Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Αμμόχωστος – Αλεξανδρέττα- Κριμαία



Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Δεν υπάρχει αμφιβολία Τουρκία και Ρωσία με την εμμονή τους, τη συστηματική πολιτική και διπλωματία τους, την απόλυτη εκμετάλλευση των διεθνών δεδομένων κι εξελίξεων, προχωρούν στην πραγματοποίηση των «εθνικών» τους στόχων και την αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών.
Κι εμείς είμαστε απλοί παρατηρητές.
Οι προσαρτήσεις ξένων εδαφών από
άλλα κράτη δεν είναι ούτε εύκολες ούτε απλές. Οι διπλωματικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι απαιτείται ένας ιδιαίτερος βαθμός νομιμοποίησης. Κι επειδή αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί στη βάση της αρχής της εθνικής κυριαρχίας, επιστρατεύεται η αρχή/ δικαίωμα της «αυτοδιάθεσης των λαών».
Προσέξτε:
Η Τουρκία προσάρτησε στον εθνικό της κορμό την περιοχή της Αλεξανδρέττας, που ανήκε στην Συρία. Το επεδίωκε εδώ και χρόνια. Ξεκίνησε με αυξημένο ενδιαφέρον για την Αλεξανδρέττα και ζητούσε αυξημένα δικαιώματα στη μειονότητά της. Λίγο μετά κατάφερε την ημιαυτονομία της περιοχής, αφού την είχε εποικίσει με χιλιάδες Τούρκους. Κι αργότερα ζήτησε αυτονομία, ανεξαρτησία και τέλος προσάρτησε την περιοχή στην τουρκική επικράτεια, εκμεταλλευόμενη την αλλοίωση της πληθυσμιακής αναλογίας στην περιοχή.
Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την ηλιθιότητα της χούντας, εισέβαλλε στην Κύπρο την οποία εποφθαλμιούσε από τότε που οι Άγγλοι την έβαλαν στο παιγνίδι της εγγυήτριας δύναμης, στις αρχές της δεκαετίας του ’50 του περασμένου αιώνα. Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας δεν της επέτρεψε να προχωρήσει σε κίνηση προσάρτησης. Κι αφού δεν της επιτράπηκε αυτό επιχείρησε το βήμα ανεξαρτησίας του βόρειου τμήματος της Κύπρου, με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Ενώ, από τότε εποικίζει συστηματικά το νησί και αλλοιώνει τον πληθυσμό του, σε σημείο που οι Τούρκοι της Βόρειας Κύπρου να είναι πλέον όσοι κι οι Τουρκοκύπριοι!  Δηλαδή, στην Αλεξανδρέττα που ήδη κατέστησε έδαφός της, έκανε ότι και στην Κύπρο.
Προσέξτε:
Την περίοδο αυτή έχουμε την μεγάλη κι επικίνδυνη ένταση στην Κριμαία. Που δεν είναι νέα, αλλά κομμάτι των συστηματικών προσπαθειών της Ρωσίας να προσαρτήσει ξένο έδαφος. Όποιος έχει παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσσετία κατανοεί πλήρως τα δεδομένα.
Βεβαίως, οι περιπτώσεις της Αλεξανδρέττας με την Τουρκία και της Κριμαίας με τη Ρωσία δεν είναι ίδιες. Όμως τόσο στη μια όσο και στην άλλη περίπτωση έχουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό. Την εκμετάλλευση των κατάλληλων διεθνών εξελίξεων και επίτευξη «εθνικών τους στόχων».
Υπάρχει διαφορά; Υπάρχουν δυο:
1.       Η Ρωσία δεν ήταν και δεν είναι αναγκασμένη να προβαίνει σε μικρές και σταθερές κινήσεις, όπως έκανε η Τουρκία σε βάθος χρόνου.
2.      Στην Κύπρο οι Τουρκοκύπριοι ήταν μειοψηφία ενώ στην ουκρανική Κριμαία οι Ρώσοι ήταν πλειψηφία.
Όμως, η περίπτωση της Κριμαίας έχει σχεδόν τις ίδιες ομοιότητες με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο,
Και οι τρεις περιπτώσεις πρέπει να μας προβληματίσουν για το εγγύς κι απώτερο μέλλον.
Πολύ περισσότερο αφού η Τουρκία έχει ξεκινήσει εφαρμογή σχεδίων Αλεξανδρέττας στη Θράκη.
Ναι μεν δεν υπάρχουν εκεί συνθήκες να διεκδικήσει κάτι με σοβαρές αξιώσεις, αλλά ήδη υποσκάπτει, σχεδιάζει και ζητά. Ζητά αναγνώριση «τουρκικής» μειονότητας, δικαιώματα παρέμβασης εκεί (όπως στο θέμα των μουφτήδων), χρηματοδοτεί με τεράστια ποσά την μουσουλμανική μειονότητα, επιχειρεί να προσεταιριστεί Ρομά και Πομάκους. Κι επιπλέον, γνωρίζει ότι η υπογεννητικότητα των Ελλήνων θα καταστήσει την περιοχή, μέχρι το 2050, με μουσουλμανική πλειοψηφία!
Είπαμε: Εμείς λιαζόμαστε με πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών τον αδαή Αλέξη Τσίπρα, που μας δίνει πού και πού κάποιο επιδοματάκι και τάζει διορισμούς.
Κι ακόμη και χθες, ένας άλλος πόλος πέραν της Ρωσίας και της Τουρκίας, ο Ζάεφ, στον οποίο παραδόθηκαν εθνότητα και γλώσσα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, έκανε λόγο για … Μακεδόνες του Αιγαίου! Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι… Μακεδόνες της Ελλάδας θα αρχίσουν σύντομα να μαθαίνουν την … μακεδονική γλώσσα!
Ο δε Ράμα, μιλάει και ξαναμιλάει αγκαλιά με τον Ερντογάν για τη… μεγάλη Αλβανία κι ο Πούτιν δεν βγάζει άχνα για τις συστηματικές λεκτικές (προς το παρόν) ακρότητες του Ερντογάν προς την Ελλάδα και την Κύπρο.  
Κι η κυβέρνηση, αντί να ρίξει βάρος ανάπτυξης και στήριξης της Βόρειας Ελλάδας, της Θράκης και  της Ηπείρου, κατηγορεί ως… φασίστες τους μαθητές που τραγουδούν «Μακεδονία ξακουστή»!
Κι ας φωνάζουν κι ας υποδεικνύουν κορυφαίοι κι έμπειροι διπλωμάτες μας που έχουν μπει στο ψυγείο της διπλωματίας μας…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου