Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Το Ματζικέρτ, η Χαμάς κι η Δύση



Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Χθες ο Ερντογάν έκανε μια ακόμη επίθεση στην Ελλάδα, κατ’ επέκταση και στη Δύση. Με κάθε τρόπο, φραστικό ή συμβολικό επιχειρεί να δημιουργήσει ατμόσφαιρα σύγκρουσης. Θα τα καταφέρει; Θα την αποφύγουμε; Ουδείς γνωρίζει.
Η ουσία είναι ότι χθες ανέσυρε από τα βάθη της ιστορίας τη μάχη του Ματζικέρτ (1071) και έκανε μια
επιθετικότατη ομιλία. Απειλώντας ανάμεσα σε άλλα με στρατιωτική δράση για να «υπερασπίσει» η Τουρκία «αυτά που της ανήκουν», όπως είπε.
Προσέξτε: Η μάχη του Ματζικέρτ έχει εξαιρετική σημασία για τους Τούρκους, γιατί με την μάχη αυτή (The Dreadful Day) , το Βυζάντιο έχασε από τους Σελτζούκους το πλουσιότερο και σημαντικότερο κομμάτι της επικράτειάς του, την Ανατολία.
Ο Ερντογάν, όμως, και η σημερινή Τουρκία μηδαμινή σχέση έχουν με το Ματζικέρτ και την ιστορική αλήθεια. Απλά τα χρησιμοποιεί επειδή τον βολεύουν για συμβολικούς λόγους. Αλλά, με τη φόρα που έχει πάρει μπορεί να ταυτίσει την Τουρκία και με τους Χετταίους που ήρθαν… ισόπαλοι με τους αρχαίους Αιγυπτίους στην πρώτη μεγάλη μάχη της ιστορίας, στην Μεγιδδώ (1457 π.Χ.).
Από την άλλη πλευρά, το Βυζάντιο ξαναπήρε πολλαπλασίως πίσω τα εδάφη αυτά με τα παρελκόμενα  των σταυροφοριών τον 12ο αιώνα. Που έφεραν την (σχεδόν...) ενωμένη Δύση στην Μέση Ανατολή για δύο αιώνες αφού ξεθεμελιώθηκε η τότε Ανατολία. Κάποιος πρέπει να του το υπενθυμίσει αυτό… Αν ο Ερντογάν θέλει … Ματζικέρτ, ας το σκεφθεί δυο φορές...
Πάντως, για να είμαστε απολύτως ρεαλιστές αν μετά το Ματζικέρτ ενώθηκε (σχεδόν) όλη η Δύση απέναντι στον τότε εχθρό, σήμερα είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Εξ ου και δεν πρέπει να καλλιεργούμε πολλές ελπίδες για ουσιαστική βοήθεια από τη Δύση. Άλλωστε η Δύση ακόμη παρακολουθεί χωρίς αντίδραση τη βίαιη κατοχή της Κύπρου, δεν σταμάτησε τον Ερντογάν στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, του επέτρεψε χωρίς αντίδραση να προμηθευτεί ρωσικούς πυραύλους, ενώ  εδώ και χρόνια βοήθησε στη δημιουργία σοβαρής και στιβαρής βιομηχανίας πάσης φύσεως (αυτοκίνητα, πολεμικά συστήματα, τουρισμός κλπ) στα εδάφη της Τουρκίας και συνετέλεσε στην κατακόρυφη αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Κι είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν έγκυροι οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, ότι στην Τουρκία έχουν επενδύσει επιχειρήσεις που αν «σκάσουν» από τυχόν μέτρα της Δύσης εναντίον της Άγκυρας, μπορεί να πάρουν μαζί τους ολόκληρες χώρες!  
Είναι και κάτι άλλο: Όσες επιχειρήσεις της Δύσης (κυρίως Γερμανικές) έχουν επενδύσει στην Τουρκία, ουδόλως στενοχωριούνται από τις διολισθήσεις της τουρκικής λίρας. Ίσα ίσα που τα προϊόντα τους που εξάγονται γίνονται πιο ανταγωνιστικά και τους αφήνουν περισσότερο κέρδος. Παράδειγμα η αυτοκινητοβιομηχανία που κάνει πάρτυ αφού με τις διολισθήσεις του νομίσματος αυξάνει συνεχώς την παραγωγή της! Τα στοιχεία δείχνουν +290% τον Ιούλιο και προβλέπεται +50% όλο το 2020!
Δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, πόσο θα σταθεί η Δύση, πλην της Γαλλίας,  δίπλα στην Ελλάδα και δη πέραν της φραστικής συμπαράστασης. Έχουν τεράστια συμφέροντα στην Τουρκία.
Αλλά, υπάρχουν και τα … αλλά! Τις τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε υψηλά επιτελικά κέντρα των ΗΠΑ και της ΕΕ κορυφαίοι αξιωματούχοι είναι πυρ και μανία με τον Ερντογάν επειδή φιλοξένησε στην Άγκυρα και είχε πολύωρες συνομιλίες με δυο κορυφαία στελέχη της Χαμάς! Η οποία για τη Δύση θεωρείται κι έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση.
Εδώ προκύπτει το ερώτημα: Δεν ήξερε τι έκανε ο Ερντογάν; Δεν ήξερε ότι έτσι θα έμπαινε στο στόχαστρο ΗΠΑ –Ισραήλ κι Ευρώπης;
Απαντήσεις υπάρχουν δυο: Η πρώτη «λέει» ότι λόγω της στενής του σχέσης με τον  Τραμπ δεν τον ένοιαξε αφού γνωρίζει ότι οι όποιες αντιδράσεις των ΗΠΑ θα είναι ελεγχόμενες.  Η δεύτερη και μάλλον πιο ορθολογιστική και ρεαλιστική «λέει» ότι γνώριζε τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε αλλά δεν τον ενδιαφέρει αφού έχει απασφαλίσει, είναι εκτός κάθε ελέγχου, πλήρως αυτονομημένος!
Αυτός ο εναγκαλισμός του Ερντογάν με την Χαμάς ίσως ν’ αποτελεί το μοιραίο του λάθος. Ειδικά αν, όπως διαφαίνεται, δεν επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο πιο τσαρλατάνος ηγέτης που είχαν ποτέ εκεί…
Θα φανεί!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου