Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Ψίθυροι καρδιάς στους καιρούς των τσιγγάνων




Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

 Αυτή η ιστορία με τους Ρομά της Λάρισας είναι αποκαλυπτική για πολλά πράγματα. 
Εκεί, στον συνοικισμό τους ζουν 3,5 χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων με σοβαρά και παραμελημένα προβλήματα υγείας, που αν νοσήσουν αναμένεται να προκαλέσουν «έμφραγμα» στα νοσοκομεία. Ξαφνικά και
από έλεγχο 29 ανθρώπων βρέθηκαν 20 θετικοί στον ιό. Κι άρχισε η κινητοποίηση της Πολιτείας.
Κάποιοι από τους Ρομά εργάζονται σε λαϊκές αγορές και είχαν έρθει σε επαφή με αρκετούς ηλικιωμένους, όχι μόνο της πόλης, αλλά και διαφόρων περιοχών της περιφέρειας. Εξ ου και αποφασίστηκε οι λαϊκές αγορές να κλείσουν σε όλον τον νομό Λάρισας.
Μετά έγινε γνωστό ότι οι Ρομά παρά τις υποδείξεις των Αρχών, δεν τηρούσαν τους περιορισμούς κοινωνικής απόστασης και συμπεριφέρονταν σαν «να μη συμβαίνει τίποτα». Κι η πολιτεία έθεσε τον συνοικισμό σε καραντίνα ενώ ιχνηλατεί τις επαφές όσων βρέθηκαν θετικοί.
Μόλις έγινε αυτό, οι Ρομά ξεσηκώθηκαν, απειλούσαν, έβριζαν, έδειχναν να μην έχουν καταλάβει το παραμικρό. Ούτε για ποιον λόγο είναι κλεισμένοι οι Έλληνες στα σπίτια τους εδώ κι έναν μήνα!
Αυτή η ιστορία λοιπόν,  με την άρνηση των Ρομά να ζήσουν όπως όλοι οι άλλοι συμπατριώτες μας, με τους ίδιους κανόνες, δεν είναι καινούργια. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια.  Άλλωστε οι Ρομά παρ’ ότι λαμβάνουν συστηματικά προνόμια και επιχορηγήσεις από το ελληνικό κράτος προτάσσουν τις ιδιαιτερότητες της φυλής τους και πολλές φορές διάγουν βίο κυριολεκτικά έκνομο. Με τα στραβά μάτια του κράτους. Κι όποιος πει το παραμικρό ή διαμαρτυρηθεί του κολλάνε την ετικέτα του ρατσιστή κι άντε να βρει άκρη…
Μια ματιά στις γειτονιές των Ρομά, πείθει και τον πλέον δύσπιστο. Μαζί με ερωτήματα: Μπορεί να μπει αστυνομία στο Ζεφύρι; Πάνε όλα τα παιδιά των Ρομά σχολείο; Γιατί η εγκληματικότητα (κυρίως η μικροπαραβατικότητα) είναι ανεπτυγμένη στις τάξεις των Ρομά;
Η αλήθεια είναι ότι η Πολιτεία έκανε και κάνει πολλά για τους Ρομά. Μέχρι και καταυλισμούς με σπίτια τους έφτιαξε σε πολλές περιοχές της χώρας. Κι εκείνοι πάντα ζητούσαν περισσότερα –από επιδόματα μέχρι άτοκα δάνεια. Βλέπετε σε εποχές πιο ανέμελες οι τσιγγάνοι (μετέπειτα Ρομά εξ αιτίας της πολιτικής ορθότητας) ήταν ταυτισμένοι με την περιπέτεια, το τραγούδι, το γλέντι, την απρογραμμάτιστη ζωή. Κι αυτό τους προσέφερε άλλοθι ακόμη και σε περιπτώσεις εξόφθαλμης παρανομίας. Πώς επί παραδείγματι επιτρέπεις (ανέχεσαι)  ένα κοριτσάκι 12-13-14 ετών να παντρευτεί και να γίνει μάνα; Πώς επιτρέπεις (ανέχεσαι) το χωρίς κανόνες εμπόριο; Πώς επιτρέπεις (ανέχεσαι) να κυκλοφορούν με αυτοκίνητα ανασφάλιστα; Πώς επιτρέπεις (ανέχεσαι) την μη τήρηση κανόνων ευταξίας και ωρών κοινής ησυχίας; Πώς επιτρέπεις (ανέχεσαι) να μην μπορεί να ελεγχθεί η οικονομική τους κατάσταση; Πώς επιτρέπεις (ανέχεσαι) τον πρόεδρο τους στη Θεσσαλία να δηλώνει (μόλις προχθές) ότι με αφορμή  την καραντίνα που έχει μπει ο οικισμός Νέα Σμύρνη, στη Λάρισα, μετά και τα συνεχή κρούσματα κορονοϊού ότι   «ο Ρομά δεν μπορεί να βγει έξω, να κάνει τον πλανόδιο, να κλέψει ,να ζητιανέψει, να φέρει λεφτά και να ταΐσει την οικογένειά του!».
Απίστευτο; Ναι! Μα ελληνικό.
Ακούστε: Οι Ρομά δεν ήταν πάντα έτσι στη χώρα μας. Η φυγή τους προς την ανομία –οργανωμένη ή μη- έχει την αφετηρία της στη δεκαετία του ΄80. Τότε που χρησιμοποιήθηκαν πολλά δισεκατομμύρια της ΕΟΚ για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, Τότε για να ξοδευτούν τα δισεκατομμύρια  δημιουργήθηκαν και δράσεις με ανοχή στην ιδιαιτερότητα φυλετικών χαρακτηριστικών. Ουδείς γνωρίζει ακριβώς τι πανηγύρι έγινε τότε και με πόσα χρήματα ακριβώς. Τότε που οι τσιγγάνοι ή γύφτοι μετονομάστηκαν, σωστά, σε Ρομά αλλά αφέθηκαν ασύδοτοι, χωρίς κανόνες να ακολουθούν δικό τους μπαϊράκι μέσα σε ένα ευνομούμενο κράτος.
Γνωρίζω, κάποιοι καθώς πρέπει και δικαιωματιστές της πλάκας θα πουν ότι δεν είναι έτσι. Μα κι αυτοί όπως όλοι γνωρίζουν ότι η Πολιτεία έκανε και κάνει τα στραβά μάτια σε πλείστες περιπτώσεις… Πρωτίστως τα κόμματα! Που χάιδευαν ώτα και ήταν αρωγοί σε δήθεν τσιγγάνικους αρχέγονους νόμους μόνο και μόνο από ψηφοθηρική διάθεση.
Μήπως δεν είναι έτσι; Τα κόμματα δεν προσεταιρίζονταν (μέχρι κι ο ΣΥΡΙΖΑ το έπραξε στις δυο εκλογές του 2015 αλλά και του 2019) τους αρχηγούς των Ρομά ανά περιοχή και μετά οι ψήφοι έπεφταν μονοκούκι όπου έλεγαν αυτοί; Ξεχνάμε στις πρόσφατες εκλογές που με πούλμαν τους περιέφεραν σε όλη την Ελλάδα κι εκείνοι φώναζαν περήφανα στις συγκεντρώσεις «Οι Ρομά είναι εδώ για τον Τσίπρα τον θεό»; Ξεχνάμε ότι μέχρι και δήμαρχοι εξελέγησαν έτσι με κορυφαίο παράδειγμα αυτό του πιο αστικού δήμου της πρωτεύουσας, του Χαλανδρίου, με τον υποψήφιο των ΑΝΤΑΡΣΥΑ –ΣΥΡΙΖΑ! Ξεχνάμε ότι ο αοιδός Παϊτέρης ως εκπρόσωπος των Ρομά πολιτεύθηκε σχεδόν με όλα τα κόμματα;
Ακούστε: Δεν είμαι εξ εκείνων που εκτιμούν ότι η ροπή στην παρανομία είναι γραμμένη σε dna ανθρώπων ή κοινωνικών ομάδων ή φυλών. Άρα, δεν μπορεί εξ ορισμού να ισχυρίζεται κάποιος ότι οι Ρομά είναι άνομοι. Κι όποιος το κάνει είναι άφρων.
Όμως, δεν πιστεύω ότι οι Ρομά είναι μια ευαίσθητη κι ευάλωτη  κοινωνική ομάδα, όπως  ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με πολύ ευγένεια και ανθρωπιά. Αν είναι τέτοια ομάδα είναι επειδή η Πολιτεία το ανέχεται ή και το συντηρεί. Όταν το 70 -75% των παιδιών των Ρομά δεν τελειώνει καν την βασική εκπαίδευση, φταίνε και το κράτος και οι ίδιοι. Πολύ περισσότερο πια που στους οικισμούς των Ρομά υπάρχουν σχολεία σχεδόν αποκλειστικά για τα παιδιά τους.  
Όμως, ότι κι αν λέμε, ότι κι αν διαπιστώνουμε, όσο κι αν θυμώνουμε με πολλά, η λύση είναι μια και μόνη. Εξακολουθητική προσπάθεια ενσωμάτωσης. Με κάθε τρόπο.
Προσέξτε: Αν μια κυβέρνηση πει ότι κόβει τα επιδόματα που λαμβάνουν οι Ρομά αν δεν πάνε τα παιδιά τους σχολείο, η αρχή της ενσωμάτωσης ή έστω της λήψης στοιχειώδους γνώσης , θα είχε ξεκινήσει…  Αν μια κυβέρνηση πει ότι όλοι οι Ρομά πρέπει να έχουν ΑΦΜ ελεγχόμενο υποχρεωτικά σε ετήσια βάση, με αντάλλαγμα κάτι που θα βρουν και θα σχεδιάσουν οι ειδικοί, μπορεί να είναι ένα βήμα απόλυτης ενσωμάτωσης. Αν  μαζέψει η Πολιτεία τα παιδιά των φαναριών ή της επαιτείας και εν ανάγκη αναλάβει εκείνη την περίθαλψη και  μόρφωση τους, τότε είναι ένα βήμα προς την ενσωμάτωσή τους.
Αλλιώς,  κάθε λίγο και λιγάκι θα μας ξενίζουν οι συμπεριφορές, οι αντιδράσεις, οι συμπεριφορές  κι  οι παρανομίες τους υπό τους ήχους κροκοδείλιων δακρύων των δικαιωματιστών ή των αναθεμάτων των αγανακτισμένων…
Κάτι τελευταίο: Πάντα είναι ωφέλιμη η ψυχραιμία κι η νηφαλιότητα στην έκφραση της σκέψης. Δεν είναι υπεύθυνοι για όλα οι Ρομά. Ναι, είναι εύκολο να θεωρηθούν υγειονομική βόμβα (πολλοί τους θεωρούσαν έτσι και πριν την πανδημία) αλλά είναι εντελώς αστείο και παράλογο να το εκφράζει αυτό δημοσίως ένας εξ εκείνων που ήταν παρών στο πάρτυ –βόμβα του μεγαλογιατρού της Κηφισιάς, που κόλλησαν Covid-19 πολλοί επώνυμοι… Αν δεν με απατά η μνήμη μου δεν ήταν παρόντες Ρομά εκεί …




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου