Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Μητσοτάκης και Τσακλόγλου



Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μου έλεγε προσφάτως φίλος του «grpost» ότι το δίλημμα Δεξιά ή Αριστερά ανήκει στον προηγούμενο αιώνα. Κι ότι τώρα το δίλημμα είναι …σοβαροί ή χαβαλέδες! 
Το σκεφτόμουν μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί ήταν αυτοί που
περίμεναν δομικές αλλαγές. Κι υπό αυτή την έννοια ο ανασχηματισμός που είχε ανακοινωθεί –ακόμη κι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- πριν από αρκετό καιρό δεν ήταν τίποτα περισσότερο, όπως είπε κορυφαίο αυτοδιοικητικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, παρά μια πολιτική εκδοχή του  «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».
Από την άλλη πλευρά, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα κι όσοι διαβάζουν πίσω από γράμματα και γεγονότα, το πιο σημαντικό –σημαδιακό σημείο του ανασχηματισμού είναι η είσοδος στην κυβέρνηση του Πάνου Τσακλόγλου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας, αρμοδίου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Θα μου πείτε: Καλά, η είσοδος ενός οικονομολόγου στην κυβέρνηση και δη ως υφυπουργού, συνιστά  σημαντικό-σημαδιακό γεγονός;
Η απάντηση έρχεται αβίαστα: Ναι! Για δυο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπαίνει στην κυβέρνηση ένα ακόμη μέλος που δεν έχει γαλάζια ταυτότητα αλλά ισχυρή επιστημοσύνη. Ένας άνθρωπος από την ευρύτερη Κεντροαριστερά με εύσημα από το Πανεπιστήμιο αλλά και τις συνεργασίες του με τον Λουκά Παπαδήμο.
Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή ο Μητσοτάκης συνεχίζει να διεισδύει στην Κεντροαριστερά και ταυτοχρόνως να προσθέτει στελέχη στην παράταξή του από άλλους χώρους που δεν θα πήγαιναν ποτέ.  Προσθέτει και πολλαπλασιάζει στον χώρο του και ταυτοχρόνως αφαιρεί  πολιτικό χώρο  από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ωθεί στα άκρα! Εξ ου και η Κουμουνδούρου άρχιζε να ψελλίζει και να μυξοκλαίει, μιλώντας με τα γνωστά αρχαία τσιτάτα περί…. Νεοφιλελεύθερης ατζέντας! Αν θεωρούν τον Τσακλόγλου… νεοφιλελέυθερη ατζέντα… τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί πάραυτα η ρήση με τον … Πολυχρόνη και τους… ευζώνοι!
Όμως, πρέπει να το δούμε και από άλλη οπτική γωνία.  Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει στον Τσακλόγλου αξίες που δεν είναι δημοφιλείς στις τάξεις του. Έχει εξαίρετες σπουδές! Έχει σπουδαία ακαδημαϊκή πορεία στο Πανεπιστήμιο! Βλέπει μπροστά κι όχι πίσω! Όλα αυτά τη στιγμή που ακόμη και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν την καριέρα …χολέρα, ενώ στην προηγούμενη κυβέρνηση διαμόρφωνε τον στρατηγικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού Τσίπρα…. ένας σερβιτόρος που ορκιζόταν στη Μενεγάκη! Σοβαροί εναντίον χαβαλέδων, που λέγαμε στον πρόλογο…
Η ανάληψη, λοιπόν, ρόλου στο υπουργείο Εργασίας ταυτίζεται με μια περίοδο που όλα αλλάζουν κι αναθεωρούνται. Η πανδημία άλλαξε εν ριπή οφθαλμού τα πάντα με αποτέλεσμα ακόμη κι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε τον παρελθόντα Φεβρουάριο να χρειάζεται νέες τομές.
Κι ο Μητσοτάκης αυτό το προείδε…

Το βιογραφικό του Πάνου Τσακλόγλου
Καθηγητής  στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητικός Εταίρος στο Institute for the Study of Labor (IZA, Bonn) και Hellenic Observatory (LSE, London).
Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα οικονομικής ανισότητας, φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού, οικονομικών αποδόσεων της εκπαίδευσης και αναδιανεμητικού ρόλου του κράτους.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 90 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (μεταξύ των οποίων και στα Quarterly Journal of Economics, Economic Journal, Journal of Development Economics, Journal of Policy Analysis and Management, Review of Income and Wealth, Economics of Education Review and Journal of European Social Policy) και συλλογικούς τόμους, έχει παρουσιάσει εργασίες του σε περίπου 200 συνέδρια και ημερίδες και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα
από 50 ερευνητικά και συμβουλευτικά προγράμματα.
Είναι μέλος των εκδοτικών επιτροπών των περιοδικών Journal of Economic Inequality και Politica Economica – Journal of Economic Policy.
Έχει διατελέσει: -Πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής.
Μέλος της Economic and Financial Committee (EFC) της ΕΕ και του Eurogroup Working Group (EWG) και αναπληρωματικό μέλος των Ecofin and Eurogroup (2012-2014) και μέλος της Economic Policy Committee (EPC)της ΕΕ (2010-2011). Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2002-2005), του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (2001-2002) και της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (2006-2009).
Έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα και είναι μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής των περιοδικών Review of Income and Wealth και Journal of Economic Inequality. Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα Οικονομικής Ανισότητας, Φτώχειας, Κοινωνικού Αποκλεισμού, Οικονομικών Αποδόσεων της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Πολιτικής (κυρίως Αναδιανεμητικού Ρόλου του Κράτους).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου