Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Πόρισμα κόλαφος για τη μετάδοση της ΝΕΤ

Η, επιεικώς θλιβερή και μεροληπτική (σε δημοσιογραφικό, τεχνικό και σκηνοθετικό επίπεδο), μετάδοση του παιχνιδιού Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός από τη ΝΕΤ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, όχι μόνο στους φίλους του Παναθηναϊκού, αλλά
 και στους υγιείς Έλληνες φιλάθλους.
Προκάλεσε, επίσης, τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οπαδών των «πρασίνων» έξω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Η διοίκηση της ΕΡΤ, η οποία έγινε δέκτης έντονων παραπόνων ακόμη και από πνευματικούς κύκλους (!!!) του τόπου, διέταξε ΕΔΕ, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν κόλαφος για τους υπευθύνους. Συμφώνως με την ΕΔΕ, παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο ο συντονιστής δημοσιογράφος, ο σκηνοθέτης, ο διευθυντής παραγωγής και ο υπεύθυνος καμεραμάν.
Φυσικά, οι κυρώσεις που θα τους επιβληθούν (αν τους επιβληθούν) θα είναι χάδια, αφού, δυστυχώς, καλύπτονται από την…μονιμότητα, η οποία προστατεύει ακόμη και τους ανεπαρκείς ή τους κατά Πάγκαλο…κοπρίτες!
Αν, όλοι αυτοί, εργάζονταν σε ιδιωτικό μέσο, χωρίς ΕΔΕ κι άλλα παρόμοια συντεχνιακά τεχνάσματα, θα είχαν πάει σπίτια τους…
Αναλυτικά το πόρισμα αναφέρει...
- Στη φάση ακύρωσης του γκολ του Κατσουράνη, συμπεραίνουμε ότι η διάταξη των καμερών δεν παρείχε εναλλακτικές λύσεις που να εξασφαλίζουν την πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση του τηλεθεατή, η δε λήψη από τη συγκεκριμένη κάμερα (κάμερα οφσάιντ) ήταν πλημμελής.
(Σ.Σ. δηλαδή, ο σκηνοθέτης δεν είχε βάλει σωστά τις κάμερες, ο δε καμεραμάν του οφ σάϊντ… ίσως να έτρωγε πασατέμπο κι έχασε τη φάση…Μπορεί να είχε πάει και προς νερού του…).
- Οι φάσεις υψηλής αμφισβήτησης και μεγάλης σημασίας για την έκβαση του αγώνα δεν προβλήθηκαν σε επανάληψη (replay) περισσότερες φορές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εύλογα η εντύπωση στον τηλεθεατή ότι η παράλειψη αυτή ήταν σκόπιμη και απέβλεπε στο να ευνοηθεί μία εκ των δύο ομάδων.
(…Έλα….μη μας το λέτε…Όταν σε κάθε μετάδοση αγώνων του Ολυμπιακού λέγαμε ότι γίνεται μετάδοση σαν να παίζει ελληνική με…ξένη ομάδα, κανένας από τους προσκυνημένους δεν έδινε σημασία).
- Όταν έληξε ο αγώνας, σχεδόν ταυτόχρονα σταμάτησε και η ζωντανή μετάδοση, μολονότι στο γήπεδο διαδραματίζονταν επεισόδια με την εισβολή φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο. Παρά ταύτα, οι υπεύθυνοι της μετάδοσης δεν συνδέθηκαν εκ νέου με το γήπεδο, ώστε να υπάρξει αναφορά παρουσίαση των όσων έλαβαν χώρα μετά τη λήξη του αγώνα.
(Σ.Σ. Γιατί άραγε; Αυτό δεν διευκρινίζεται στην ΕΔΕ, ας το ψάξει το πειθαρχικό).
- Οι τέσσερις κασέτες από τις φορητές κάμερες που περιείχαν στιγμιότυπα από τα όσα διαδραματίσθηκαν, τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα όσο και μετά τη λήξη αυτού, δεν εστάλησαν άμεσα στο Ραδιομέγαρο μέσω του VAN, προκειμένου να είναι δυνατή η αξιολόγηση και η δημοσιογραφική αξιοποίησή τους.
(Σ.Σ. Μάλλον θα είχε σχολάσει κάποιος κρατικοδίαιτος κοπρίτης και θα τις πήρε στο σπίτι του για να τις πάει…από Δευτέρα…).
- Δεν υπήρξε ενημέρωση προς τους υπεύθυνους των ειδήσεων ότι διαδραματίστηκαν επεισόδια στον αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη του αγώνα. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να δοθεί η εντύπωση προς τους τηλεθεατές ότι υπήρχε υλικό, το οποίο σκόπιμα δεν προβλήθηκε.
(Σ.Σ. Ουδέν σχόλιο πλην του ότι …Αμέσως σπίτια τους όλοι!)
- Η περιγραφή και ο σχολιασμός των επίμαχων φάσεων από τους δημοσιογράφους χαρακτηριζόταν από έλλειψη "εμφατικότητας", με αποτέλεσμα και εδώ να δημιουργείται η εντύπωση ευνοϊκής προδιάθεσης υπέρ της μίας εκ των δύο ομάδων.
(Σ.Σ. Μόνο η εμφατικότητα ήταν το πρόβλημα, ή η μεροληψία και η ανεπάρκεια;).
Όπως αναφέρεται, τα παραπάνω έπληξαν το κύρος της Δημόσιας Τηλεόρασης, αφού ένα μεγάλο μέρος των τηλεθεατών παρέμεινε με την πεποίθηση ότι από την παρουσίαση του αγώνα απουσίαζαν τα στοιχεία της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας. 

(Σ.Σ. Δεν αναφέρουμε ονόματα δημοσιογράφων και τεχνικών για ευνόητους λόγους)

1 σχόλιο:

  1. Αφού κατάφεραν να διώξουν τον κόσμο από τα γήπεδα, τώρα προσπαθούν να διώξουν και τους ραδιοτηλεθεατές από την μετάδοση των αγώνων. Και είναι να απορεί κανείς πώς και παραμένουν τόσο "ψύχραιμοι", εάν όχι αδιάφοροι, οι υψηλά ιστάμενοι παράγοντες του ποδοσφαίρου (και του μπάσκετ μπωλ). Τώρα όσα αφορούν τους συναδέλφους, η οπαδοποίηση των δημοσιογράφων είναι το ίδιο θλιβερή με την κομματικοποίηση. Τι ψάχνουμε τώρα Νίκο μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή