Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Το ισχυρό χαρτί που υπολείπεται του …κανενός


Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ένα μικρό παραλειπόμενο της πολιτικής δημοσιογραφίας κάνει λόγο ότι στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να βγάζουν συνεχώς μπροστά τον Αλέξη Τσίπρα. Θεωρούν ότι είναι το ισχυρό χαρτί του κόμματός τους, ότι αποτελεί τον αδιαφιλονίκητο κορυφαίο παίκτη του πολιτικού μας συστήματος κι ότι μπροστά στην πολιτική γοητεία του δεν μπορεί ν’ αντισταθεί ουδείς!

Θεωρούν, επιπλέον, ότι η τακτική των υψηλότατων τόνων που έχει επιλέξει για ν’ ασκεί αντιπολίτευση λειτουργεί

συσπειρωτικά για την κοινωνία και δεν αντιλαμβάνονται ότι το πεζοδρόμιο λειτουργεί αποτρεπτικά για τη συντριπτική πλειοψηφία της.

Μα αυτά δεν αποτυπώνονται πουθενά. Πέραν των συνεχόμενων ηττών σε εκλογικές διαδικασίες που έχει υποστεί το ισχυρό χαρτί της Κουμουνδούρου, είναι δεδομένες και οι συνεχείς χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το ισχυρό του χαρτί είναι στάσιμος, χωρίς προοπτικές ανάκαμψης.  Αδυνατεί να εισπράξει το παραμικρό από κυβερνητικά λάθη ή καθυστερήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι στην Κουμουνδούρου δεν είναι καλοί στην ανάγνωση της πολιτικής επειδή παραμένουν δογματικά προσηλωμένοι σε στερεότυπα που έχουν ξεπεραστεί από την ίδια τη ζωή. Δηλαδή, κάνουν ότι ο Περισσός. Γονυκλισίες σε νεκρά είδωλα.

Μια άλλη αλήθεια είναι στην Κουμουνδούρου δεν κατανοούν δυο τουλάχιστον δεδομένα: Το ένα είναι ότι θεωρούν τον Αλέξη Τσίπρα το ισχυρό τους χαρτί ενώ στην κοινωνία έχει ήδη αποκτήσει προσωνύμιο που παραπέμπει σε ρόλο θρυλικού πρωταγωνιστή του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Το άλλο είναι ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την σύγχρονη πραγματικότητα και με το τι συμβαίνει πραγματικά στην κοινωνία και τις οβιδιακές αλλαγές σε οικονομικά, εργασιακά, επιχειρηματικά και τεχνολογικά δεδομένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το σύνολο της Αριστεράς αδυνατούν να εκφράσουν λόγο κι έργο εναρμονισμένα με τον ορθολογισμό και την κοινή λογική αλλά έλκονται από τη κενότητα ηρωικών αφηγημάτων… Κι αν προσθέσουμε και τα άπειρα ψέματα ή την ανεπάρκεια που επέδειξαν ως κυβέρνηση, τότε γίνεται κατανοητό για ποιον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξακολουθητικά χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις ή ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πίσω από τον «κανένας» στο ερώτημα περί πρωθυπουργικής καταλληλότητας.

Προσέξτε: Ένα χαρακτηριστικό γεγονός που αποτυπώνει τις λάθος αναγνώσεις της Κουμουνδούρου είναι αυτό που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις, όπου το 30% των ψηφοφόρων τους αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί παντοιοτρόπως απέναντι στην πανδημία κι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει παντοιοτρόπως να την υπονομεύει μέσω της καταστροφολογίας ή της υποβάθμισης όσων μέτρων λαμβάνονται!

Προσέξτε κι αυτό: Το πρόβλημα που έχει ο Αλέξης Τσίπρας, πέραν πολλών άλλων (πλειοδοσίες εδώ κι εκεί, υποσχέσεις για χρήματα που μόνο λεφτόδεντρα μπορούν να παράξουν, κορονοκαπηλεία, εμφυλιοπολεμική ρητορική κλπ), είναι ότι στις δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να ξεπεράσει τον «Κανέναν» στο ερώτημα περί καταλληλότητας για τη θέση του πρωθυπουργού.  Η δε φράση της Μελίνας Μερκούρη προς τον Ανδρέα Παπανδρέου ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Τσίπρα. Η φράση που έλεγε» δεν αρέσουμε πια πρόεδρε»….

Ερώτημα: Στην Κουμουνδούρου είναι πολιτικά αφελείς και δεν τα βλέπουν όλα αυτά;

Η απάντηση είναι σύνθετη. Πολλοί είναι εκείνοι που τα βλέπουν αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Τσίπρας. Χωρίς εκείνον οι πολλοί θα επικαλούνταν τη ρήση Κατσιφάρα περί … του θυρωρού της πολυκατοικίας τους. Επίσης, πίσω από κλειστά γραφεία αναπτύσσονται προβληματισμοί. Κυρίως σε ότι αναφορά τους πραιτοριανούς του περιβάλλοντος Τσίπρα αλλά και για το ότι δεν έχει γίνει ακόμη καμιά συζήτηση για τις ήττες του 2019 και το αδύνατο της επανασύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία.  Ενώ, γίνεται όλο και μεγαλύτερη κουβέντα για τη στάση που επιφυλάχθηκε στον Τσακαλώτο, στον οποίο ουσιαστικά φορτώνονται οι ευθύνες της ήττας του 2019, επειδή τάχα αυτός … έφερε το τρίτο μνημόνιο, που ήταν και το πιο επαχθές!

Είναι και κάτι ακόμη: Ο Αλέξης Τσίπρας με τις πολιτικές του αλλά και το παρελθόν του, αδυνατεί να διεισδύσει στον Κεντρώο χώρο. Ούτε οι πασοκογενείς μπορούν να το κάνουν, αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία μετακόμισε στην Κουμουνδούρου ΜΟΝΟ για την προσωπική πολιτική τους επιβίωση.

Συνεπώς, όταν το θεωρούμενο ισχυρό χαρτί της Αριστεράς αδυνατεί να νικήσει τον… «κανένα» το μέλλον της προβλέπεται δυσοίωνο.  Εξ ου και κάποιοι  (σε συγχρωτισμό με διάφορες επιχειρηματικές ελίτ) στην προσπάθειά τους να μένουν στο προσκήνιο και να καταδεικνύουν ότι θα υπάρχουν κι αύριο, διαρρέουν ότι το φθινόπωρο η χώρα θα συγκυβερνιέται από… Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής παλιό πρωθυπουργό!!!

Ίσως είναι η μοναδική ευκαιρία αυτών να επιβιώσουν στο πολιτικό παιγνίδι και να μη βρίσκονται πίσω από τον… κανέναν….

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου