Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο κι εμείς

Η ελληνική παροιμία «ο θάνατός σου η ζωή μου», μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταστεί απολύτως ρεαλιστική για τη χώρα μας, από τις εξελίξεις στην ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η βαριά ελληνική βιομηχανία, ο τουρισμός, μπορεί να προσδοκά πολλαπλά οφέλη απ’ όσα διαδραματίζονται στις γειτονικές ανταγωνιστικές χώρες.
Αίγυπτος και Τυνησία σπαράσσονται.
Στην Τουρκία οι εντάσεις παραμένουν κι οι πολιτικές και θρησκευτικές αντιφάσεις σοβούν και κινδύνους και σοβαρά προβλήματα.
Στη Συρία η εμφύλια διαμάχη βρίσκεται στην κορύφωσή της κι οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες.
Ουδείς πολιτικός ή άλλος αναλυτής είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι αυτή η αναταραχή θα έχει μικρό χρονικό ορίζοντα.

Νομίζουμε ότι όλα αυτά, ήδη, συνετέλεσαν στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την «απόσυρση» των χρόνιων αναχρονιστικών αγκυλώσεων, όπως η άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα.
Παρά τα προβλήματα με την ενέργεια και τα ανεπαρκή λιμάνια των νησιών, εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν (και συνεχίζουν να το πράττουν) την χώρα μας και δη τα νησιωτικά της συμπλέγματα.
Όμως, αυτά τα προβλήματα μπορεί να κρύβονται κάτω από το χαλί, αλλά επ’ ουδενί μπορούν να διαιωνίζονται.
Η παγκόσμια κατακραυγή από την πολυήμερη διακοπή ρεύματος στη Σαντορίνη, δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση.
Αν θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε και πάλι, πέραν όλων των άλλων οφείλουμε να βρούμε τρόπους, παρά την τεράστια οικονομική αδυναμία μας, για να συνδέσουμε τις Κυκλάδες και το Αιγαίο με το χερσαίο δίκτυο ενέργειας (πολύ περισσότερο αφού αφήνουμε ανεκμετάλλευτους τους ασκούς που με γαλαντομία ο Αίολος μας ανοίγει στις περιοχές αυτές), οφείλουμε να εξελίξουμε τα φτωχά αεροδρόμια, οφείλουμε επιτέλους ν’ αναβαθμίσουμε τα λιμάνια των νησιών.
Οφείλουμε να πείσουμε κάποιους ασυνείδητους που αμαυρώνουν την συνολική εικόνα, ότι ο τουρισμός δεν αποτελείται από πρόβατα που πηγαίνουν στα σφαγεία τους.
Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τουρισμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να επιτρέπουμε στον κάθε σαλταδόρο καιροσκόπο να κάνει το δικό του παιγνίδι εις βάρος του τόπου και όλων μας.

Η ευκαιρία είναι μοναδική.
Πολύ περισσότερο όταν η χώρα μας μπορεί να έχει «μακρύτερο» καλοκαίρι από άλλους προορισμούς.
Επιτέλους ας την αξιοποιήσουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου