Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Οι παρθένες του Επιταφίου κι η καφεδούμπα…


 Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

 Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, μάλλον η τελευταία ημέρα της εφετινής γενοκτονίας των αμνοεριφίων. Τα κανάλια κι οι δαιμόνιοι παρουσιαστές και ρεπόρτερς, ψάχνουν πόσο πωλούνται τις τελευταίες ώρες το κιλό, τι γίνεται με τα εντόσθια, τα κοκορέτσια και τα λοιπά εδέσματα του πασχαλινού τραπεζιού.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε ότι εφέτος είναι

ακριβότερο από ποτέ κι έταξε ότι του χρόνου θα κάνουμε το φθηνότερο Πάσχα ever, ενώ ο Άδωνις υπερασπίστηκε το καλάθι του και δημιούργησε αρνί Porsche!

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, πάντα τη συνέδεα με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και την Ειρήνη Παππά και μια εκπληκτική τους απόδοση στο «Ω γλυκύ μου έαρ»! Βρείτε τη στο διαδίκτυο κι ακούστε τη.

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και θυμάμαι το περιβόητο αρνί που ήταν αγορασμένο στην Αθήνα, δενόταν στη σχάρα του αυτοκινήτου και το κεφαλάκι κουνιόταν πέρα δώθε, σαν να χαιρετά τους πίσω με τα γουρλωτά μάτια του… Δίπλα στη σχάρα οι κούτες ΝΟΥΝΟΥ που είχαν μέσα όλα τα καλούδια, να μη τα πάρουμε από το χωριό που είναι πιο ακριβά…

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα κι η ΛΕΑ στις εθνικές οδούς έχει την τιμητική της! Όλοι μπαίνουν εκεί για να προλάβουν τον Επιτάφιο, δηλαδή να πάνε πίσω του ένα τετράγωνο, πριν το τελικού ντου στην ταβέρνα με τα νηστίσιμα χταπόδια, γαρίδες, σουπιές, μπακαλιάρους, οστρακοειδή, σαλάτες και τα απαραίτητα τζατζίκια, τυροκαυτερές και λοιπές κρέμες. Χώρια τα τσίπουρα! Για τη νηστεία πάντα και την παρέα. Σκέφτομαι ότι μ’ όσα μεζεκλίκια καταναλώνει ο Έλληνας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, οι ξένοι κάνουν 3-4 πρωτοχρονιάτικα τραπέζια… Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν εκείνοι ανακάλυψαν τη χοληστερίνη, εμείς είχαμε εδώ κι αιώνες…

Εν τω μεταξύ τον Επιτάφιο λέει, τον στολίζουν παρθένες με λουλούδια από τις αυλές και τις γλάστρες των σπιτιών. Αν βρείτε πουθενά παρθένες ή τόσα πολλά λουλούδια σε γλάστρες κι αυλές, εγώ δεν θα φάω κοκορέτσι εφέτος!

Χώρια που πάντα στον Επιτάφιο- το λέμε κάθε χρόνο-  βρίσκεται ο μαλάκας της Ανάστασης, που ρίχνει βαρελότα από το προηγούμενο βράδυ.

Εφέτος, όπως κάθε χρόνο, θα έχουμε στις ταβέρνας της νηστείας αλλά και το Πάσχα  τους δημοκρατικούς διαλόγους, λόγω των επικείμενων εκλογών. Ενίοτε και τους δημοκρατικούς καυγάδες, όπου στις ραχούλες θ’ αντιλαλούν κάτι γαμώσταυρα στα γαλλικά!

Όμως, με δεδομένο ότι είμαστε στο καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη, ας εστιάσουμε στο γεγονός ότι εμείς θα υπάρχουμε εδώ ακόμη και μετά το τέλος της τελευταίας κατσαρίδας. Αύριο μάλιστα, θα πιούμε και την καφεδούμπα αραχτοί στο καφενείο του χωριού και το βλέμμα  στο υπέροχο χρώμα του κολάν της τσούπρας του κυρ Μιχάλη, που έχει το ηλεκτρολογείο στα Σεπόλια… Ως γνωστόν μια ζωή την έχουμε… Γενικώς κι αορίστως…

Α, όταν κόβουμε τα λουλούδια, το κάνουμε για να τα προσφέρουμε στο αίσθημα!

Λουλούδια σε όλους/ όλες λοιπόν. Καλή Ανάσταση!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου