Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Άλλος ένας Αριστερός που μοιάζει μ’ άδειο τσουβάλι…



Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

 Τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού. Στη Βουλή υπερψηφίζεται η συμφωνία κύρωσης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίζει «παρών»! Τα βλέμματα και τα ώτα στέκονται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που μαζί με τους «53» των οποίων εμφανίζεται πολιτικός αρχηγός, είχαν χαρακτηρίσει θετική τη συμφωνία.  
Η πλήρης ταύτιση του με τις θελήσεις Τσίπρα που «φορούν» στον ΣΥΡΙΖΑ έναν εθνικιστικό μανδύα που δεν
συνάδει με  τις πεποιθήσεις της Αριστεράς , δημιουργεί απογοήτευση στην κομματική βαβέλ που τριγυρίζει εντός, εκτός και πέριξ της Κουμουνδούρου.  «Τελικά χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία και καπελώθηκαν τα πάντα από τον Τσίπρα και τον Τζανακόπουλο», έλεγαν πολλοί τα επόμενα βράδια σε στέκια των Εξαρχείων και του Μεταξουργείου. Κι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τα ελληνικά που μοιάζουν με αυτά του Γιάτσεκ Γκμοχ, προσπαθούσε να τετραγωνίσει τον κύκλο.  Οι «53», τελικά, μαζί με τον Τσακαλώτο, όλο λένε, λένε, ξαναλένε, προειδοποιούν, αντιτάσσονται αλλά ΜΟΝΟ στα λόγια. «Όλο μέλι –μέλι κι από τηγανίτα τίποτα», κατά πως λέει ο λαός μας.
Ένα μήνα πριν, στα τέλη Ιουλίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει συνέντευξη τριών σελίδων στην «Εποχή», εφημερίδα της Αριστεράς. Κι εκεί ουσιαστικά επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα για το σοσιαλδημοκρατικό του άνοιγμα, κρίνοντας  «ακατανόητη την επιχείρηση να μετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Κεντροαριστερά». Συμπληρώνοντας μάλιστα ότι αυτή η απόπειρα είναι…  «αδιάβαστη, εμμονική και αυτοκαταστροφική»!
Τόσο οι «53» όσο και πολλοί άλλοι σύντροφοί του στις επάλξεις ή έστω στα τσιπουράδικα, θεώρησαν ότι έγινε το πρώτο βήμα κι ότι όσα είπε ο Ευκλείδης είναι η δική του «ιδεολογική βάση», η δική του πεποίθηση (μανιφέστο) για τη φυσιογνωμία και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάμε λίγο πιο πίσω. Στα μέσα Ιουλίου, οι περαστικοί στην πλατεία Δασκαλογιάννη στο Ηράκλειο Κρήτης, βλέπουν με έκπληξη ένα σούρουπο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο  να μιλάει σε λίγους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τις οσμές των σουβλατζίδικων και των ουζερί. Αφού εκθείασε την τσικουδιά άρχισε να κάνει ασκήσεις κομματισμού. «Η Δεξιά είναι αυταρχική, αλλά εμείς οι Αριστεροί είμαστε πεισματάρηδες και θ’ ανταποκριθούμε στις προκλήσεις»…
Κάποιοι περαστικοί, επιτάχυναν το βήμα τους φεύγοντας για να διαφυλάξουν την ηρεμία των νεύρων τους, κάποιοι άλλοι κουνούσαν απλώς το κεφάλι τους με κατανόηση σαν να σκέφτονταν… «βρε τον φουκαρά τι του έλαχε να πάθει μέσα στη ζέστη»… Υπήρχαν και κάποιοι τρίτοι που απλώς υπενθύμισαν μεγαλοφώνως ότι ο ίδιος εφάρμοσε με πρωτοφανή συνέπεια όλες τις μνημονιακές επιταγές και ταυτοχρόνως εμφανιζόταν στενοχωρημένος που το πράττει, αφού παρέμενε ένας ανυποχώρητος μαρξιστής και επιτομή του ριζοσπαστισμού που δεν έχει σχέση με το νερωμένο κρασί της σοσιλαδημοκρατίας. Ως απάντηση έλαβαν μια φράση που πάλι θεωρήθηκε «επίθεση» στον Τσίπρα και διαφοροποίησή του:  «κεντρώες λύσεις δεν υπάρχουν».
Οι επιθέσεις
Κι ενώ λίγο πολύ έχουν συμβεί αυτά δημοσίως και πολλά άλλα στα κομματικά γραφεία ή στα λόγια που συνοδεύουν τα τσίπουρα της παρέας, αναλαμβάνει να του βάλει μυαλό ο Πολάκης, που αρχίζει το ξεκατίνιασμα μαζί του επειδή προεκλογικά δεν μοίρασε λεφτά στην εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ!!
Ταυτοχρόνως,  εμφανίζονται ένα σωρό trolls στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον στοχοποιούν επειδή… πριν τις εκλογές του 2019, ο Μητσοτάκης είχε πει ότι μπορεί να συζητάει ιδεολογικά και πολιτικά μαζί του!!! Αυτό θεωρήθηκε έγκλημα καθοσιώσεως!
Κι ύστερα ανέλαβε δράση ο Καρανίκας που ανέφερε ότι σε όσους δεν αρέσει όσα κάνει ο Τσίπρας να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είπε και τις δυο λέξεις «καρφιά» (όπως θεωρήθηκε) για τον Τσακαλώτο: Μίλησε για … Αριστερούς της τέρψης! Υπονοώντας τα ακίνητα Τσακαλώτου σε Κηφισιά, Πρέβεζα, τις μετοχές, τα αμοιβαία κεφάλαια σε funds, τις καταθέσεις στις τράπεζες του εξωτερικού που αποκαλούσε «δολοφόνους»! Κι η εσωστρέφεια άπλωσε για τα καλά τα πέπλα της επ΄νω από την Κουμουνδούρου . αφού κάποιοι θυμήθηκαν και τα… ακίνητα του Παπαδημούλη!
Ο … αστός
Η αλήθεια είναι ότι η αστική καταγωγή του Τσακαλώτου είναι γνωστή τοις πάσι.  Κι αυτό πρέπει να το διευθετεί κάθε λίγο και λιγάκι για ν’ ανατρέπει εντυπώσεις ή και έριδες ανάμεσα σε πρόσωπα από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και συνιστώσες. Μα η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί κανείς να του βάζει αριστερόμετρο.
Οι προεδρικοί του καταλογίζουν, επίσης, ότι στα καλά καθούμενα κατέστησε δελφίνο την Έφη Αχτσιόγλου. Όντως αυτό συνέβη σ’ ένα από αυτά τα δείπνα με τα τσίπουρα. Όπου, για να καταδείξει ότι δεν «ροκανίζει» την καρέκλα του Τσίπρα, ανέφερε ότι υπάρχουν νεώτερα στελέχη, όπως η Έφη Αχτσιόγλου για να αναλάβουν την ηγεσία…
Στο τραπέζι έπεσε και κάτι ακόμη από τους προεδρικούς. Ότι ο Τσακαλώτος, πέρυσι πριν τις εκλογές έκανε «παιγνίδι» με ψηφοφόρους του ΚΚΕ και του ΚΙΝΑΛ για να συστρατευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πού είναι το κακό, θα πείτε; Το κακό είναι, συμφώνως με όσα του καταλογίζουν, ότι ετοίμαζε τις προσωπικές του πολιτικές εξελίξεις κι απλωνόταν στην πολιτική σκηνή περισσότερο απ’ όσο υποτίθεται ότι του αναλογούσε.
Η αλήθεια είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ένας ευπρεπέστατος άνθρωπος με πολλές παραστάσεις και εξόχως αυτοσαρκαστικό χιούμορ. Μπορεί να κυκλοφορεί ως ασουλούπωτος λέτσος (θρυλική η φωτογραφία του με τις θαλασσιές κάλτσες σε συνάντηση με τους τεχνοκράτες της Ευρώπης ή το μουσταρδί παντελόνι ή τα φωσφοριζέ hands free), με τσαλακωμένα ρούχα ίσως και υπερμεγέθη νούμερα, αλλά ουδείς μπορεί ν’ αμφισβητήσει την επιρροή της βρετανικής πολιτικής κουλτούρας και τον κοσμοπολιτισμό των παραστάσεών του. Νύχτα με την ημέρα, η σύγκριση με τον Τσίπρα.
Μια άλλη αλήθεια είναι ότι ο Τσακαλώτος θεωρητικά εκφράζει στον ΣΥΡΙΖΑ εκείνους που θεωρούν τους αφιχθέντες συριζοπασόκους , ως βάρβαρους καιροσκόπους που λειαίνουν το ιδεολογικό περιτύλιγμα με την ενθάρρυνση του Τσίπρα.  Μα με τη στάση του τους απεμπόλησε ή έστω απογοήτευσε…
Οι παρανοήσεις κι ο Στουρνάρας
Τον χαρακτηρίζουν εγγονό του σπουδαίου στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου, που ήταν μέγας μαχητής εναντίον των Γερμανών στην Ελλάδα και στο Ρίμινι αλλά κι εναντίον του αποκαλούμενου «Δημοκρατικού Στρατού», στην κομμουνιστική ανταρσία που έφερε τον εμφύλιο και τόσα δεινά στον τόπο. Μα ο στρατηγός ήταν απλώς εξάδελφος του δικού του παππού, του γυμνασιάρχη Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Επίσης, αναφέρεται ότι σπούδασε (πριν το Πανεπιστήμιο) στο κολέγιο του Eton, που χαρακτηρίζεται ως το σχολείο του κατεστημένου της Βρετανίας και από το οποίο έχουν αποφοιτήσει κορυφαία πρόσωπα της πολιτικής ζωής στο νησί. Μα δεν είναι έτσι. Πήγε σχολείο κι αποφοίτησε από το επίσης κορυφαίο κι ελιτίστικο  «St. Paul’s», με θέα τον Τάμεση.  Κι εκεί συνάντησε την ελιτίστικη εκδοχή του ΚΚΕ, το ΚΚΕ Εσωτερικού. Οργανώθηκε κι ανακάλυψε πόσο κακό προκαλεί ο νεοφιλελευθερισμός της Θάτσερ, ασχέτως αν οι αριθμοί και τα δεδομένα της θατσερικής διακυβέρνησης ανέφεραν τα εντελώς αντίθετα απ’ όσα έλεγε ο ίδιος. Είναι πια ένας συνειδητοποιημένος μαρξιστής,  στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Κι ύστερα, ο αγγλιστί αποκαλούμενος  «Γιούκλιντ», ξεκίνησε προπτυχιακές του σπουδές στο Queen’s College της Οξφόρδης, στην Πολιτική επιστήμη, Φιλοσοφία και Οικονομικά. Εκεί γνωρίζει κόσμο και κοσμάκη και κυρίως ένα σωρό Έλληνες φοιτητές …οπαδούς του ΚΚΕ και κάθε Αριστερής έκφανσης. Διαμορφώνει και άποψη εναντίον των… ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, όπως κάθε συνεπής Αριστερός… Γίνεται αυτοκόλλητος με τον Γιάννη Στουρνάρα , ο οποίος εξελίσσεται σε  μέντορά του σε επίπεδο σπουδών και έρευνας. «Σκοτώνονται» μέσα σε ιδεολογικές συνιστώσες αλλά και για τη σχέση …. Μαθηματικών και… μαρξισμού! Κι είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τσακαλώτος θεωρούνταν…. Δεξιός της Αριστεράς κι ο Στουρνάρας… Αριστερός της Αριστεράς…
Η Σκάρλετ κι η … Διονυσία
Όταν ήταν υπουργός Οικονομικών είχε ξεκινήσει η … σχέση του με την ηθοποιό Σκάρλετ Γιόχανσον. Αιτία ο… Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε αναφέρει ότι επί των ημερών της δικής του κυβέρνησης τα πλεονάσματα θα φτάσουν στο 2%. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε απαντήσει ότι… «κι εγώ θέλω να βγω για κοκτέιλ με τη Σκάρλετ Γιόχανσον». Εξ ου και οι φίλοι του τύπωσαν ένα λευκό T-shirt με μια μονταρισμένη φωτογραφία του ίδιου ως ζευγάρι μαζί με τη Σκάρλετ Γιόχανσον, περιβαλλόμενη από το σλόγκαν «Things happen».
Δίδαξε ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ κι εκεί η μοίρα έφερε μπροστά του τη συνομήλική του Σκωτσέζα οικονομολόγο Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον, με την οποία παντρεύτηκαν. Κι όταν γύρισαν στην Ελλάδα κι έγινε καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ), η σύζυγός του προσλήφθηκε ως διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τραπέζης της Ελλάδος επί διοίκησης Γιώργου Προβόπουλου. Άλλωστε, πάντα οι Αριστεροί είχαν άνετη πρόσβαση στα μεγάλα συστήματα εργασίας πέριξ του δημοσίου.
Α, μη ξεχάσουμε ότι την πολιτική του παρθενιά την έχασε το 2004, όταν ο τότε πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, τον τοποθέτησε υποψήφιο βουλευτή στην Πρέβεζα. Σ’ εκείνες τις εκλογές το κόμμα οριακά μπήκε στη Βουλή, συγκεντρώνοντας μετά κόπων και βασάνων 3,2% κι εκλέγοντας έξι βουλευτές. Μεταξύ των οποίων δεν ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σήμερα
Σήμερα και μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το «παρών» που επέβαλλε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπας σ’ ένα κορυφαίο εθνικό θέμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μοιάζει μ’ έναν ακόμη Αριστερό εξ εκείνων που κάνουν θόρυβο, αλλά ποτέ ο θόρυβος δεν μετουσιώνεται σε κάτι εποικοδομητικό. 
Μπορεί να διαθέτει εξαιρετικές σπουδές ( μαγική εικόνα για τον χώρο της Αριστεράς), έντονα Αριστερό προφίλ στα χαρτιά, μπορεί ο λόγος του να είναι πολλές φορές  αντισυμβατικός κι ακατανόητος ακόμη και από τα τρία παιδιά του, μα ουδείς μπορεί πια να τον λάβει σοβαρά. Είτε σήμερα, είτε την επόμενη ημέρα.
Είπαμε: Μέλι –μέλι και τηγανίτα τίποτα. Ή άλλος ένας Αριστερός που μοιάζει μ’ ένα άδειο τσουβάλι από πατάτες… Ή άλλως, αέρας κοπανιστός…
Κυρίως από τότε που ως μέλος των Αριστερών «53» και άτυπος ηγέτης τους, έκανε … αντιπολίτευση σ’ εκείνα που ο ίδιος εφάρμοζε ως υπουργός Οικονομικών! Κι εσχάτως από την απόλυτη υποταγή στον Τσίπρα με το… «παρών» σε κάτι που δεν συμφωνούσε… Και δη εθνικό!
Η πολιτική κατάψυξη έχει πολλούς σαν εκείνον!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου