Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Ο Σαββίδης κι οι «παγωμένες» επενδύσεις στη Βόρειο Ελλάδα


 Γράφει ο Κωνσταντίνος Αιλιανός

 Η μια μετά την άλλη παγώνουν οι επενδύσεις Σαββίδη στη Βόρειο Ελλάδα.

Μετά τον ΠΑΟΚ και την περίοδο των ισχνών αγελάδων που διάγει η ΠΑΕ μεταγραφικά, σε αναστολή μπήκε κι η επένδυση των 25 εκ. στη Σουρωτή. Προέβλεπε τη δημιουργία νέου εργοστασίου και «πάγωσε». Και δη τη στιγμή που η προθεσμία για την αξιοποίηση του αναπτυξιακού νόμου, στις διατάξεις του οποίου έχει ενταχθεί η εταιρεία, με το επιλέξιμο κόστος να ανέρχεται στα 24,9 εκατομμύρια ευρώ, λήγει στο τέλος του 2023. Ακόμη κι αν «τρέξουν» με χίλια, δεν προλαβαίνουν να ενταχθούν πλέον.

Στις προθέσεις Σαββίδη ήταν να βάλει τη Σουρωτή στην αγορά με

νέα προϊόντα στην κατηγορία των premium carbonated beverages, με βασικό συστατικό το ανθρακούχο μεταλλικό νερό, μεγαλώνοντας σημαντικά το εκτόπισμά της στην αγορά.  Μα δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε.

Το σημαντικότερο όμως, είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη δεν έχει υλοποιήσει συμβατικές του υποχρεώσεις. Όπως η επέκταση του προβλήτα 6 στον ΟΛΘ, αξίας 180 εκ. ευρώ. Πηγές του επιχειρηματία ισχυρίζονται ότι το δημόσιο απαιτεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αυτό όμως συμβαίνει παντού, σε παρόμοια έργα. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν προχώρησε λόγω των εκλογών! Όμως ο επιχειρηματίας αγόρασε τον ΟΛΘ το 2018 κι ήδη βρισκόμαστε στα 2023, χωρίς ουσιαστικά να έχουν προχωρήσει οι συμβατικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει.

Πρέπει να αναφερθεί κι αυτό: Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος για την αγορά του ποσοστού 67% που διαθέτει ο Σαββίδης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Είναι το γνωστό fund HIG Capital, όπως αποκάλυψε σε δημοσιογράφους  ο εκπρόσωπός του στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Μπήτρος.

Το συγκεκριμένο fund έχει ήδη επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην αγορά των logistics στην Ελλάδα- (με ένα μεγάλο project στον Ασπρόπυργο και σχέδια για hub στην Αλεξανδρούπολη) ενδιαφέρεται σφοδρά να έχει και βάση στη Θεσσαλονίκη, κάτι που εξυπηρετεί τον σχεδιασμό του για έναν «διάδρομο» που ξεκινά από την Ελλάδα και φθάνει στη Γερμανία.

Επιπροσθέτως, εκτός από τη «Σουρωτή» και τη μη τήρηση της συμβατικής υποχρέωσης στον ΟΛΘ, ο όμιλος Σαββίδη έχει βάλει στον «πάγο» και την επένδυση στη Χαλκιδική. Όπου από το 2014 έχει αγοραστεί έκταση 340 στεμμάτων μέσω ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αξιοποιηθεί. Χωρίς αυτό να έχει συμβεί ή να προβλέπεται να συμβεί.

Αυτά δημιουργούν προβληματισμούς για την πορεία των ανωτέρω δεδομένων –σε συνδυασμό και με άλλα-  καθώς και με την συνεχή απουσία του επιχειρηματία από την Ελλάδα και την εκ του μακρόθεν παρακολούθηση των επιχειρήσεων του…

Στη Θεσσαλονίκη πάντως,  όλο και περισσότεροι αναρωτιούνται αν οι επιχειρήσεις διοικούνται μέσω skype. Μα αυτό το κρίνει ο κάθε επιχειρηματίας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου