Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα


 Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

 Στη βάρδια του Μητσοτάκη έχουν «σκάσει» τα ελληνοτουρκικά, η φοβερή πανδημία και φυσικά οι συνέπειές της στην κοινωνία και στην οικονομία.  Τα πήγε καλά κι εξακολουθεί να λειτουργεί πιο υπεύθυνα και συνετά από πολλούς άλλους ηγέτες. Μη θεωρήσετε υπερβολή αυτό το τελευταίο. Ακούστε γιατί:

Στην Αγγλία

ο Μπόρις Τζόνσον ασπάστηκε τη θεωρία της αγέλης αλλά τελικά δεν έβρισκαν ξύλα για αν φτιάχνουν φέρετρα. Στην Ιταλία ο Σαλβίνι, τα ίδια. Στην Σουηδία προσπάθησαν να έχουν ανοικτή την οικονομία τους μα τελικά με τη θεωρία της αγέλης θρήνησαν χιλιάδες νεκρούς, ενώ τελικά είχαν ύφεση αντίστοιχη όσων χωρών έκαναν lockdown. Στη Γαλλία ο Μακρόν ανέφερε ότι χωρίς μέτρα η χώρα του θα φτάσει τις 400 χιλιάδες νεκρούς. Με 400 χιλιάδες «απόντες» για ποια οικονομία μπορούμε να μιλάμε;  Στις ΗΠΑ ο Τραμπ έκανε ότι μπορούσε για να γελοιοποιείται ακόμη περισσότερο. Μέχρι χλωρίνες έπινε! Προχθές σε μια προεκλογική του ομιλία ανέφερε ότι το lockdown … προκαλεί περισσότερους θανάτους από τον ιό. «Θα πεθάνουν άνθρωποι από την πείνα, από ψυχικές νόσους, από ναρκωτικά», ανέφερε. Αυτά, όμως, δεν υπάρχουν, δεν βγαίνουν, είναι λαϊκίστικες ασυναρτησίες. Οι εξισώσεις δεν βγαίνουν. Ότι και να κάνει ένας ηγέτης πάντα θα υπάρχει η άλλη πλευρά κι εκείνοι που θα τον κατηγορήσουν για όσα δεν έκανε.

Η αλήθεια είναι ότι η ανθρώπινη ζωή είναι υπεράνω χρημάτων, ειδικά στις αξίες της Δύσης.  Ανεξαρτήτως αν αποδεχόμαστε (συνομολογούντες μεταξύ μας) ότι είναι φυσιολογικός ένας αριθμός απωλειών. Άλλωστε δεν γίνεται έξω να ρίχνει χιόνι κι εσύ να μη κρυώνεις….

Ερχόμαστε, λοιπόν, πάλι στον Κυριάκο. Ο οποίος έχει μπροστά στο γραφείο του απλωμένα όσα αναφέρουν οι αλγόριθμοι και τα μαθηματικά –προγνωστικά μοντέλα που αναφέρουν ότι στην Ελλάδα θα υπάρξουν 3-5 χιλιάδες νεκροί μέχρι τις αρχές της Άνοιξης.  Τι κάνει, συνεπώς, αφού οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αν επιβληθούν συγκεκριμένα μέτρα , οι θάνατοι θα μειωθούν αισθητά;

Έλα μου ντε; Τι κάνει; Από τη μια ο Τσιόδρας κι οι ειδικοί λένε καθολικό lockdown. Από την άλλη ο Σκυλακάκης κι ο Στουρνάρας δείχνουν τις σαφείς υφεσιακές οικονομικές παραστάσεις, που θα μεγεθυνθούν αν υπάρξει καθολικό lockdown. Τα δε χρήματα της Ευρώπης αργούν ακόμη. Ο δε Τσίπρας σκούζει συνεχώς το αντίθετο απ’  ότι αποφασίζει η κυβέρνηση!

Τι κάνει ο Κυριάκος;

Αν κάνει lockdown θα του χρεώσουν την ύφεση. Ο λαϊκισμός θα κάνει πάρτυ!

Αν δεν κάνει lockdown θα του χρεώσουν μέχρι και τους νεκρούς από εμφράγματα! Ο λαϊκισμός θα ξανακάνει πάρτυ… Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!

Είναι λύση τα τοπικά lockdown; Σε μεγάλο βαθμό είναι. Όμως πολλά εξαρτώνται από την ατομική ευθύνη.  Τελικά κι από τα κρούσματα. Αλλιώς, σε δυο εβδομάδες ίσως βαδίσουμε στα χνάρια της Γαλλίας με την επιβολή γενικού-εθνικού lockdown.

Επιπλέον, δεν πρέπει να λησμονάμε να αναρωτιόμαστε μέχρι ποιού σημείου μπορεί να φτάσει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας; Θα δούμε τον Δεκέμβριο, δεδομένου ότι αναλόγως της στάσης της ΕΚΤ θα εκτιμήσουν κι οι αγορές τη στάση τους.  

Αλλά, είναι βέβαιο ότι μπαίνουμε από σήμερα στον χειμώνα κι ήδη είναι πληγωμένες (κάποιες κι ανεπανόρθωτα) πολλές χώρες, οικονομίες και εκατοντάδες κοινωνίες παγκοσμίως θρηνούν σχεδόν 1,2 εκ. ανθρώπους! Ποτέ δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο, από το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.

Κι εμείς πάμε συνετά. Ας βοηθήσουμε όλοι…

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου