Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Στο Καλντερίμι (Νο57)

Η εβδομαδιαία στήλη του grpost με τα πολιτικά και παραπολιτικά σχόλια της εβδομάδας


@ Ατυχέστατη –αν όχι κακοηθέστατη- η επιχείρηση «πράσινων» κύκλων να ταυτίσουν την έλευση του Ρόντου στην Ελλάδα με τον Καραμανλή που διαβάσαμε σε κάποια καθοδηγούμενα site.
Ο Ρόντος ήρθε στην Ελλάδα επειδή ο ΓΑΠ «μαγεύτηκε» από τις ικανότητές του.
Όπως άλλωστε είχε κάνει με τις ικανότητες της Μπιρμπίλη, του Γερουλάνου, του Δρούτσα, του Μπεγλίτη και άλλων πολιτικών εγκεφάλων.
Στον ΓΑΠ, τον είχε συστήσει ο Άντριου Άθενς, ο ελληνοαμερικανός πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ.

@ Ο Άθενς, λοιπόν, είχε πει στον ΓΑΠ, ότι ο Ρόντος αποτελεί επίλεκτο μέλος της κοινότητας, πανέξυπνος με διεθνείς διασυνδέσεις.
Ο ΓΑΠ, τον κάλεσε στην Ελλάδα, τον εγκατέστησε σ’ ένα γραφείο του υπουργείου Εξωτερικών (όλα αυτά συνέβαιναν όταν ο ΓΑΠ ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη), του προσέφερε γραμματειακή στήριξη και οδηγό.
Καθ’ ότι ο νέος φοβόταν να οδηγεί στην …ζούγκλα των αθηναϊκών δρόμων.

@ Ο Ρόντος, όπως μου λένε, έξυπνος και δραστήριος όπως ήταν, σαγήνευσε με τις ικανότητές του τον ΓΑΠ.
Γρήγορα εξελίχθηκε σε μυστικοσύμβουλό του.
Έφτασε στο σημείο να δίνει οδηγίες κι εντολές ακόμη και σε υφυπουργούς του!
Οι δε συναναστροφές του ήταν στα κοσμικά αθηναϊκά προάστια, με επίκεντρο το Παλαιό Ψυχικό όπου εγκαταστάθηκε κι άρχισε να συναναστρέφεται βιομηχάνους, διπλωμάτες και μεγαλοεπιχειρηματίες.
Που τον έβρισκες, που τον έχανες όλο σε αποστολές ήταν.
Πότε στα Σκόπια, πότε στη Βοσνία, πότε στο Μαυροβούνιο.
Στο δε περίφημο συμπόσιο της Σύμης που είχε διοργανώσει ο ΓΑΠ, ήταν μονίμως δίπλα του.
Αναλυτής των υποθέσεων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Στις οποίες αναλύσεις και σε συνδυασμό με όσα συνέβησαν τα επόμενα χρόνια… έχασε τον μπούσουλα…
Αυτά, για τον άνθρωπο που συνδέθηκε με την περίπτωση των ΜΚΟ και κυρίως μ’ αυτή που….μάζευε …νάρκες…

@ Να σας πω και κάτι ακόμη επί τούτου.
Ομηρικοί έχουν χαρακτηριστεί οι καυγάδες του Ρόντου με τον Ανδρέα Λοβέρδο, την περίοδο που ο δεύτερος πέρασε από το Εξωτερικών.
Ο Λοβέρδος δεν υπέγραφε καμιά απόφαση χρηματοδότησης ΜΚΟ από εκείνες που επέμενε ο πρώην συνεργάτης του ΓΑΠ.
Είχε, μάλιστα, αναστείλει τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ με τις…νάρκες.
Με τις πλάτες, μάλιστα,  της Λιάνας Κανέλλη, που ήξερε καλά το θέμα και την συμβουλευόταν ο Πατρινός.

@ Μια κι αναφέρθηκα στη συγκεκριμένη ΜΚΟ με τις…νάρκες, θυμήθηκα ότι ο προφυλακισμένος σήμερα πρόεδρός της Κ. Τζεβελέκος, ήταν το πάλαι ποτέ συντάκτης της κομματικής εφημερίδας του «πράσινου ήλιου», της «Εξόρμησης».
Από την οποία πέρασαν και μεγαλοδημοσιογράφοι που διαμόρφωσαν επί δεκαετίες –και το κάνουν ακόμη- άποψη στην ελληνική κοινωνία.
Να σας πω κι ονόματα;
Σεμίνα Διγενή!
Γιώργος Παπαχρήστος!
Γιώργος Παπαδάκης!
Δημήτρης Καμπουράκης!
Γιώργος Λακόπουλος!
Αυτά.

@ Πάντως οι ΜΚΟ έχουν πολύ, μα πολύ ψωμί.
Και μάλιστα ψίχα…..
Θυμήθηκα ότι μόλις είχε ανατείλει το 2002, είχε δημιουργηθεί κυβερνητική κρίση με την παραίτηση του Γιάννη Ζαφειρόπουλου, με καταγγελίες κακοδιαχείρισης των σχετικών πόρων του υπουργείου Εξωτερικών, επί υπουργίας ΓΑΠ.
Τότε, είχε κυκλοφορήσει κι η φήμη που δεν διαψεύστηκε ποτέ, ότι ο Ζαφειρόπουλος είχε στείλει αναφορά στον Σημίτη, στην οποία περιλαμβάνονταν τα ποσά που χορηγούσαν οι ελεγχόμενες από τον ΓΑΠ υπηρεσίες του υπουργείου, στις ΜΚΟ της μητέρας του, των αδελφών του, στο ΙΣΤΑΜΕ, αλλά και στην οργάνωση που ασχολούνταν με τις….αποναρκοθετήσεις.

@ Η εξέλιξη ήταν να βρίσκει κλειστές τις πόρτες του μέχρι τότε κολλητού του Σημίτη και να αναγκαστεί να παραιτηθεί.

@ Οσονούπω θα έρθουν στη δημοσιότητα οι δραστηριότητες της ΜΚΟ «i4sence».
Πρόεδρος, μέλος της «αγίας οικογένειας» και σκοπός της η εξάπλωση του προγράμματος …. «Πράσινη Ταράτσα».
Μη γελάτε, ήταν βραχίονας της «πράσινης» ανάπτυξης που επαγγέλονταν ο ΓΑΠ.
Χρηματοδοτήθηκε αδρά την περίοδο 2010-2011 από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (όχι με Φιλιππίδη πρόεδρο), ενώ το πρόγραμμα εκτελέστηκε από την ίδια τη ΜΚΟ σε συνεργασία με την C&C του Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του….

@ Θα σας πω και για μια άλλη ΜΚΟ που θα απασχολήσει την επικαιρότητα.
Την «Acces 2 Democracy», τη λειτουργία της οποίας είχε ανακοινώσει ο ΓΑΠ, στα πλαίσια του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής, που έγινε λίγο καιρό μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, το 2004.
Λεπτομέρεια:
Το συνέδριο που ανακοινώθηκε η ίδρυση της συγκεκριμένης ΜΚΟ, το είχε διοργανώσει –όλως συμπτωματικά προφανώς- η εταιρεία C&C  του κατηγορούμενου σήμερα Γριβέα.

@ Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, στεγαζόταν μαζί με τα άλλα ιδρύματα της «αγίας οικογένειας», ενώ συμμετείχαν σ’ αυτήν ο αδελφός του ΓΑΠ Αντρίκος, η τότε σύντροφός του Μαρία Αλεξίου και ο καθηγητής….Γιάννης Βαρουφάκης.
Που τότε ήταν φίλος του ΓΑΠ και σήμερα φίλος του προέδρου Αλέξη.
Κι άλλη λεπτομέρεια:
Μου λένε ότι σήμερα έχουν χαθεί όλα τα λογιστικά της βιβλία!

@ ΜΚΟ για εκπαίδευση νοσηλευτριών στο Αφγανιστάν….
ΜΚΟ αποκλεισμού κοινωνικού αποκλεισμού…
ΜΚΟ για κάθε είδους μαλακία…..
Αναρωτιέμαι πόσο μαλάκας ήμουν που δεν έφτιαξα μια για τον σεξουαλική συμπεριφορά της σαρδέλας στον κόλπο της Καλλονής!
Ή για τον περιορισμό της επιδημίας του γαύρου πέριξ του Πειραιά….

@ Πάντως, για να λέμε του στραβού το δίκιο, η ιστορία με τις ΜΚΟ, είναι ντυμένη διαχρονικά με όλα τα χρώματα του πολιτικού φάσματος.
Κι επικεφαλής πρόσωπα που τυγχάνουν σεβασμού.

@ Επικεφαλής της ΜΚΟ «Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου “Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου”», είναι ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Επικεφαλής της ΜΚΟ «Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου», είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, πρώην υπηρεσιακός υπουργός επί κυβερνήσεων Σημίτη.
Επικεφαλής της ΜΚΟ «Δίκτυο Μεσόγειος SOS», είναι ο οικολόγος Νίκος Χρυσόγελος.
Ενώ ο οικολόγος Μιχάλης Τρεμόπουλος, είναι επικεφαλής του «Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων και Άλλων μορφών Κακομεταχείρισης».

@ Ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, είναι επικεφαλής της ΜΚΟ «Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό».
Ο πρώην βουλευτής Σερρών του ΠαΣοΚ Στάθης Κουτμερίδης, είχε εμπλοκή στην ΜΚΟ «Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκτυο Ανάπτυξης», με έδρα το πολιτικό του γραφείο.
Οι πρώην υπουργοί Γεράσιμος Αρσένης και Λούκα Κατσέλη, είναι επικεφαλής του «Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση».

@ Ο Παντελής Σκλιας, στενός συνεργάτης του τ. υπουργού και νυν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στυλιανίδη, κατά τρόπον συμπτωματικό είναι επικεφαλής της ΜΚΟ «Ευρωπαϊκή Προοπτική – Κέντρο Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης», που έλαβε περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ σε διάστημα τριών χρόνων.
Στη δε ΜΚΟ «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου», επικεφαλής είναι ο ακαδημαϊκός και πρώην υπηρεσιακός υπουργός (επί Ν.Δ.) Σπύρος Φλογαϊτης, ο οποίος διατηρούσε και διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο κι έλαβε χρηματοδότηση περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ.

@ Ξαναλέω ότι όλες οι ανωτέρω ΜΚΟ έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΥΠ.ΕΞ.
Τονίζω και πάλι –πονηροί καιροί γαρ- ότι η παρουσία πολιτικών ή επωνύμων του δημοσίου βίου δεν είναι από μόνη της κολάσιμη.
Πολύ περισσότερο, όταν υπάρχουν ΜΚΟ σαν κι εκείνη του Γιάννη Μπουτάρη, τον «Αρκτούρο», που τόσα και τόσα έχει επιτελέσει στην περιοχή του Νυμφαίου.

@ Να σας πω και κάτι άλλο.
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο ΜΚΟ έχει «σκάσει» εδώ και 4-5 χρόνια.
Αφορά την «Αλληλεγγύη», την ΜΚΟ της εκκλησίας.
Πήγε στη Δικαιοσύνη εδώ και τέσσερα χρόνια.
Έχουν αποδοθεί ποινικές ευθύνες, αλλά οι ανακρίσεις….συνεχίζονται…..

@ Πάμε παρακάτω αλλάζοντας θέμα.
Έμαθα μια εισήγηση του Λαλιώτη στον Βενιζέλο, την οποία θεωρώ ως επιχείρηση παγίδευσης του προέδρου του ΠαΣοΚ.
Το πάλαι ποτέ «θείο βρέφος», έχει προτείνει στον Βενιζέλο, να κατέβει το ΠαΣοΚ μόνο του στις ευρωεκλογές και μάλιστα έχοντας στα ψηφοδέλτιά του πρόσωπα που συμβολίζουν την….ιστορική περίοδο της…. «αλλαγής».
Για να κινητοποιηθούν, λέει, τα ανακλαστικά των παραδοσιακών ψηφοφόρων του.

@ Πλέον του απαρχαιωμένου επιχειρήματος, ο Λαλιώτης είναι βέβαιο ότι προσβλέπει και στην διάλυση της σχέσης του Βενιζέλου με τους «58».
Οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν θέλουν να έχουν σχέση ή αναφορές με παλαιοκομματικές σειρές του ΠαΣοΚ που μυρίζουν μούχλα….
Επιπλέον, με δεδομένο ότι το «θείο βρέφος» είναι σταθερά προσηλωμένο στη συνεργασία με τον… ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να αποτρέψει τη συνέχεια της συνεργασίας του ΠαΣοΚ με τη Νέα Δημοκρατία και να προάγει το σενάριο μεγέθυνσης των επαφών με την Κουμουνδούρου.

@ Στην εισήγηση του Λαλιώτη αναφέρονται ονόματα υποψηφίων ευρωβουλευτών, όπως αυτά των Βάσως Παπανδρέου, Δημήτρη Ρέππα, Κώστα Σκανδαλίδη, Νίκου Αθανασάκη, Παύλου Γερουλάνου, Νάσου Αλευρά, Φώφης Γεννηματά κ.α.

@ Ο γραμματέας του ΠαΣοΚ Ν. Ανδρουλάκης, τι να λέει άραγε σε όλα αυτά;
Πολύ περισσότερο αφού δίπλα του έχει συγκεντρώσει πρόσωπα εξ εκείνων που προτείνει ο Λαλιώτης και δεν επιθυμούν συνεργασία με τους «58», όπως κι εκείνος;

@ Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τα «αντάρτικα» γαλάζιων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, να σας πω κι αυτά που μάζεψα από την Κουμουνδούρου.
Έχουμε και λέμε.
Στον δήμο Χαϊδαρίου, ο επίσημος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Σπηλιόπουλος, θ’ αντιμετωπίσει και τον «αντάρτη» του ίδιου χώρου Κ. Ασπρογέρακα.
Στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας –Χαλκηδόνας, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Άρη Βασιλόπουλο, αλλά απέναντι θα είναι ο ομοϊδεάτης του Γ. Αράπογλου.
Στον δήμο Αγίας Παρασκευής υποψήφιοι θα είναι και η Μαρία Καρασταμάτη όσο κι ο Γ. Σταθόπουλος.
Στον δήμο Μεταμόρφωσης, απέναντι στον Δ. Περιβολαράκη θα σταθεί με το δικό του «αντάρτικο» ο Β. Καραβάκος.

@ Μου λένε ότι ο Γιώργος Κύρτσος επιθυμεί διακαώς να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.
Με τη Νέα Δημοκρατία.

@ Και μια που αναφέρθηκα στις ευρωεκλογές, να σας πω ότι το επικρατέστερο σενάριο για την σταυροδοσία είναι εκείνο που θα προβλέπει τέσσερις σταυρούς σε κάθε ψηφοδέλτιο.
Εκείνο που δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί είναι αν και σε πόσες περιφέρειες θα σπάσει η Ελλάδα.
Το ΠαΣοΚ και πολλοί από το Μαξίμου και τη Συγγρού προτιμούν τη δημιουργία 4-6 περιφερειών.
Αν, όμως, συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα μειωθεί η αναλογικότητα …της απλής αναλογικής κι υπάρχει κίνδυνος ένα κόμμα να λάβει 6-7% και να μην εκλέξει ευρωβουλευτή!

@ Επί παραδείγματι, αν η χώρα χωριστεί σε περιφέρειες, στην Κρήτη και στο Αιγαίο θα εκλέξουν ευρωβουλευτές μόνο η Νέα Δημοκρατία κι ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτα κόμματα.
Αντιθέτως, από τις περιφέρειες της Αττικής, της Βορείου Ελλάδας, Θεσσαλίας, Στερεάς και Θράκης, θα πρέπει ν’ αναδειχθούν αναλογικά οι ευρωβουλευτές που αντιστοιχούν σε όσα κόμματα περάσουν το 3% ή προσεγγίσουν το μέτρο του 4,75% για κάθε έδρα.

@ Να πω και κάτι ακόμη.
Αν η Θράκη γίνει μια περιφέρεια, είναι βέβαιο ότι θα εκλεγούν αρκετοί Μουσουλμάνοι ευρωβουλευτές, αφού κάθε κόμμα με 42 υποψηφίους θα προσφέρει την δυνατότητα εκλογής.
Εθνικά μας εξυπηρετεί;

@ Από την άλλη πλευρά, αν παραμείνει μια εκλογική περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει κίνδυνος να εκλεγούν γνωστά στην κοινή γνώμη πρόσωπα, με εκατοντάδες χιλιάδες σταυρούς, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Μπορεί, επί παραδείγματι, να εκλεγεί ένας γνωστός ηθοποιός με 300-400 χιλιάδες σταυρούς και να μην εκλεγεί ένας άνθρωπος που γνωρίζει τα ευρωπαϊκά ζητήματα κι έχει αναλώσει τη ζωή του μέσα σε επιστημονικά συγγράμματα.
Κι όχι μόνο αυτό.
Μπορεί να εκλεγεί ευρωβουλευτής, λέμε τώρα, η Φώφη Γεννηματά με 500 χιλιάδες σταυρούς, ή η Ντόρα με ένα εκατομμύριο…..
Κι άντε μετά να κοιμούνται ήσυχοι οι Σαμαράς και Βενιζέλος…

@ Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η τελική κατάληξη θα είναι μια κι αδιαίρετη περιφέρεια.

@ Πάμε αλλού.
Καλά πληροφορημένοι κύκλοι που βρίσκονται κοντά στον Σαμαρά, ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός έχει προχωρήσει πολύ τις σκέψεις του για βαθιές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα κι είναι αποφασισμένος να οικοδομήσει νέους όρους.
Θυμηθείτε και κρατήστε τον όρο «Νέα Μεταπολίτευση».
Που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατεδάφιση πολλών χαρακτηριστικών του παρελθόντος και την δημιουργία νέου πολιτικού σκηνικού.

@ Αρωγός του είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που επεξεργάστηκε ζητήματα που μπορούν ν’ αλλάξουν δομικά τα πράγματα.
Η ιστορία με την κατάργηση της λίστας εκλογής των ευρωβουλευτών, λένε ότι ήταν η πρώτη του τομή.
Μου λένε ότι ίσως να μην αργήσει και το επόμενο βήμα.
Που ίσως να είναι η κατάργηση της λίστας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κι η καθιέρωση του σταυρού και σ’ αυτό.
Ή η σκέψη του για μόνιμους υφυπουργούς Οικονομικών κι Εξωτερικών στις κυβερνήσεις, με παράλληλο ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με του υπουργού.

@ Στις προτάσεις Αβραμόπουλου, με τις οποίες συμφωνεί απολύτως ο Σαμαράς κι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, περιλαμβάνονται η μείωση του αριθμού των βουλευτών, αλλά και το όριο δυο θητειών για τους πρωθυπουργούς, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους προέδρους της Δημοκρατίας.
Μου λένε, ότι παρόμοιο «ταβάνι» θα προβλεφθεί και για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης (δημάρχους και περιφερειάρχες), αλλά και συνδικαλιστές και επικεφαλής κρατικών οργανισμών.

@ Λέτε να τα δούμε όλα αυτά;
Αν τα δούμε, φρονώ ότι θα τα επικροτήσουμε.

@ Μου είπαν ότι μόλις έμαθε ο Σαμαράς την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να ζητείται …κλειδάριθμος για την φορολογική δήλωση των ανήλικων παιδιών που έχουν περιουσιακά στοιχεία, έγινε έξαλλος.
Κι ότι αμέσως κάποιοι έτρεχαν να διορθώσουν τις μαλακίες.
Όπως κι έγινε.

@ Δεν μου είπαν, όμως, τι έγινε μ’ εκείνους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εισηγήθηκαν το μέτρο και το ανακοίνωσαν…
Τους έστειλε κάποιος σπίτια τους ως ηλιθίους;
Όχι!
Τους έστειλαν, έστω, σε κανένα υπόγειο να ασχολούνται με τους φακέλους του χαρτοβασίλειου;
Όχι!
Τότε, καλά να πάθουν….

@ Έμαθα ότι ο πρόεδρος Πάνος, πρότεινε στη Ραχήλ Μακρή να είναι υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής.
Και δη δημοσίως, στη συνεδρίαση της Κ.Ε. των καμμένων.
Κι η Ραχήλ τον χοντροέφτυσε.
Πάλι δημοσίως.
«Ακούστε, εγώ είμαι βουλευτής Κοζάνης και καλό είναι ο υποψήφιος να προέρχεται από την Αττική. Εμένα με έχουν εκλέξει οι συμπολίτες μου ως βουλευτή», του είπε.

@ Μετά τη ροχάλα της Ραχήλ, ο πρόεδρος Πάνος ετοιμάζεται να εξορμήσει στη Κύπρο.
Για να μη τουρκέψει.
Η Κύπρος φυσικά.
Επιπλέον, ετοιμάζει κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, αποδοκιμάζοντας την απόφαση των δυο κοινοτήτων του νησιού να ξεκινήσουν διάλογο.
Ο πρόεδρος Πάνος, προφανώς ξέρει περισσότερα από τον πρόεδρο και τα κόμματα της Κύπρου.

@ Με σπαθί και γιαταγάνι την Τουρκιά θα την ξεκάνει….

@ Μου λένε ότι μαζί με τον πρόεδρο Πάνο, θα πάνε στην Κύπρο ο Τέρενς Κουίκ κι η πρόεδρος της νεολαίας των καμμένων, που ονομάζεται Μανταλένα Παπαδοπούλου και τη σπρώχνουν προς την Ευρωβουλή.

@ Ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί – εν ευθέτω χρόνω- ο Καπερνάρος υπέρ του Νικήτα;

@ Ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να στηρίξει Νικολόπουλο για Περιφερειάρχη Αττικής;
Αν και στο τραπέζι ξανάπεσε το όνομα του δημάρχου Βύρωνα Ν. Χαρδαλιά;

@ Πόσο καιρό σας έλεγα ότι η Νίκη Τζαβέλλα θα γυρίσει στο μαντρί;
Πολύ πρόχειρα και χωρίς να ανατρέχω σε αρχεία θυμάμαι ότι το σας το είχα γράψει σε δυο τρία «Καλντερίμια».
Αναφέρω απλά, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι η επιστροφή ανακοινώθηκε σε συνάντησή της με τον Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

@ Κι όσοι έγραφαν ότι θα μείνει στον ΛΑΟΣ ή θα συνταχθεί με τον Πολύδωρα, έριξαν σε μια ακόμη μαύρη τρύπα τους αναγνώστες τους.

@ Την προηγούμενη εβδομάδα σας έγραψα ότι ο Καλεντερίδης από εκεί που έπαιζε για υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, θα καταλήξει υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στις Σέρρες.
Όμως κι εκεί υπάρχουν τεράστια εμπόδια.
Από την οικογένεια Καραμανλή και δη τον Αχιλλέα και τον γιο του Κώστα.
Που δεν συζητούν καν τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.
Αφ’ ενός επειδή ουδείς γνωρίζει το μέγεθος εμπλοκής του Καλεντερίδη στην σκοτεινή υπόθεση Οτσαλάν κι αφ’ ετέρου επειδή την υποψηφιότητά του στηρίζει με νύχια και δόντια μεγαλοεπιχειρηματίας που συχνά πυκνά αναφέρεται σε Βυζάντια κι…αγιασοφιές κι άλλες τέτοιες ομορφιές…

@ Το είπε προσφάτως η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου:
«Υπάρχουν επιχειρηματίες που το μόνο ρίσκο που παίρνουν είναι οι σχέσεις τους με τους εκάστοτε υπουργούς»….
Προσυπογράφω.

@ Ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, αφού διαδέχθηκε τον ΓΑΠ, τώρα ακολουθεί τα βήματά του ως ενοικιαζόμενος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και fora.
Ελβετία, ΗΠΑ, Πορτογαλία και Μεγάλη Βρετανία ήταν οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιήθηκε τελευταία.
Μάλιστα, έχει γίνει μέλος του κορυφαίου αμερικανικού γραφείου που ειδικεύεται σε αντίστοιχες …ενοικιάσεις επωνύμων. Του American Talent Group (ATG), το οποίο έχει αναρτημένο στη σελίδα του το βιογραφικό του.

@ Πάμε τώρα σ’ ένα θέμα που αφορά τη «Χρυσή Αυγή», που παρ’ ότι κρατείται καλά κρυμμένο στους κόλπους της οργάνωσης, έχει αρχίσει να ψιθυρίζεται όλο και περισσότερο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι δεν θ’ αργήσει να κάνει την εμφάνισή του στο πολιτικό προσκήνιο.
Αναφέρομαι στην μεγάλη κόντρα των Μιχαλολιάκου – Κασιδιάρη.

@ Ο Μιχαλολιάκος καταλογίζει αυτονομιστικές τάσεις στον υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας και προσπάθεια οικειοποίησης των δομών του κόμματος.
Επιπλέον, του καταλογίζει ότι είναι εξ εκείνων που διαχώρισαν το κόμμα σε «ηγετικούς –προεδρικούς» και σε «ανανεωτικούς».
Ισχυρίζεται, επιπλέον, ότι η σύσταση της «Ελληνικής Αυγής», έγινε από στελέχη που πρόσκεινται στον Κασιδιάρη.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις συζητήσεις του στον Κορυδαλλό, ο Μιχαλολιάκος ισχυρίζεται ότι ένα μεγάλο του λάθος ήταν η διαχείριση του αποτελέσματος που είχε η «Χρυσή Αυγή» στις τελευταίες εκλογές και η δημιουργία οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, τις οποίες δεν μπορούσε να ελέγξει.

@ Ο προφυλακισμένος «φύρερ», καταφέρεται εναντίον του Κασιδιάρη και για δυο ακόμη λόγους.
Ο πρώτος, αφορά  την προώθηση της υποψηφιότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου  του βουλευτή Μεσσηνίας Κουκούτση, που επιχειρεί η ομάδα Κασιδιάρη.
Ο ίδιος, λέει, ότι είχε κανονίσει, πριν τη σύλληψή του, την υποψηφιότητα του καθηγητή Χρήστου Γούδη, που είχε πιο μετριοπαθή χαρακτηριστικά και ταίριαζε με το προσωπείο που ήθελε να δώσει στην «Χρυσή Αυγή».
Ο δεύτερος, αφορά την άρνηση του Κασιδιάρη για ενιαία νομική εκπροσώπηση όλων των κατηγορουμένων της «Χρυσής Αυγής» από τον αδελφό του Τάκη Μιχαλόλια, που δεν τον αποδέχτηκε ο Κασιδιάρης, επιλέγοντας την εκπροσώπησή του σε στέλεχος της Ν.Δ., τον Παύλο Σαράκη.

@ Ο Κασιδιάρης από την πλευρά του δείχνει με κάθε τρόπο ότι επιχειρεί τον απογαλακτισμό του από τον Μιχαλολιάκο.
Οργίστηκε σε μέγιστο βαθμό μόλις ο Μιχαλολιάκος προφυλακίστηκε κι όρισε διαχειρίστρια της κομματικής εξουσίας την σύζυγό του Ελένη Ζαρούλια.
Γι αυτό κι επιχείρησε –με επιτυχία- να την περιθωριοποιήσει πλήρως στην πρόσφατη κομματική εκδήλωση στην επέτειο των Ιμίων.
Η δε στρατηγική του αναφορικά με την υποψηφιότητά του στην Αθήνα, είναι σαφώς προσωπική. Έχει δημιουργήσει δικούς του πυρήνες, αποστασιοποιείται σιγά σιγά από την επικοινωνιακή στήριξη των έντυπων κι ηλεκτρονικών μέσων της «Χρυσής Αυγής» κι αναζητά την δική του περπατησιά με εφαλτήριο τον Δήμο της Αθήνας.

@ Πάμε τώρα σε μια άλλη κόντρα.
Αυτή της Μανιατούπολης.
Στο προηγούμενο «Καλντερίμι» γράφαμε επί λέξει:
….. «Ερώτηση: «Παίζει» κάτι με τον Μιχαλολιάκο στον Πειραιά;
Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά κάποιοι «κατακόκκινοι» στα οπαδικά αισθήματα, διαρρέουν ότι δεν θα είναι υποψήφιος κι άλλα τέτοια.
Επιπλέον, κάποιοι άλλοι «γαλάζιοι» του λιμανιού, γνωστά νούμερα της πειραϊκής κοινωνίας, μιλάνε για υποψηφιότητα του υιού Μελά, του Γιάννη.
Τα διακινούν μόνο όσοι έμειναν στην απ’ έξω την τετραετία ή κάποιοι κινούνται σε άλλα κλιμάκια;».

@ Πριν αλέκτωρ λαλήσει, ο Σαμαράς έτρεξε στον Πειραιά για να στηρίξει τον δήμαρχο.
Ο οποίος έχει πέσει «θύμα» των Μανιατών και των…Ολυμπιακών!
Οι Μανιάτες που διψούν για πολιτική δύναμη,  εξουσιάζουν πλέον απολύτως τον Πειραιά –εξ ου και το Μανιατούπολη που χρησιμοποίησα ως όρο στο βιβλίο μου «Hellas Special Άφιλτρο»- κι έχουν ένα μπαϊράκι κάθε οικογένεια.
Που θέλει να προωθεί τους δικούς της υποψηφίους, να κάθονται σε συγκεκριμένες καρέκλες κλπ κλπ κλπ.

@ Από την άλλη πλευρά είναι οι…Ολυμπιακοί. Επίσημοι και μη.
Που καταλογίζουν στον Μιχαλολιάκο δυο πράγματα.
Το ένα ότι πριν κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής στον Πειραιά στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, ήτα….φόλα Παναθηναϊκός!
Το δεύτερο ότι τύπωσε και μοίρασε προσκλήσεις για το μνημόσυνο των θυμάτων της «Θύρας 7», την 1η Φεβρουαρίου, επιχειρώντας όπως λένε να «καπελώσει» την ημέρα μνήμης.
Κάπως έτσι άρχισαν τα όργανα.
Υψηλά ιστάμενοι Ολυμπιακοί τα πήραν στο κρανίο, κάποιοι υποσχέθηκαν κι εξουσίες στους φιλόδοξους Μανιάτες κι ο πόλεμος ξεκίνησε…
Τώρα, μου λένε ότι δεν θα κατέβει τελικά υποψήφιος ο παραιτηθείς αντιδήμαρχος του Μιχαλολιάκου Γιάννης Μελάς, αλλά ο ίδιος ο πατέρας του, ο βουλευτής των καμμένων και ….Μανιάτης, Παναγιώτης Μελάς!

@ Κι είναι κρίμα για τη Μανιατούπολη.
Όσα κι αν με χωρίζουν με την πολιτική σκέψη και κουλτούρα του Βασίλη Μιχαλολιάκου, οφείλω να πω ότι τα τέσσερα χρόνια της δημαρχίας του βελτίωσαν σημαντικά την εικόνα της πόλης, που άλλοι δήμαρχοι είχαν εγκαταλείψει.

@ Ασχολήθηκε με τον δήμαρχο Μιχαλολιάκο και θυμήθηκα τον πρώην δήμαρχο της Θεσσαλονίκης που είναι στο Γεντικουλέ.
Θα ξέρετε ασφαλώς ότι αυτές τις ημέρες εκδικάζεται η έφεσή του.
Μου λένε ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις του δικαστηρίου, η εξέλιξη ήταν όπως την είχε σχεδιάσει ο νέος του συνήγορος Δημήτρης Τσοβόλας. Κι ότι είχε αρχίσει να διαμορφώνεται κλίμα υπέρ του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

@ Ο Τσοβόλας, μου λένε, είχε στριμώξει άγρια την Οικονομική Επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά που κατέθετε ως μάρτυρας κατηγορίας.
Κι ενώ, όπως σας είπα, το κλίμα άλλαζε, ένας εκ των δικαστών έκανε μια ερώτηση στην Οικονομική Επιθεωρήτρια:
-         Πιστεύετε ότι ο Σαξώνης (Σ.Σ. συγκατηγορούμενος του δημάρχου) είναι τόσο ευφυής ώστε να μπορούσε επί 12 χρόνια να κλέβει εκατομμύρια από τα ταμεία του Δήμου, χωρίς να τον αντιληφθεί κανένας;».
Η απάντηση «πάγωσε» την ικανοποίηση που φαινόταν να διακατέχει τον Τσοβόλα.
      -    Όχι! Δεν έχω σχηματίσει τέτοια εικόνα περί της ευφυΐας του Σαξώνη.


@ Αυτή την εβδομάδα αποχαιρέτισα δυο φίλους.
Με σπαραγμό ψυχής.
Τον συνοδοιπόρο στην  «αλητεία» κι ανεμελιά της πιτσιρικαρίας μου στα πειραιώτικα στέκια, Σάκη Μπουλά.
Τον συνοδοιπόρο στις μεταρρυθμιστικές αντιλήψεις για τον τόπο, Στέλιο Σταυρίδη.
Χειμαρρώδης, πεισματάρης κι ονειροπόλος ο πρώτος.
Πραγματιστής, δίκαιος κι ευέλικτος ο δεύτερος.
Μεγάλες καρδιές κι οι δυο.
Κι ασφαλώς θα είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκέπασε.

@ Πάμε αλλού.
Την αθλητική –δημοσιογραφική μου καταγωγή δεν την ξεχνώ.
Όπως δεν ξεχνώ και την Πανάθα.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε –πέρυσι και πρόπερσι- που έγραφα ότι αυτός ο παππούς που έφεραν για να κάνει τον προπονητή στην Πανάθα και να κολλήσει τα τελευταία πλουσιοπάροχα ένσημά του, ο Φερέιρα, έκανε τεράστιο κακό στην ομάδα.
Όχι μόνο επειδή αποδιάλυσε ότι διέλυσαν οι μέτοχοι που έλεγαν ότι….αν έβαζαν τα λεφτά τους θα ήταν περισσότερα από του Αμπράμοβιτς, αλλά κι επειδή γέμισε την ομάδα σαπάκια και μετριότητες.
Που τους πληρώνει ακόμη ο Αλαφούζος, που τρέχει μόνος του να κλείσει τις τεράστιες τρύπες που άφησε η πολυμετοχικότητα.
Μου είπαν ότι μέχρι και το σπίτι του έβαλε υποθήκη!

@ Αυτοί, λοιπόν, οι …Μαραντόνες που κουβάλησε ο γέρο Φερέιρα και κάποιοι άλλοι περίεργοι περαστικοί τύπου Φάμπρι, στοίχισαν ένα σκασμό λεφτά, αλλά οι περισσότεροι μόλις έφυγαν, έμειναν στην ανεργία.
Να τους θυμηθούμε και να δούμε την κατάληξή τους;
Ο …μάγος Κουίνσι, δεν έχει ομάδα.
Ο …γυάλινος Μπουμσόνγκ, το ίδιο, όπως κι ο Γιούρκας που δεν του έφταναν τα χρήματα που του έδινε η ΠΑΕ για ν’ ανανεώσει το συμβόλαιό του.
Ο βαφτισμένος «πολυεργαλείο» Μαρίνος (δεν ήταν επιλογή του Πορτογάλου παππού), έχει πάει στο Βέλγιο, όπου έχει 10 συμμετοχές σαν αλλαγή στην Σαρλερουά.
Ο «αέρινος» Μπαρμπαρούσης –που είχαν το θράσος κάποιοι να τον χαρακτηρίσουν νέο…Γραμμό- πήγε στην Αυστραλία και βολοδέρνει.
Ο δε Φουρλάνος που κάποιοι τον είχαν πείσει ότι πρόκειται περί κράματος Μπασινά και Σίλβα, πουλήθηκε –ευτυχώς- στο Βέλγιο, όπου ανακάλυψαν ότι δεν είναι έτοιμος και τον έδωσαν δανεικό στην Καλλονή!

@ Πάμε παρακάτω.
Ο Σισοκό, πράγματι καλός παίκτης αλλά με μυαλό μυρμηγκιού, πήγε στη Βόλσφμπουργκ της Γερμανίας, πέρασε και δεν ακούμπησε, μετά πήγε στη Γαλλία και στην Σεντ Ετιέν κι εσχάτως στην Ισπανία και τη Λα Κορούνια.
Αν εξαιρέσεις τη Γερμανία, οι άλλες χώρες είναι ότι πρέπει για καλό τουρισμό.
Ο Ξυλοκόπος, ο Τοτσέ, έμεινε χωρίς ομάδα και στις μεταγραφές του Ιανουαρίου πήγε στη Λα Κορούνια.
Τον σέντερ μπακ του μέλλοντος, όπως έλεγε ο παππούλης, τον Πίντο, πήγε στην Μπράγκα. Όπου ο γηραιός προπονητής της –Φερέιρα βεβαίως βεβαίως- δεν τον έχει χρησιμοποιήσει καθόλου!

@ Έχει κι άλλους.
Ο Βιτόλο, που έβαζε στο παντελόνι σχεδόν ένα μύριο τον χρόνο, πήγε στην Τουρκία, στην Ελαζιγσπόρ, όπου με τις εμφανίσεις που έκανε, τον άφησαν απλήρωτο και τελικά ελεύθερο….
Ένας Εσπράθα (ούτε αυτόν τον έφερε ο παππούς), βρήκε ομάδα στην τρίτη κατηγορία Ισπανίας πριν λίγες ημέρες….
Ο δε …μπόμπερ Φορναρόλι, γύρισε στην πατρίδα του, την Ουρουγουάη, σε κάποια ομάδα που λέγεται Ντανούμπιο κι απ’ την αρχή της περιόδου έχει παίξει σ’ ένα, όλο κι όλο παιγνίδι!

@ Ο δε σέντερ μπακ που θα έκανε να ξεχαστεί από τους φίλους της Πανάθας ο …Γιάννης Καλιτζάκης, ο… Βελάσκες, γύρισε στην πατρίδα του τη Βενεζουέλα, στη Μινέρος, όπου ακόμη δεν έχει φορέσει τη φανέλα της πλην των προπονήσεων.
Ήταν κι ένας άλλος. Ένας Ιάπωνας. Ο Καζιγιάμα. Που έτρεχαν να τον υποδεχτούν στο αεροδρόμιο ως τον…Μέσι της Άπω Ανατολής! Αυτός πήγε δανεικός σε μια ομάδα της Ιαπωνίας και βολοδέρνει….

@ Κι από την άλλη πλευρά είναι οι σημερινοί πιτσιρίκοι.
Εννιά –δέκα παίκτες της ακαδημίας, πλαισιωμένοι από δυο τρεις εμπειρότερους.
Παιδιά γεμάτα φιλοδοξίες κι όρεξη.
Που τρέχουν, ματώνουν τη φανέλα, δεν τα παρατάνε ποτέ, παίζουν μπάλα κι όχι κάτι σαν μπάλα όπως οι προηγούμενοι.
Με τα επάνω και τα κάτω τους. Με τις καλές και τις κακές τους στιγμές.
Μ’ έναν προπονητή που έχει τον πλήρη έλεγχο των αποδυτηρίων κι όλοι μαζί είναι μια παρέα.
Μια παρέα που βγάζει υγεία.
Κι ας μην έχει τα ονόματα του …αεροδρομίου και των ξύλινων γραμμάτων στα πρωτοσέλιδα.

@ Γουστάρω.
Όχι μόνο για αυτά τα παιδιά που σήμερα δίνουν ότι έχουν και δεν έχουν.
Αλλά κι επειδή όσοι έβλεπαν «πόλεμο» στα γραφόμενά μου για τον παππούλη και τα …καλούδια που κουβάλησε, βλέποντας την σημερινή κατάντιά τους, έχουν ράψει τα στόματά τους κι έχουν βάλει τα στυλό τους στην…κωλότσεπη….

@ Έχω κι άλλα.
Από το μπασκετάκι.
Κι εκεί γουστάρω! Την πράσινη αρμάδα!
Που αισίως την προηγούμενη Πέμπτη, συμπλήρωσε την έβδομη νίκη της –τον τελευταίο χρόνο- επί του ακατονόμαστου.
Με χίλια προβλήματα, με τραυματισμούς, με το μαχαίρι στον λαιμό και χωρίς να μπορεί να κάνει προπόνηση ολόκληρη η ομάδα μαζί.
Με πολλά ζητήματα ρόλων στην ομάδα, αφού ο Πεδουλάκης τους Παππά, Γιάνκοβιτ, Μαυροκεφαλίδη, ακόμη κι τον Μπατίστ, δεν έχει καταφέρει να τους ενσωματώσει πλήρως στην ομάδα.
Αλλά, έχω την αίσθηση, ότι όσο βρίσκονται αντίπαλοι ο προπονητής της Πανάθας με τον προπονητή του γαύρου, εννιά στα δέκα παιγνίδια, θα έχουν την κατάληξη του προχθεσινού ή εκείνων του τελευταίου χρόνου.

@ Βλέποντας το παιγνιδάκι από το ένα μέτρο, έβλεπα στα τελευταία λεπτά του παιγνιδιού τα μάτια του Διαμαντίδη, του Λάσμε, του Ούκιτς να γυαλίζουν.
Από την άλλη πλευρά, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο ακριβοπληρωμένος Σπανούλης φαινόταν έτοιμος να ζητήσει pampers.
Κρίμα τα εκατομμύρια των Αγγελόπουλων.

@ Θέλω να πω και κάτι ακόμη.
Για τον προπονητή των γαύρων.
Μπορεί ο Σπανούλης να μη μπορεί να σταυρώσει ούτε νίκη, ούτε καν μια καλή εμφάνιση απέναντι στην πρώην ομάδα του, αλλά για να πούμε και του στραβού το δίκιο, εγώ δεν έχω δει ένα επιθετικό σύστημα που να τον βοηθάει να ξεφεύγει από τα τεχνάσματα του Πεδουλάκη.
Ενώ κι ο Περπέρογλου, ο παίκτης που στο πρώτο ημίχρονο τράβηξε το κάρο του σκορ για τον γαύρο, στη συνέχεια ξεχάστηκε για μεγάλο διάστημα στον πάγκο.
Αυτά, όμως, ας τα βρουν άλλοι….

@ Κάτι ακόμη.
Αυτός ο Κροάτης, ο Ούκιτς, πρόκειται περί ενός αθλητή κι ανθρώπου με μεγάλη καρδιά και κυρίως περηφάνια.
Αφού οι συμπατριώτες του σακάτεψαν –στο Ευρωμπάσκετ- τους αχίλλειους τένοντές  και στα δυο του πόδια, το παλικάρι δεν μπορεί καλά καλά να περπατήσει.
Αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν οι συμπαίκτες του, οι γιατροί του Παναθηναϊκού, ακόμη κι οι γείτονές του που τον βλέπουν να κουτσαίνει συστηματικά. Ακόμη κι όταν πηγαίνει στο περίπτερο.

@ Κι όμως.
Αυτό το παιδί που δεν κάνει καθόλου προπόνηση όλη την εβδομάδα, παρά μόνο συντήρηση, αυτό το παλικάρι που μπαίνει στο γήπεδο και δεν θέλει να δείξει σε κανέναν τον πόνο του, έσφιξε για μια ακόμη φορά τα δόντια κι έδειξε πόσο μεγάλη καρδιά έχει.
Νομίζω ότι, σε συνδυασμό με την πορεία της υγείας του, πρέπει να είναι από τους πρώτους που η διοίκηση της Πανάθας θα επιβραβεύσουν με νέο συμβόλαιο.

@ Ποιος θ’ ασχοληθεί με τα ψυχολογικά του Σπανούλη όταν περνάει την πύλη του ΟΑΚΑ και βρίσκεται απέναντι στον Μήτσο και την Πανάθα;

@ Ήθελε, λέει, να είναι πρώτο βιολί…..
Δεν μας χέζεις ρε Νταλάρα…

@ Τα ίδια ήθελε να κάνει και το καλοκαίρι με τη μπλε φανέλα κι είδαμε όλοι την κατάντια μας….

@ Τελειώνω….

@ Άλλωστε έχω να ψήσω μήλα με αμύγδαλα, όπως με διέταξε η οκτάχρονη κόρη μου…..

@ Ναι βρε σεις…Με διέταξε!

@ Ότι λέει κι ότι ζητάει η Αφροδίτη είναι διαταγή για ένα χαζομπαμπά όπως η αφεντομουτσουνάρα μου…

@ Καψούρες είναι αυτές….
Και δη καψούρες ζωής!

@ Κι όποιος κερατάς την πλησιάζει σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, θα λαμβάνει την απάντηση που του ταιριάζει….

@ Λοιπόν!
Ευχαριστώ για την παρεούλα.
Ορίζουμε νέα μας συνάντηση την επόμενη Κυριακή, με καινούργιο σεργιάνι στο «Καλντερίμι».

@ Να προσέχετε και να φροντίζετε όσους αγαπάτε.

@ Φιλούρες!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου