Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Η Άννα κι οι παθογένειές μας


 Γράφει η Βάσω Μακρυγιάννη

 Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την Άννα Διαμαντοπούλου ως Ελληνίδα υποψήφια για τη  θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, διεκδικώντας την ηγεσία του Οργανισμού για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, δεν μπορεί παρά να περίμενε τι θα συμβεί από σχόλια και μπηχτές εντός του κόμματός του και δη

στην σκληρή Δεξιά βάση του.

Το πιο ανώδυνο που ακούστηκε ήταν ότι αξιοποίησε ένα ακόμη «ορφανό» του Σημίτη ενώ άλλα σχόλια –έως και υβριστικά- βρέθηκαν στην ημερησία διάταξη. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η άγνοια πολλών ώστε κάποιοι αντέδρασαν ισχυριζόμενοι ότι επικεφαλής στα… λεωφορεία μπορούσε να βάλει ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. 

Νομίζω ότι η Διαμαντοπούλου είναι μια αξιοσημείωτη πολιτική παρουσία και αδικείται από διάφορα εσωκομματικά μαγαζάκια αντιμετωπιζόμενη μίζερα και κοντόφθαλμα. Η συγκεκριμένη θέση, στην οποία πρέπει να πούμε ότι δύσκολα θα εκλεγεί λόγω των ισορροπιών μεταξύ μεγάλων χωρών, είναι μια θέση που απαιτεί όλα όσα έχει στο βιογραφικό της η Άννα Διαμαντοπούλου, με πρώτιστο τη θητεία της ως επίτροπος αλλά κι ως υπουργός και πολλά άλλα.

Οι αντιδράσεις εντός Νέας Δημοκρατίας δεν εκδηλώθηκαν πιο πολύ, αφού την επόμενη ημέρα της επιλογής Διαμαντοπούλου, είδαν τη δημοσιότητα δημοσκοπήσεις. Που δείχνουν τον Μητσοτάκη παντοδύναμο και τις επιλογές του ν’ απολαμβάνουν της έγκρισης συντριπτικού ποσοστού της κοινωνίας. Μέχρι κι ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τις αποδέχεται!

Όμως, αντιδράσεις είχαμε κι εκτός Νέας Δημοκρατίας. Τόσο στο ΠαΣοΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠαΣοΚ (ΚΙΝΑΛ) γκρίνιαξαν  ότι ο Μητσοτάκης επέλεξε δικό τους στέλεχος αλλά μάλλον έχουν λησμονήσει ότι η Άννα Διαμαντοπούλου έχει αποχωρήσει από τις τάξεις τους εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ ξινίστηκε με την επιλογή της! Ποιος; Ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκυβέρνησε με τον Καμμένο και σήμερα έχει στις τάξεις του βουλευτές από εκείνον!

Αυτά όμως είναι η εθνική μας μιζέρια. Στην ουσία η επιλογή Μητσοτάκη δείχνει πάλι την μεγάλη του διείσδυση στην Κεντροαριστερά. Δείχνει και κάτι άλλο. Ότι το ΠαΣοΚ της «Αυριανής» κατευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων στη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο αφότου εξελέγη πρόεδρός της ο Μητσοτάκης.

Κάτι ακόμη που διαφαίνεται είναι ότι ο Μητσοτάκης ανοίγει την Νέα Δημοκρατία. Τη μεγαλώνει πολιτικά μα και εκλογικά. Πολιτικά με πρόσωπα που μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν σε ρόλους διεθνών υποχρεώσεων κι εκλογικά με την κάλυψη χώρων που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδιανόητο για τη Νέα Δημοκρατία.

Θα ξαναπώ ότι η πιθανότητα εκλογής της Άννας Διαμαντοπούλου είναι πολύ μικρή.  Αλλά ο Μητσοτάκης μέσω της υποψηφιότητά της –εκτός των άλλων που αναφέραμε- δείχνει ότι ανοίγει την Ελλάδα και στο διεθνή χώρο διεκδικώντας θέσεις με πρόσωπα εκτός του στενού κομματικού μαυσωλείου.  Ας το συνειδητοποιήσουμε και χαιρετίσουμε!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου