Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Αντιπολιτευτική άγνοια



Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Είχα «πει» στον εαυτό μου ότι στις πέντε ημέρες των εφετινών μου διακοπών δεν θ’ ανοίξω τηλεόραση, ραδιόφωνο, δεν θα διαβάσω εφημερίδα. Μα η επαγγελματική διαστροφή και η συνήθεια διαθέτουν τελικά περισσότερη δύναμη από τα «θέλω».
Από την Ακράτα, λοιπόν, παρακολούθησα τα γεγονότα και τα δεδομένα της νέας ελληνοτουρκικής κρίσης.  Κι η διαπίστωση ήταν ότι δημοσιογράφοι, μεγαλοδημοσιογράφοι, καθηγητές, βουλευτές, πρώην
υπουργοί και λοιποί παρατρεχάμενοι, είχαν κι έχουν μαύρα μεσάνυχτα. Τα οποία εντέχνως και μοιραία διασπείρουν στην ελληνική κοινωνία.
Άκουγα τον Τσίπρα, να εγκαλεί την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής!!! Ποιον, τον Τσίπρα! Που μας έλεγε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα… Που στελέχη του μας έλεγαν ότι δεν σημαίνει κάτι αν χάσουμε ένα νησί! Που ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του μας έλεγε ότι στο Αιγαίο δεν μπορούμε να είμαστε … μοναχοφάηδες!!!
Άκουγα για σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών!!! Δηλαδή, να πάνε και να πούνε τι ο Βαρουφάκης, ο Βελόπουλος κι ο Κουτσούμπας; Τι να κάνουμε, θα σκεφτείτε. Αυτούς έχουμε, αυτούς εξέλεξε ο πάνσοσφος λαός…
Άκουσα και τη Γεννηματά να ζητά από τον Μητσοτάκη να μην επιτρέψει σε ΝΑΤΟ και ΕΕ να είναι αδρανείς. Πέραν του γεγονότος ότι η ΕΕ δεν έμεινε αδρανής, τι να κάνει ο Μητσοτάκης κι ο κάθε Μητσοτάκης με το ΝΑΤΟ; Να κρατά την αναπνοή του  για να σκάσει και να τους δείξει;
Άκουσα κι έναν άλλο, στρατόκαυλο ακροδεξιό, τον Φράγκο (αυτός είναι από Κολοκοτρώνη κι επάνω) να φωνάζει… «Ρυμουλκήστε το Ορούτς Ρέις»!!!
Διάβαζα εφημερίδες που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ ή την ψεκασμένη Δεξιά να γράφουν ότι οι Τούρκοι έχουν βάλει χέρι στην πατρίδα μας κι ο Μητσοτάκης απλά… παρακολουθεί!!!
Πόσο ψέμα; Πόσο παραμύθι; Πόση άγνοια; Πόση ελαφρότητα;
Ακούστε: Είναι παραμύθι η φράση ότι «τουρκικά σκάφη εισήλθαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα»!!! Ξέρετε γιατί; Επειδή … είσοδος σε υφαλοκρηπίδα ΔΕΝ υπάρχει αφού τα ύδατα που υπέρκεινται της έκτασης που θεωρούμε ότι αντιστοιχεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι …διεθνή ύδατα!
Ακούστε κι αυτό: Η φράση «παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας» δεν υπάρχει! Κι αυτό επειδή η υφαλοκρηπίδα ΔΕΝ εντάσσεται στη στενή έννοια των χωρικών μας υδάτων, άρα και της εθνικής μας κυριαρχίας. Η υφαλοκρηπίδα εντάσσεται στην ευρύτερη κι όχι στη στενή έννοια των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Προσέξτε: Πώς ορίζεται το κυριαρχικό δικαίωμα: Η χώρα μας (πλην του Ιονίου με την πρόσφατη οριοθέτηση με την Ιταλία και της μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο) ΔΕΝ έχει προχωρήσει σε άλλη οριοθέτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η χώρα μας, δηλαδή, στέκεται οχυρωμένη πίσω από το Διεθνές Δίκαιο που ορίζει την υφαλοκρηπίδα ως αυτοδίκαιο δικαίωμα. Ταυτοχρόνως μάλιστα, η Ελλάδα έχει αποδεχτεί ότι τα όρια της υφαλοκρηπίδας αποτελούν αντικείμενο προσφυγής στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
Τι θέλω να πω; Ότι ενώ η άγνοια, η ελαφρότητα κι η μικροπολιτική οδηγούν κάποιους σε κραυγές πολέμου με την πρόφαση της παραβίασης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην πλήρη έκταση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την ώρα που η χώρα έχει αποδεχτεί τη Χάγη. Κι επιπλέον, πώς βυθίζεις κάποιον που πλέει σε διεθνή ύδατα που εσύ δεν έχεις οριοθετήσει επισήμως ως υφαλοκρηπίδα σου;
Η αλήθεια λοιπόν είναι περίπλοκη και δεν αποτυπώνεται αν ο Τσίπρας ή ο Κατρούγκαλος ή όποιος άλλος παριστάνουν τον Νικηταρά τον Τουρκοφάγο.
Για να το πω πιο όσο πιο απλά γίνεται κι όπως μας το μεταφέρουν έμπειροι διπλωμάτες, ο ΣΥΡΙΖΑ κι οι Δεξιοί συνοδοιπόροι του ασκούν κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς  επικαλούμενοι τον επιχείρημα της καταπάτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά αποσιωπούν ή δεν γνωρίζουν (πιθανότατα και τα δυο) τι πραγματικά σημαίνουν –με βάση το Διεθνές Δίκαιο- όροι όπως  «υφαλοκρηπίδα», «κυριαρχικά δικαιώματα» ή «ΑΟΖ». 
Είναι αδιανόητο ότι ΣΥΡΙΖΑ, ψεκασμένη Δεξιά, μεγαλοδημοσιογράφοι, καθηγητάδες κι ένα σωρό άλλοι, να ΜΗ γνωρίζουν ότι στην περιοχή που βρέθηκε το τουρκικό σεισμογραφικό ΔΕΝ υπάρχει νόμιμα, κατά τις επιταγές της σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσας, οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα. Υπάρχει εικαζόμενη υφαλοκρηπίδα.
Προσέξτε: Οι γνώστες των Νομικών κι οι διπλωμάτες, μας λένε ότι ακόμη κι αν υπήρχε οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα ΔΕΝ ασκεί κυριαρχία. Ασκεί ΜΟΝΟ ορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα εκμετάλλευσης πόρων.
Κι αυτή είναι μια σημαντική, η σημαντικότερη λεπτομέρεια που ξεχνούν ή παραβλέπουν όλοι αυτοί.  Παρουσιάζουν λοιπόν την ΑΟΖ  ως μέρος της ελληνικής επικράτειας. ΔΕΝ είναι έτσι!
Κι αυτό μαζί με πολλά άλλα δείχνει πόσο πρόβλημα έχει η δημοκρατία στη χώρα μας. Ξέρετε, η δημοκρατία έχει πρόβλημα όταν η αντιπολίτευση δεν έχει το κύρος, τη γνώση, τη μόρφωση, τους τρόπους να διορθώσει ή ν’ αντικρούσει τις κυβερνητικές επιλογές.
 Όταν αυτό το πρόβλημα έχει να κάνει με εσωτερικά ζητήματα, λέμε ας πάει και το παλιάμπελο.
Όταν όμως έχει κα κάνει με εθνικά ζητήματα και εθνικές κρίσεις που απαιτούν εθνικό μέτωπο και αρραγείς απόψεις, τότε το πρόβλημα μεγεθύνεται.
Πάντως και το ζήτημα αυτό, είναι σαφές πως προτιμότερο να το χειρίζονται οι Μητσοτάκης,  Δένδιας και Παναγιωτόπουλος, παρά οι Τσίπρας, Κοτζιάς, Κατρούγκαλος και Καμμένος…





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου