Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Απλή διαφωνία ή σύγκρουση;



Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Την προηγούμενη Κυριακή, στο πολυπεριοδικό «Στο Καλντερίμι» (Νο243), ασχοληθήκαμε με την υφέρπουσα διαφωνία –αν όχι σύγκρουση- ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που αποτελεί ένα ζήτημα που κορυφώνεται στο πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο της Κεντροαριστεράς.
Τη φορά αυτή με αιτία κι αφορμή την Συνταγματική αναθεώρηση.
Η Φώφη Γεννηματά,
χωρίς καν να συνεννοηθεί ή να λάβει τη γνώμη των τριών κορυφαίων συνταγματολόγων που ανήκουν στο κόμμα της και στην Κεντροαριστερά (Βενιζέλο, Λοβέρδο, Αλιβιζάτο) άνοιξε κουβέντα με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για το μέγιστο αυτό θέμα. Ο αχός δεν άργησε να σηκωθεί.
Ο Λοβέρδος δήλωσε ότι «δεν μπορείς να συζητάς για το Σύνταγμα με τους βιαστές του», ο δε Βενιζέλος τόνισε  ότι «δεν μπορείς να παίζεις με το Σύνταγμα υπό συνθήκες θεσμικής κρίσης όταν έχεις απέναντί σου μια κυβέρνηση που εκβιάζει τους θεσμούς».
Μάλιστα, μετά τις δηλώσεις αυτές του Βενιζέλου, τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κατακλύστηκαν από φήμες περί επικείμενης διαγραφής του από τη Φώφη Γεννηματά.
Η διαφωνία, είναι ηλίου φαεινότερο, είναι πολιτική.
Η Γεννηματά εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κανονικό κόμμα κι όχι ένα συνονθύλευμα αριστεριστών και εκφραστών του λαϊκισμού.
Δεν θεωρεί ότι αυτό που θεωρούν όλο και περισσότεροι εντός κι εκτός του κόμματός της, ότι δηλαδή ο Τσίπρας είναι ο κορυφαίος εκφραστής του λαϊκισμού και του τυχοδιωκτισμού στη χώρα μας κι ένας κυνικός καρεκλοκένταυρος κυνικός πολιτικός.
Θεωρεί, λοιπόν, ότι μπορεί να συνεννοηθεί μαζί του. Ότι μπορεί να «εξημερωθεί το θηρίο». Ότι μπορεί να γίνει στο εγγύς ή απώτερο μέλλον ένα μοντέλο συγκυβέρνησης στο οποίο θα μετέχει κι εκείνη κι ο Τσίπρας με την «μετριοπαθή» Κεντροαριστερά να ηγεμονεύει.
Και θεωρεί ότι η συζήτηση για τον πυρήνα του Πολιτεύματος, είναι καλή αφορμή, κάνοντας την ανήξερη για την συχνή καταπάτηση του Συντάγματος από πλευράς Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μεριά του ο Βενιζέλος , έχει εκφρασμένη θέση.
Εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Τσίπρας βλάπτουν σοβαρά τον τόπο αλλά και τους θεσμούς.
Άρα, δεν επιθυμεί καμιά συνδιαλλαγή, γνωρίζοντας ότι η συζήτηση για το Σύνταγμα θα χρησιμοποιηθεί για ν’ αποδομηθεί το Πολίτευμα και να αποκομίσει ΜΟΝΟ κομματικά οφέλη, αφού επενδύει στην μετεκλογική ακυβερνησία που θα φέρει νέες εκλογές με απλή αναλογική.
Αυτά τα θεωρεί καταστροφικά και πιστεύει ότι οποιαδήποτε προσέγγιση με την ανερμάτιστη Αριστερά και τον Τσίπρα θα θεωρηθεί συνενοχή σε όσα ακολουθήσουν.
Δεν συζητά, μάλιστα, οποιοδήποτε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αφού επιθυμεί τη συγκρότηση μετώπου των δημοκρατικών δυνάμεων απέναντί του.  
Σ’ αυτό, το τελευταίο, φαίνεται ότι συμφωνούν μαζί του κι οι Σημίτης, Λοβέρδος, Καμίνης και σημαντικά στελέχη του Ποταμιού.
Τι εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές;
Ότι η Φώφη Γεννηματά επιθυμεί να μη πιει το ποτήρι ενδεχόμενης συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Συνεπώς, επιχειρεί –στοχεύει σε ένα μετεκλογικό τοπίο με συγκυβέρνηση όλων.
Αναφορικά με τον Βενιζέλο, εκτιμούν πως γνωρίζει ότι οι θέσεις του θα δικαιωθούν ιστορικά. Αν δεν επικρατήσουν είτε θα αποσυρθεί από την πολιτική είτε θα οδηγηθεί σε ευρύ μέτωπο στήριξης της Νέας Δημοκρατίας.
Οι ίδιοι αναλυτές και γνώστες του χώρου της Κεντροαριστεράς, σε τοποθετήσεις κι αναλύσεις τους εκτιμούν ότι οι θέσεις της Φώφης Γεννηματά αλλά κι εκείνες, προσφάτως, του συνοδοιπόρου της στο ΚΙΝΑ Σταύρου Θεοδωράκη (ουσιαστικά τον έχει καταστήσει Νο 2 μετά τη συμφωνία τους στην κομματική προεκλογική διαδικασία)  εξυπηρετούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως και νάναι, η συνέχεια θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου