρους της κοινωνίας δεν μπορεί ν’ αποτελεί εχέγγυο. Πολύ περισσότερο όταν το απρόβλεπτο παραμονεύει κι η οικονομία δεν είναι ακίνητη.
3.      Το Σκοπιανό είναι η τρίτη βραδυφλεγής βόμβα. Αν το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ή βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία επικύρωσης από τους γείτονες, η επίλυσή του δεν θα είναι εύκολη. Η πίεση από το εξωτερικό θα είναι μεγάλη. Η φόρμουλα κάποιων αλλαγών στη συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να μπορέσει να γίνει αποδεκτή, δεν θα είναι ένας περίπατος στο πάρκο, καθώς το κλίμα στην ΠΓΔΜ έχει γίνει πολύ τοξικό.
4.      Τέταρτη βόμβα είναι το ζήτημα της ασφάλειας. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και η εκτίμηση είναι ότι θα χειροτερέψει όσο πλησιάζουμε στις εκλογές ή έπειτα από μία νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Ο νόμος Παρασκευόπουλου, η εσκεμμένη αδράνεια της κυβέρνησης, το απόλυτο μπάχαλο μέσα στις φυλακές, η ανεξέλεγκτη κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Χώρια που οι μπαχαλάκηδες κι οι συνοδοιπόροι τους στη βία και στην ανομία είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι ν’ αποσταθεροποιήσουν ακόμη και μια νέα κυβέρνηση. Κι αυτό το ζήτημα δεν λύνεται με απλές  «επιχειρησιακές» λύσεις.
5.      Πέμπτη ωρολογιακή βόμβα είναι η ΔΕΗ.  Η μεγαλύτερη κρατική επιχείρηση βρίσκεται απολύτως απαξιωμένη, έχει χάσει τεράστιο ποσοστό της αξίας της. Οι Οικονομικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει γυρισμός, πολύ περισσότερο αφού πρέπει να μειώσει στο 50% το μερίδιό της στην κατανάλωση με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να γνωρίζει να διαβάζει ισολογισμό (ακόμη και αν έχουν γίνει τα γνωστά εσχάτως μαγειρέματα) ) και να πιστεύει πως η ΔΕΗ είναι βιώσιμη επιχείρηση.
Αυτές οι πέντε βόμβες κι ο χαρακτηριστικός ήχος της αντίστροφης μέτρησης για την πυροδότησή τους, σε συνδυασμό με τα επικοινωνιακά τεχνάσματα για τις συντάξεις και την …καθαρή έξοδο στις αγορές μας φέρνει πιο κοντά στις απανωτές εκρήξεις…



2 σχόλια:

  1. Για την ΔΕΗ διαφωνώ αγαπητέ. Μιλάμε για μια εταιρία με αναδιαρθρωμένο πλέον δανεισμό (έστω και με τσιμπημένο επιτόκιο) της οποίας τα πάγια σήμερα που μιλάμε είναι 5 δισεκατομμύρια Ευρώ. Η ΔΕΗ έχει κρίση management και όχι ρευστότητας. Με μια φιλελεύθερη κυβέρνηση και αντίστοιχο management το μαγαζί θα πετάει και η τιμή στο ταμπλό θα είναι 7πλάσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλος σχετικά με τις υψηλές απαιτήσεις αυτές έχουν κατά 70% απομειωθεί λογιστικά τα τελευταία χρόνια. Νέο management λοιπόν. Να πετάξει έξω και τις εισπράξεις λογαριασμών άσχετων με την λειτουργία της επιχείρησης π.χ. ΕΡΤ, τέλη δήμων κ.α. καθώς και να φύγει υπεράριθμο προσωπικό (βάση και της τελευταίας έκθεσης της McKenzie.

      Διαγραφή