Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Σιγά το Χάρβαρντ…








Από τη Θεσσαλονίκη
γράφει
ο Μιχάλης Δεμερτζής

Η συγκυβέρνηση, μέσα στο καταστροφικό μη-έργο της, έχει ένα καλό.
Δεν παραλείπει να μας διασκεδάζει. Δεν αναφερόμαστε στην ίδρυση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, γιατί οι διορισμοί που θα τη συνοδεύσουν, κάθε άλλο παρά διασκεδαστικοί είναι.
Το αληθινό μαργαριτάρι είναι αυτά που ακούστηκαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Εκεί, όπου ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου είπε:
 «Η Φινλανδία μαζί με το Χάρβαρντ κοντεύουν να αποκτήσουν μία μεταφυσική ιερότητα στην Ελλάδα», προσθέτοντας πως, τόσο
το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα, όσο και το Χάρβαρντ, έχουν τα προβλήματά τους και ότι «υπάρχουν καλά εκπαιδευτικά συστήματα που ταιριάζουν σε κάθε κοινωνία».
Και επειδή, αν υπάρχει Θεός, σίγουρα έχει χιούμορ, την επόμενη μέρα το Χάρβαρντ ανακοίνωσε τη στερεοποίηση του υδρογόνου.
Επίτευγμα- επανάσταση στον τομέα της ενέργειας.
Από πού να ξεκινήσει κανείς να σχολιάσει τη δήλωση και τις υποδηλούμενες πεποιθήσεις του ανθρώπου που προΐσταται της ελληνικής παιδείας…;
Το μόνο σίγουρο είναι πως στη θέση του υπουργού βρίσκεται ένας άξιος εκπρόσωπος του ελληνικού λαού. Εκείνου που ακόμα νομίζει ότι υπάρχουν «κουτόφραγκοι» και «αμερικανάκια». Που βαυκαλίζεται ότι δεν γίναμε σαν τα μούτρα τους, επειδή δεν θέλουμε και όχι επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο. «Σιγά το Χάρβαρντ».
Πάντως το Χάρβαρντ, αν θέλει, γίνεται πολύ εύκολα σαν τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Αρκεί να βγάλει δυο-τρεις ανακοινώσεις, όπως «στο εξής απαγορεύεται αυστηρώς η αστυνομία στους χώρους του πανεπιστημίου», «ζημιές και λοιπές φθορές των εγκαταστάσεων καλύπτονται από το κράτος» και «συγγράμματα και σημειώσεις θα προμηθεύονται στους σπουδαστές από τις φοιτητικές αδελφότητες».
Σε μερικούς μήνες ο αντίστοιχος Αμερικανός Γαβρόγλου (διορισμένος από τον Τραμπ, εννοείται) θα δηλώνει «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κοντεύει να αποκτήσει μία μεταφυσική ιερότητα στις ΗΠΑ».
Το «κλειδί» της δήλωσης όμως είναι εκείνο το «υπάρχουν καλά εκπαιδευτικά συστήματα που ταιριάζουν σε κάθε κοινωνία». Ωραίο δεν ακούγεται;
Κρίμα που έχει νόημα μόνο όταν, πρώτον, έχεις ένα κανονικό, εθνικό, ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα και, δεύτερον, όταν βρίσκεσαι εκτός τόπου- Ευρώπη- και εκτός χρόνου- 21ος αιώνας.
Στην Ελλάδα, όπως πολύ καλά ξέρουμε όλοι, έχουμε το εκπαιδευτικό σύστημα που «ταιριάζει στην κοινωνία», δηλαδή, δεν έχει σύνδεση με την αγορά, είναι δωρεάν και συνάμα απαξιωμένο, κυρίως υλικοτεχνικά αλλά όχι μόνο, κτλ…
Και έχουμε και ένα άλλο, παράλληλο, το οποίο πληρώνουμε αδρά και αν είχε στόμα θα έλεγε «όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω σαν το Χάρβαρντ».
Εξυπακούεται πως κάθε κοινωνία οφείλει να διαμορφώνει το εκπαιδευτικό της σύστημα σύμφωνα με τις ανάγκες της, ωστόσο, σε μία ακόμα επίδειξη αριστερού βολονταρισμού από κυβερνητικό στέλεχος, ο υπουργός ακολουθεί, αναμενόμενα, την κατά ΣυΡιζΑ αντίληψη περί των αναγκών μας, θεωρώντας πως η παγκοσμιοποίηση και η Δύση δεν μας αφορούν· και δεν μας αφορούν, σε τέτοιο βαθμό, που και το ενδεχόμενο να έχουν επηρεάσει έστω και λίγο την παιδεία μας είναι κατακριτέο.
Εξ ου και το υποτιμητικό σχόλιο περί «μεταφυσικής ιερότητας»- λες και τα πανεπιστήμιά μας άρχισαν να θυμίζουν Καλιφόρνια και δεν το ξέρουμε- σε συνδυασμό με την «κάθε (μοναδική) κοινωνία».
Εάν κόπτεται τόσο πολύ για τη συντήρηση της ιδιαιτερότητάς μας μέσω της Παιδείας η κυβέρνηση, μάλλον δεν θα έπρεπε να μειώσει τις ώρες των Αρχαίων Ελληνικών και να υποβαθμίσει το μάθημα των Θρησκευτικών.
Από την άλλη, θα πείτε, εκείνος ήταν άλλο υπουργός και ό,τι έγινε, έγινε.
Πού να τα επαναφέρουμε τώρα…;  Σημασία έχει πως δεν έχουμε διαβρωθεί από την παγκοσμιοποίηση ακόμα, για αυτό, αντίσταση στα Χάρβαρντ και στις Φινλανδίες του παγκόσμιου, ανάλγητου καπιταλισμού.
Αυτό θα πει να έχεις πρόγραμμα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου