Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Αρνάκι & μουσακάς α λα ΕΛΤΑ!


 Γράφει η Βάσω Μακρυγιάννη

 Θα το είδατε ή ακούσατε, φαντάζομαι, για τα γραμματόσημα των ΕΛΤΑ που κυκλοφόρησαν με φωτογραφίες από…. χταπόδι, μουσακά, αρνάκι στον φούρνο  και σπανακόπιτα! Αυτά της φωτογραφίας, επάνω, που συνοδεύουν τούτες τις σκέψεις.

Χαμός έχει γίνει στο διαδίκτυο, κυρίως από το διαζύγιο με την καλαισθησία.

Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, τα

ΕΛΤΑ δεν κυκλοφόρησαν αυθαίρετα τα συγκεκριμένα γραμματόσημα. Δεν ξύπνησε ξαφνικά κάποιος ιθύνων κι είπε βγάζουμε γραμματόσημα με μουσακά κι άλλες γαστρονομικές γεύσεις του τόπου μας.  Αυτά τα γραμματόσημα εξεδόθησαν στα πλαίσια της σειράς  EUROMED που κυκλοφορεί κάθε χρόνο (κατακαλόκαιρο) κι εκδίδεται στις μεσογειακές χώρες από την Ευρωμεσογειακή Ταχυδρομική Ένωση, με κοινή ετήσια θεματολογία. Για την προώθηση της συνεργασίας των  πολιτισμικών και ιστορικών δεσμών των ταχυδρομείων αλλά και του φιλοτελισμού. Γίνεται και διαδικτυακός διαγωνισμός (λήγει στις 13 Οκτωβρίου) για το καλύτερο γραμματόσημο!

Τα ΕΛΤΑ, λοιπόν, φώναξαν αρχικά τον εξαιρετικό Ηλία Μαμαλάκη και του ζήτησαν να προτείνει τα τέσσερα θέματα των γραμματοσήμων. Ο σημαντικός αυτός άνθρωπος πρότεινε τα τέσσερα θέματα και μέχρι εκεί. Ούτε με τα μαγειρέματα ασχολήθηκε, ούτε με το στήσιμο των πιάτων, ούτε με τις φωτογραφήσεις, τους φωτισμούς και τη γενική αισθητική των γραμματοσήμων.

Και βγήκε το αποτέλεσμα που βλέπουμε όλοι. Ένα κομμάτι μουσακά που μοιάζει να έχει κοπεί με λέιζερ, όπως είπε ο σεφ Γκίκας Ξενάκης, μια μερίδα χταπόδι από την οποία το θαλασσινό μοιάζει να είναι έτοιμο να φύγει από το πιάτο, μια σπανακόπιτα που μοιάζει με τις κατεψυγμένες που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετς κι ένα πιάτο αρνίσια παϊδάκια! Τα οποία είναι κομμένα και στημένα όπως στη … γαλλική κουζίνα, έχοντας ως συνοδευτικά πατάτες ψητές με το φλούδι…

Ο χαβαλές που ακολούθησε κι εξακολουθεί ακόμη στο διαδίκτυο ήταν αναπόφευκτος.  Τα τέσσερα γραμματόσημα παραπέμπουν κατ’ ευθείαν σε τουριστικές ταβέρνες της δεκαετίας του ’70 και του ’80, τύπου τα «7 αδέλφια» ή «Ο ZORBAS», με το χάρτινα τραπεζομάντηλα,  ψάθινες καρέκλες, τασάκια με λογότυπα μπίρας  και τις κρεμασμένες γευστικές τους προτάσεις  σε ξεθωριασμένα μενού ή ταμπλό. Simeron:  γκρικ  μουζάκα,  tzatziki, gemista, psarosoupa, pitsa

Θα ξαναπώ, ότι στην ουσία δεν μπορεί να διαφωνήσει κανένας με τις επιλογές των πιάτων.  Άλλωστε κι οι Γάλλοι γνωστά τους εδέσματα έκαναν γραμματόσημα, όπως η μπουγιαμπέσα. Κι οι Κύπριοι το κολοκάσι. Κι οι Πορτογάλοι το ρυζόγαλο αρωματισμένο με πορτοκάλι!

Όμως, διαφωνεί κάποιος,  με τη δική μας γελοία αισθητική των γραμματοσήμων. Με το κρατικό καρακιτσαριό! Πήραν ένα … τουριστικό μενού και το έκαναν γραμματόσημο.  Μίζερη ξεπέτα! Κα μάλιστα σε μια εποχή που χιλιάδες άνθρωποι αναδεικνύουν τη γαστρονομία μας κι ο γαστροτουρισμός θα είναι μια κορυφαία μόδα που θ’ ανθίσει στο κοντινό μας μέλλον.

Όμως, θέλω να πω και κάτι ακόμη: Να δεχτώ με τέντωμα της λογικής μου, ότι τα γερασμένα και κουρασμένα ΕΛΤΑ προσφέρουν ακόμη υπηρεσίες στην ύπαιθρο χώρα, με αποστολή λογαριασμών ΔΕΚΟ και άλλα τέτοια μικρά.

Τα γραμματόσημα τι τα θέλουν πια; Ποιος στέλνει σήμερα γράμματα; Ποιος αλληλογραφεί εντύπως;  Κι ας μη πουν ότι μπαίνουν σε δέματα κλπ… Να μη μπαίνουν, όπως σε όλες τις ταχυμεταφορές και να καταβάλλεται απλά το αντίτιμο… Τα γραμματόσημα, εκτός της έλλειψης αγοράς πια, κοστίζουν τεράστια ποσά στα  ήδη υπερχρεωμένα ΕΛΤΑ  κι αυτά τα ποσά κάποιοι τα πληρώνουμε…

Κάτι τελευταίο: Οι συνταγές που δημοσιεύονται συστηματικά εδώ στον «Έμβολο» με τις φωτογραφίες τους, αποτελούν μοναδικά έργα τέχνης μπροστά στο καρακιτσαριό των ΕΛΤΑ…

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου