Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Πελατοβοσκοί και σταυρός προτίμησης

Έχω την αίσθηση ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αναδεικνύονται οι ευρωβουλευτές με σταυρό προτίμησης, αποτελεί μια μικροπολιτική κίνηση, που στοχεύει σε τέσσερα πράγματα:
  1. Την κινητοποίηση των «μη εξαρτημένων» οπαδών τους, σε συνδυασμό με την αποφυγή εσωκομματικών τριβών που θα προκαλούσε η λίστα.
  2. Την επικυριαρχία του Βενιζέλου στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και δη στους «58», με τους οποίους θα συνεργαστεί.
  3. Την δημιουργία εσωκομματικών προβλημάτων στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι τέως συνιστώσες θα διαγκωνιστούν για την επικράτηση των δικών τους θέσεων η κάθε μια και στη σταυροδοσία «δικών» τους υποψηφίων έναντι εκείνων που ήδη έχουν διαφορετική άποψη σε θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα.
  4. Την αναζήτηση χρόνου από την κυβέρνηση.

Επιπλέον, καταδεικνύει ότι το πολιτικό σύστημα αδιαφορεί ηθελημένα που με τη σταυροδοσία και στις ευρωεκλογές παραδίδεται, για μια ακόμη φορά, στους «πελάτες» του.
Δηλαδή, στο πελατειακό σύστημα που μας έφτασε στη χρεοκοπία.
Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου.
Πολύ περισσότερο αφού αλλάζουν τους κανόνες του παιγνιδιού λίγους μήνες πριν τις εκλογές.
Ούτε στην Ουγκάντα του Αμίν!

Με δεδομένο ότι ο σταυρός προτίμησης στις βουλευτικές εκλογές αποτέλεσε ένα τεράστιο εκμαγείο στο οποίο γαλουχήθηκε κι ανδρώθηκε το θλιβερό πελατειακό σύστημα, είναι ακατανόητη η απόφαση της κυβέρνησης.
Αλλά, με σαφείς στόχους.
Η επιβίωση του πολιτικού συστήματος μέσω των πελατειακών σχέσεων και της εξάρτησης με τα συνδικάτα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, είναι σαφής στόχος.
Η επιβίωση του ΠαΣοΚ και του Βενιζέλου, μέσω της επικράτησης τους στην υπό διαμόρφωση «Ελιά», είναι σαφής στόχος.
Η απόφαση αποτελεί όνειδος.
Αντί σε μια χώρα χρεοκοπημένη οικονομικά και πολιτικά, να σκεφτόμαστε τρόπους με τους οποίους η πολιτική κι η κοινωνία θα απαγκιστρωθούν από «πελατοβοσκούς» και «πελατοκρατούμενους», θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της δημοκρατίας και θα εξασφαλίσουν την εκλογή των ικανότερων και καταλληλότερων, πηγαίνουμε και πάλι στον εκμαυλισμό.
Με την εφαρμογή του σταυρού προτίμησης και στις ευρωεκλογές, δημιουργούμε πελατειακά κίνητρα στις συντεχνίες και τους υποψηφίους.
Τη στιγμή, μάλιστα, που κομμουνιστές και ναζιστές αμφισβητούν ευθέως την λειτουργία της Δημοκρατίας και του πολιτεύματος.

Κι όχι μόνο αυτό.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι σοβαρές προτάσεις για μεταρρυθμιστικές αλλαγές στον τρόπο εκλογής των βουλευτών στις εθνικές εκλογές, με στόχο την μείωση –κατ’ αρχάς- της ισχύος του πελατειακού κατεστημένου.
Προτάσεις που αναφέρουν για εσωτερική βουλή 200 μελών.
Προτάσεις που αναφέρουν την αναγκαία κατάργηση του σταυρού προτίμησης, για 20-25 χρόνια, ούτως ώστε ν’ αλλάξουν οι υφιστάμενες νοοτροπίες.
Προτάσεις που αναφέρουν για την δημιουργία πολλών μονοεδρικών περιφερειών.
Προτάσεις που αναφέρουν για την δυνατότητα του εκλογέα να ψηφίζει βουλευτές διαφορετικών κομμάτων.
Προτάσεις που αναφέρουν για τη δυνατότητα υπερψήφισης ακόμη και περισσότερων κομμάτων του ενός.

Όλα αυτά, προφανώς δημιουργούν τρόμο στους συνεχιστές της ντροπής που προκαλεί το πελατειακό σύστημα.
Το οποίο για δικούς τους λόγους –καθαρά μικροκομματικούς- επιθυμούν να διαιωνίζουν οι Σαμαράς και Βενιζέλος.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου