Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Οικόπεδα με φως όταν …αστράφτει και νερό όταν … βρέχει


 Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

 Κάπου στη δεκαετία του ’60, στην Ελλάδα ανθούσε το επάγγελμα του πωλητή οικοπέδων.  Κάποιος επιτήδειος (πάντα υπήρχαν τέτοιοι) είχε βρεθεί ιδιοκτήτης κάποιας έκτασης και την τεμάχιζε σε οικόπεδα που έβγαζε προς πώληση. Μπορεί να ήταν και μεγαλοτσιφλικάς με βυζαντινό φιρμάνι, που έβγαζε τη γη στο σφυρί. Η εσωτερική μετανάστευση άλλωστε, απαιτούσε νέες περιουσίες, νέα σπίτια.

Τότε λοιπόν, ο κάθε πωλητής εκθείαζε τα οικόπεδά του. Οικόπεδα στα βουνά, στα λαγκάδια, στους κάμπους μα και δίπλα στο κύμα. Για να είναι ένα

οικόπεδο πιο ελκυστικό, πουλιόταν με μηνιαίες δόσεις ίσες με την αγορά δέκα πακέτων τσιγάρων, πάντα φτηνά, αλλά έπρεπε να έχει και φως και νερό, προκειμένου να μπορεί ν’ αξιοποιηθεί αμέσως. Υπήρχαν και δεκάδες ερασιτεχνικοί ραδιοσταθμοί που έπαιζαν άσματα του Καζαντζίδη, του Αγγελόπουλου και διαφήμιζαν οικόπεδα, με τον χαρακτηριστικό αντίλαλο στη φωνή του τελάλη!  Χαμός γινόταν.

Υπήρχε όμως κι ο ανταγωνισμός! Εκείνος που πωλούσε οικόπεδα που διέθεταν κομφόρ, κατηγορούσε τον άλλον που πωλούσε χωρίς τέτοια, ότι τα οικόπεδα του έχουν φως όταν… αστράφτει και νερό… όταν βρέχει!  Όλοι όμως… χάριζαν οικόπεδα.

Ε, κάτι παρόμοιο  ξανακάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Υπόσχεται … σε όλους να τους χαρίσει κάτι. Υπόσχεται τζάμπα πράγμα.

Υπόσχεται ότι θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες και θα διαγράψει τα χρέη όλων, υπόσχεται να βγάλει τον ειδικό φόρο από τα καύσιμα, ν’ αυξήσει μισθούς και συντάξεις, να επαναφέρει στο κράτος τους οργανισμούς ύδρευσης που ο ίδιος έβαλε στο υπερταμείο, να κρατικοποιήσει τη ΔΕΗ που σήμερα «πετάει» κι επί των ημερών του ουσιαστικά κατέρρευσε και γενικά υπόσχεται ότι θέλει ν’ ακούσει ο καθένας.

Προχθές, επί παραδείγματι, η Πόπη Τσαπανίδου έταξε για λογαριασμό του Αλέξη Τσίπρα ότι «τις πρώτες 50 ημέρες θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ, και θα μειώσουμε τις τιμές των τροφίμων»... Όταν ρωτήθηκε πόσο κοστίζουν αυτά, απάντησε … «θα το μάθετε τις επόμενες ημέρες»… Δηλαδή κλασικά, οικόπεδα με φως όταν αστράφτει και νερό όταν βρέχει…

Α, τάζουν και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Μόνο που αυτή έχει ήδη καταργηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας κι οι επιτελείς του θεωρούν ότι είμαστε χρυσόψαρα! Ότι έχουμε κοντή μνήμη και δεν θυμόμαστε πόσα… οικόπεδα μας είχε τάξει με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης! Θεωρούν ότι δεν θυμόμαστε ότι αντί για… οικόπεδα παραλίγο να βρεθούμε κι εκτός του οικοπέδου της Ευρώπης… Θεωρούν ότι δεν είναι αντιληπτό ότι ψαρεύουν σε θολά νερά. Υπόσχονται αυτοκαταστροφικά όσα έλεγαν το 2015 ή και πιο πίσω, τότε που έκαναν παρέα με τους Χρυσαυγίτες στο Σύνταγμα.

Ευτυχώς η μνήμη πολλών, ειδικά της Μεσαίας τάξης, δεν είναι χρυσόψαρου. Θυμούνται τη βία με την οποία είχε επιτεθεί στα εισοδήματα, όπως θυμούνται και πόσοι φόροι μειώθηκαν από το 2019 και μετά. Παρ’ ότι μάλιστα μειώθηκαν φόροι, τα έσοδα του Κράτους αυξήθηκαν, επειδή γιγαντώθηκαν οι ρυθμοί Ανάπτυξης. Χωρίς να πουλάει κάποιος οικόπεδα με δόσεις, νερό όταν …βρέχει και φως όταν …αστράφτει…

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου