Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Κοπρόσκυλα!



Είναι σαφές ότι με αφορμή την επιχειρούμενη δειλή μεταρρύθμιση του δημοσίου, έχει ξεσπάσει η «επανάσταση» των φαύλων και των βολεμένων που αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια δομικών αλλαγών. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν παραστάτες ολόκληρο το πολιτικό σύστημα –ακόμη και τη μεγαλύτερη μερίδα του λεγόμενου κυβερνητικού-. 
Είναι ξεκάθαρο ότι με αφορμή το πολυνομοσχέδιο οι περισσότεροι βουλευτές
του κυβερνητικού σχήματος και το σύνολο της αντιπολίτευσης, νιώθουν ως να τους κόβουν ταυτοχρόνως χέρια και πόδια.
Αυτά τα χέρια και τα πόδια που ήταν οι πελάτες τους, οι δικοί τους άνθρωποι, εκείνοι που συντηρούσαν όλα τα παραμάγαζα εξουσίας.
Έχοντας την πεποίθηση ότι Κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά πλην των τομέων της Υγείας και της Παιδείας, αλλά και γνώση των εκθέσεων του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που χαρακτηρίζουν πρωταθλητές της διαφθοράς τους ΟΤΑ –άρα και τους δημάρχους και τους συν αυτώ – δεν μπορώ παρά να μη συμβιβάζομαι με την ιδέα ότι θα εξακολουθούν εσαεί να παραμένουν ανεξέλεγκτοι φεουδάρχες – κομματάρχες – ψευτοκοτσαμπάσηδες. Και μάλιστα εις βάρος των πολλών.
Έχοντας, όπως όλοι μας εικόνα για την αγαστή συνεργασία κάποιων «κοπρόσκυλων» που προερχόμενα από τους ΟΤΑ παρεπιδημούν στα βουλευτικά έδρανα, με τύπους…τύπου Παπαγεωργόπουλου ή παρόμοιων χαρακτηριστικών, δεν δυσκολεύομαι να αντιληφθώ τις αιτίες των αντιδράσεων.
Αυτά τα «κοπρόσκυλα», δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τους υπερφορολογούμενους πολίτες. Δεν ενδιαφέρθηκαν για τους 1,5 εκ. ανέργους ή όσους έβαλαν λουκέτο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους. Δεν ενδιαφέρθηκαν για τα υπέρογκα ποσά που απαιτούσαν και συνεχίζουν να απαιτούν τα ασφαλιστικά ταμεία (όρα ΟΑΕΕ) χωρίς ουσιαστικά να παρέχουν τίποτα. Δεν ενδιαφέρθηκαν όταν οι εκθέσεις των αρμοδίων αναφερόντουσαν σε πρωταθλητές της διαφθοράς. Δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τίποτα άλλο παρά μόνο για τα τομάρια και τους πελάτες τους.
Τώρα απειλούν. Για να παραμείνει αλώβητη η ασυδοσία, η φαυλότητα και τα…κεκτημένα… Από κοντά τους ο «Σπάρτακος» Τσίπρας κι οι κορυφαίοι κομματοσυνδικαλιστές όπως οι επίκαιροι Μπαλασόπουλος και Καλφογιάννης ή ο υπόδικος Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιοι δεν ενδιαφέρονται αν με τις λογικές και πρακτικές τους βάζουν τη χώρα σε περιπέτειες διακυβεύοντας την κυβερνητική συνοχή και σταθερότητα. Είναι τα γνωστά κοπρόσκυλα κι οι συντεχνίες της ακινησίας που τα υποστηρίζουν.
Και φτάνουμε στον έσχατο παραλογισμό να αναφωνούμε «Βάστα Σαμαρά», «Βάστα Βενιζέλε»….Για να μην υποστούν την πιο ταπεινή ήττα από τους φαύλους και το νοσηρό πολιτικό σύστημα το οποίο κι εκείνοι υπηρέτησαν…
Τι είπατε; Λογική του παραλόγου; Σωστά!
Αντί να κάθονται όλοι οι κοινωνικοί φορείς, οι πολιτικοί κι οι επιχειρηματίες και να αναζητούν τι θα γίνει για να προχωρήσει ο τόπος και να σχεδιάζουν τα επόμενα 15-20 χρόνια, ασχολούνται με το αν η δημοτική αστυνομία θα ανήκει στο στενό δημόσιο ή στους ΟΤΑ. Ασχολούνται αν θα εξακολουθήσει να κόβει κλήσεις εντός ωραρίου ή θα ενταχθεί σε διοικητικές θέσεις στην ΕΛΑΣ!
Πόσο βραχείς ορίζοντες έχουμε;
Βρίζουμε εκείνους που τα τελευταία χρόνια μας έχουν δανειοδοτήσει με 179 δισ. ευρώ (Ευρώπη) και 26,7 (ΔΝΤ) και μάλιστα με επιτόκια χαμηλότερα εκείνων που δανείζονται οι περισσότεροι πιστωτές μας.  Αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι για ν’ αλλάξουμε εκείνα τα στρεβλά που μας ανάγκασαν να καταφύγουμε σ’ αυτούς.
Τι είπατε; Λογική του παραλόγου; Σωστά!
Λεφτά δεν υπήρχαν. Αλλά με τον άλφα ή βήτα τρόπο ήρθαν στην Ελλάδα. Όπως είχαν έρθει κι απ’ τα ευρωπαϊκά πακέτα ή τα ΜΟΠ. Αλλά εμείς με στυλωμένα τα ποδάρια δεν θέλουμε να πάμε παρακάτω. Δεν θέλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε τις θυσίες της μεγάλης μερίδας της κοινωνίας και δη του ιδιωτικού τομέα.
 Τι είπατε; Λογική του παραλόγου; Σωστά! Και των κοπρόσκυλων…


1 σχόλιο:

  1. Ως συνήθως, οι ΟΤΑ, που (με την όποια αποτελεσματικότητα έχουν), αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερα προβλήματα σε σχέση με τους περισσότερους φορείς της κυβέρνησης (ας πούμε, με το "στενό κράτος"), έχουν πολύ μεγαλύτερο (αριθμητικά) αριθμό παραβάσεων, ακόμη και κρουσμάτων διαφθοράς. Βέβαια, όλα αυτά που έχει η έκθεση του ΓΕΔΔ αναφέρονται επειδή τα τελευταία χρόνια (δεν εννοώ 2-3 χρόνια αλλά 8-10), υπάρχει καλύτερος εσωτερικός έλεγχος από τους ΟΤΑ, αλλά και καλύτερος ενδιάμεσος (ας τον πούμε έτσι) έλεγχος από ΓΕΔΔ και Ανεξάρτητες Αρχές. Ωστόσο, αν ψάξουμε λίγο, θα διαπιστώσουμε ότι, συνολικά, τα Υπουργεία και γενικά το στενό δημόσιο, είναι πολύ πιο παραβατικά, κι όπου αυτό αποτυπώνεται σε οικονομικά μεγέθη θα δούμε ότι τα οικονομικά μεγέθη (παραβατικότητας, διαφθοράς κ.λπ.) είναι πολλαπλάσια έως απείρως πολλαπλάσια σε σχέση με αυτά των ΟΤΑ, που πράγματι είναι πολύ υψηλά σε αριθμό παραβάσεων (και αριθμό κρουσμάτων διαφθοράς). Σίγουρα σε όλο το Δημόσιο, στενό και ευρύτερο, υπάρχουν και ... διάβολοι, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί καλά και ντε βάζουμε τους ΟΤΑ στην πρώτη διαβολογραμμή. Ως προς τα λοιπά, απλά θα συμφωνήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή