Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Τα οφέλη της επένδυσης της Microsoft

Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

 Δεκαετίες ολόκληρες πριν, υπήρχε διαχρονικό πρόβλημα με τις επενδύσεις στη χώρα μας. Οι λόγοι πολλοί: Γραφειοκρατία, πολυνομία, διαφθορά, Δικαιοσύνη του αραμπά, κουλτούρα του τύπου «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και γενικά ένα έκδηλο αντιεπενδυτικό κλίμα τροφοδοτούμενο κυρίως από την Αριστερά.

Τα τελευταία πολλά χρόνια οι μόνες σημαντικές  επενδύσεις είχαν

κατά κύριο λόγο χρώμα από την Ελλάδα του …λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και τ’ αγόρι μου! Τουτέστιν τουρισμός. Ταυτοχρόνως, πολλές επενδύσεις έμειναν απλοί φάκελοι χωμένοι σε ερμάρια του αχανούς δημοσίου, άλλοι σε σκονισμένες ντάνες δικαστηρίων, ενώ πάμπολλοι βρέθηκαν «ως όμηροι» στις διαθέσεις τοπικών κοινωνιών, δημάρχων, πολιτικάντηδων ή και οικολόγων που νοιάζονταν για την κόκκινη νυφίτσα ή τον κορμοράνο, τον φίλο του αετού του γυφτοπέφτουλα… 

Κι όλα αυτά ακόμη και τα τελευταία χρόνια,  που κατά δεκάδες χιλιάδες τα ελληνόπουλα, σπουδαγμένα και με εξαιρετικούς τίτλους, έπαιρναν τον δρόμο της ξενιτειάς για να ζήσουν.

Χθες, στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο επικεφαλής του πολυεθνικού κολοσσού  Microsoft, Μπραντ Σμιθ, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού ανακοίνωσε την τεράστιας σημασίας επένδυσή της στην Ελλάδα! Η οποία, μαζί με την προστιθέμενη αξία της θ’ αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η επένδυση θα αφορά την εγκατάσταση στην χώρα μας τεχνολογικής υποδομής της Microsoft που σχετίζεται και με δραστηριότητες cloud services. Δηλαδή αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων που θεωρείται μία από τις 4 ή 5 αγορές του μέλλοντος. Η νέα αυτή αγορά μπορεί να συγκριθεί με αγορές όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η πράσινη ενέργεια και η τεχνητή νοημοσύνη. Εάν δε η Ελλάδα επισπεύσει την ανάπτυξη του δικτύου και των τεχνολογιών 5G θα μπορούσε, με σύνεση και λογική, να βρεθεί εν τέλει στην ομάδα των πιο εξελιγμένων τεχνολογικά χωρών, παγκοσμίως.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της  Microsoft ανέφερε ότι αυτή η επένδυση δείχνει στήριξη στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό, στην ελληνική κυβέρνηση. «Δεν το κάνουμε σ όλες τις χώρες, ούτε ελαφρά τη καρδία.  Και το γεγονός ότι το κάνουμε το 2020 θεωρώ ότι μιλά εύγλωττα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα», ανέφερε.

Επένδυση υπόθεση Μητσοτάκη

Πώς, όμως, αποφάσισε η Microsoft να επενδύσει ένα τέτοιο ποσό στην Ελλάδα; Η απάντηση κρύβεται στις δυο συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft, μια τον περασμένο Ιανουάριο στο Νταβός, όπου είχε συζητηθεί η πιθανότητα το επόμενο Data Center της Microsoft να γίνει στην Ελλάδα και ακολούθως τον Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικά στη δεύτερη συνάντηση είχαν συζητηθεί αναλυτικά οι τρόποι που θα γίνει η επένδυση και οι συνέργειες που μπορούν να προκύψουν σε πολλούς τομείς με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυξημένες επενδύσεις και ενίσχυση της συνεργασίας με τη Microsoft στην Ελλάδα.

Είναι μια επένδυση, που όσοι γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι έχει την αποκλειστική σφραγίδα Μητσοτάκη. Ο οποίος έλεγε και επαναλάμβανε ότι τέτοιες επενδύσεις μπορούν να συμβάλουν  στις προσπάθειες ενίσχυσης της βιώσιμης ανάπτυξης και της μετάβασης στην πράσινη οικονομία, αλλά και στις δυνατότητες ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και αναβάθμισης της εκπαίδευσης μέσα από καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές

Τα μεγάλα οφέλη

Η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, έχει τεράστια οφέλη. Δεν είναι μικρό γεγονός να επιλέγει ένας τέτοιος κολοσσός την χώρα και να δείχνει τυφλή εμπιστοσύνη στην πολιτική της ηγεσία. Αρχικά, το μεγάλο όφελος είναι η παγκόσμια διαφήμιση.  Δωρεάν διαφήμιση που μπορεί ν’ αποτελέσει το έναυσμα και για άλλες επενδύσεις μεγάλων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας.  Επιπλέον, είναι μια τεράστια ευκαιρία να δείξουμε σε όλον τον πλανήτη ότι η χώρα μας προσφέρει ευκαιρίες και κυρίως ότι επιθυμούμε  να τις εκμεταλλευόμαστε και να κάνουμε την Ελλάδα ψηφιακό software Hub στην Ανατολική Ευρώπη.

Μπορούν να γίνουν αυτά με το μισό πολιτικό σύστημα να υποθάλπει καταλήψεις στην Παιδεία κι οι καθηγητές κάνουν στάσεις εργασίας εναντίον της… τηλεκπαίδευσης; Μπορούν να γίνουν αυτά αν η ίδια η κοινωνία δεν αφήσει πίσω τον πολιτικό μεσαίωνα;

Η ουσία είναι μια: Δεν έχουμε το δικαίωμα ν’ αποτύχουμε ή να απεμπολήσουμε τέτοιες επενδύσεις. Ούτε, πάλι, ν’ αρχίσουμε να ξυνόμαστε στην γκλίτσα του τσοπάνη κι οι λογής λογής κόκκινες σημαίες να κάνουν την εμφάνισή τους στα κτίρια, με ανθρώπους αλαλάζοντες…  «αμερικάνοι φονιάδες των λαών» και άλλα γραφικά… 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου