Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Ο Μητσοτάκης η πρόεδρος κι ο νέος πατριωτισμός





Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όταν η πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για «νέο πατριωτισμό» ομολογώ ότι ξενίστηκα. 
Λες να μας βγει κανένας Σαρτζετάκης ή κανένας Πάκης που κυνηγούσε τον Μινώταυρο με εμμονή και χρησιμοποιούσε εκφράσεις πομπώδεις και κενές περιεχομένου; 
Τι σημαίνει «νέος πατριωτισμός» αν δεν
είναι κάποιος νεολογισμός που υποκρύπτει διάφορα;
Η αλήθεια είναι αυτό το ερώτημα επανήλθε στη μνήμη μου την Παρασκευή το απόγευμα όταν έμαθα για την συνομιλία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπου ο Μητσοτάκης ενημέρωσε την Σακελλαροπούλου  για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, για την πανδημία κι ότι άλλο τον ρώτησε εκείνη.
Θα πει κάποιος: Είναι είδηση αυτό; Η απάντηση είναι ναι! Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Κι επειδή ανακοινώθηκε επισήμως ότι θα συμβαίνει μια φορά τον μήνα .
Τι είναι αυτό που οδήγησε τον Μητσοτάκη σε αυτή την κίνηση; Νομίζω  το βλέμμα του στην επόμενη ημέρα. Μαζί με την επιθυμία του να προσδώσει στην προεδρία τον εσωτερικό της θεσμικό ρόλο με άξονα την ενημέρωση για  όλα τα θέματα. Επιπλέον δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι τις τελευταίες ημέρες ο Μητσοτάκης προχωρεί σε μικρές μα συμβολικές κινήσεις, στέλνοντας το μήνυμα για την επιστροφή της χώρας σε κανονικό θεσμικό επίπεδο.  Πέραν μάλιστα από τη μιζέρια που εμφάνισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή και πέραν από τη διαφαινόμενη απόφαση της Φώφης Γεννηματά να καταστήσει το ΠαΣοΚ (ΚΙΝΑΛ) συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ λοιπόν, ξαναερχόμαστε στον «νέο πατριωτισμό». Τι θα μπορούσε άραγε να είναι αυτός; Τι θα μπορούσε να σημαίνει; Να πω την αλήθεια αυτό θα μπορούσε να το εξηγήσει καλύτερα όλων η πρόεδρος της Δημοκρατίας που κατέχει και την μητρότητα της έννοιας.
Πιστεύω όμως ότι στην ουσία, στον πυρήνα της έννοιας είναι η ταύτιση της κοινωνίας, η συμπόρευσή της με τους επιστήμονες και τις υποδείξεις τους. Η προφύλαξη όλων μας μα και ο σεβασμός στον διπλανό μας μέσα στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η φοβερή πανδημία.
Νέος πατριωτισμός παντού. Αυτό προφανώς είναι. Με ατομική ευθύνη σαν αυτή που επιδείξαμε τον καιρό της καραντίνας.
Νέος πατριωτισμός στα σπίτια μας, στις επιχειρήσεις, στις οικονομικές μα και πολιτικές ελίτ της χώρας μας.  Στους δρόμους, στις συμπεριφορές μας, στην πιθανότατη φτωχοποίηση κοινωνικών ομάδων.
Νέος πατριωτισμός με αλληλεγγύη ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης καθενός, χωρίς πολιτικές αγκυλώσεις, ουτοπίες, ιδεοληψίες και διχαστικά διλήμματα. 
Νέος πατριωτισμός δίπλα στον μέγιστο εθνικό πατριωτισμό με τις απαράμιλλες κι αναλλοίωτες αξίες!
Ας τον εμπεδώσουμε μαζί! Βήμα βήμα. Ως μια υπεύθυνη κοινωνία σκεπτόμενων πολιτών… Στην πράξη, όχι στα λόγια…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου